Ga gewoon wat leuks doen, een open verhaal over depressie

‘Ga gewoon wat leuks doen’ is een indrukwekkend eerlijk boek van Aafke Romeijn. Romeijn is schrijfster en muzikante en heeft al sinds haar tiende last van depressies. In ‘Ga gewoon wat leuks doen’ vertelt ze hier heel open over, en trekt ze haar verhaal breder. Het is bedoeld voor mensen in dezelfde situatie, of voor hun naasten. Hoe werkt een depressie, welke fases doorloop je, hoe kom je aan goede hulp. En als het gaat om jouw geliefde/vriend/familie: wat helpt dan wel of juist niet?

Aafke Romeijn

Ga gewoon wat leuks doen

De cijfers van het aantal mensen met psychische klachten in Nederland ligt hoog. En 1 op de 5 krijgt te maken met een depressie. Als je daar de familieleden, vrienden of collega’s bij telt, dan hebben we eigenlijk allemaal te maken met (de impact van) depressies. Dat het ‘advies’: ga gewoon wat leuks doen niet passend is, dat blijkt wel uit het boek. Romeijn vertelt indringend over de symptomen die je kan hebben, waarvan zij zelf alle kenmerken in meer of mindere mate wel ervaart. Sombere stemming, weinig interesse om dingen te doen, slapeloosheid of juist eindeloos veel slapen, maar ook bijvoorbeeld suïcidale gedachtes. Ook daar vertelt Romeijn over.

Waar vind je hulp?

Romeijn zegt: ‘Dat gevoel van vermoeidheid en vervreemding is voor mij een vitaal onderdeel van depressie. In de ogen van mijn depressieve ik lijkt iedereen maar zo’n beetje als vanzelf door het leven te fietsen, en alles wel oké te vinden. Hoe kan het dat niemand ziet hoe zinloos en verschrikkelijk alles is, en niet na vijf minuten leven al volledig uitgeput is?’. En: ‘het leven is een feestje waarvoor ik ben uitgenodigd, maar ik sta buiten in de regen en kan de deur niet vinden’.

Mooie teksten waardoor je wel in kan voelen, zonder dat je je het letterlijk kan voorstellen, hoe het ongeveer moet voelen. ‘Ga gewoon wat leuks doen’ leest overigens niet als een zwaar boek, maar neemt de depressie wel serieus. Romeijn kijkt naar de oorzaken en schetst ook een beeld van welke therapieën allemaal mogelijk zijn. Dat helpt denk ik om te kijken wat er bij jezelf past als je hulp nodig hebt.

Aafke Romeijn

Wat kun je zelf doen?

In ‘Ga gewoon wat leuks doen’ staan ook wat lichtere tips die wel effect hebben op de depressie. Bijvoorbeeld slaap, ritme, eten en middelen als alcohol en drugs. Dat zijn ook onderwerpen waar je als naasten in kan helpen of meedenken. Sowieso vertelt Romeijn in ‘Ga gewoon wat leuks doen’ wat de impact is van een depressie op de omgeving. En ook wat de omgeving hier wel/niet moet doen.

Ik heb ‘Ga gewoon wat leuks doen’ met veel bewondering en respect gelezen. Een aanrader voor mensen die last hebben van deze moeilijke ziekte, die zich ook op allerlei manieren uit. Maar ook voor de mensen die er omheen staan. Het is mooi hoe Romeijn haar eigen ervaringen inzet om via dit boek mensen te helpen depressies beter te begrijpen.

Specificaties Ga gewoon wat leuks doen

Auteur: Aafke Romeijn | Uitgever: Blossom Books | Mei 2022 | 9789463493215 | 224 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.