Gevangen in nooit genoeg – Een recept voor tevreden leven

Maak jij je wel eens druk om de aarde? Maar blijf je toch leven zoals je doet of weet je niet wat je kunt veranderen? Waarom willen we meer, terwijl we nog nooit zoveel gehad hebben? Arjan van Dam gaat hier op in in Gevangen in nooit genoeg. Er word een belangrijke kijk gegeven in hoe dit allemaal is ontstaan en hoe wij tevreden kunnen leven. Ik ben mij bewuster van deze onderwerpen na het lezen en vond het inzichtelijk en leerzaam.

Gevangen in nooit genoeg

Gevangen in nooit genoeg samenvatting

Meer spullen, meer vrienden, meer salaris, meer aanzien, meer vrijheid, steeds dient zich weer iets begerenswaardig aan. Maar wie houdt de teller bij? Waar ligt de grens van wat je als mens kunt verteren? De economie draait op volle toeren, maar houdt de wereld dit vol? En worden mensen er gelukkiger van om in grote welvaart te leven? Velen zitten opgebrand thuis of gaan gebukt onder dagelijkse stress op hun werk. Hoe kunnen we dit tij keren?

Arjan van Dam duikt, op luchtige wijze, dieper in de psyche van Mensje nooit genoeg om te achterhalen welke processen dit verlangen naar meer aanjagen. Waar komt die onblusbare drang vandaan? En wat kun je doen om je gevoel van nooit genoeg om te vormen naar een gevoel van genoeg? Dit boek houdt een spiegel voor en laat zien wat de valkuilen zijn van het steeds meer willen. Maar de auteur stuurt zijn lezers niet het bos in. Hij besluit zijn boek met een recept voor een tevreden leven. De ingrediënten van dat recept beschrijft hij helder, nuchter en zijn meteen in de praktijk toe te passen.

Waarom is het zo belangrijk om goede prestaties te leveren? Waarom moet een bedrijf nog meer winst maken als het al winst maakt? De vraag of het verhogen van de productie of verbeteren van prestaties wel een goed doel op zichzelf is, blijft liggen.

Leeservaring

De titel zegt al veel, we zitten gevangen in nooit genoeg hebben. Ik sta er wel eens bij stil hoeveel spullen ik eigenlijk heb en zoek deze dan ook af en toe uit. Gebruik ik dit nog? Waarom heb ik dit? Steeds vaker sta ik stil bij, wil ik dit wel echt hebben? Waarom wil ik dit kopen? Gevangen in nooit genoeg helpt enorm in begrijpen waarom we zoveel willen, én met stappen zetten naar dit afleren. Ik hoef namelijk helemaal niet zo veel. En inzien wat dit met onze wereld doet is naar, maar wel erg belangrijk. Soms is er de verwachting dat dit soort boeken erg negatief voelen omdat het nu eenmaal geen heel leuk onderwerp is. Toch voelde dit boek vooral positief en mild. Helemaal niet veroordelend, hard of negatief.

Niet alleen wat we willen, maar ook hoeveel we willen, wordt door de mensen om ons heen bepaald. Het liefst willen we iets meer dan anderen om ons heen. Maar omdat we wennen aan wat we hebben, hebben we steeds meer nodig om hetzelfde genot te ervaren.

Wanneer Arjan van Dam heeft uitgelegd hoe ons gedrag en gevoel zo tot stand komt is het allemaal heel logisch. Als jager-verzamelaars hadden we een heel ander leven. De epiloog vond ik leuk om te lezen en daarna liet ik het boek eigenlijk niet meer los. Het leest prettig weg en geeft goede inzichten. Op zich had ik nog wel iets meer willen zien over hoe we dit gedrag veranderen, al geeft het genoeg handvatten om mee bezig te gaan. Er word ook veel andere literatuur genoemd, dus er is eventueel zat om op door te volgen.

Van meer naar genoeg

Gaat het dan ook echt helpen? Ik hoop dat Arjan met gevangen in nooit genoeg aandacht vestigt op dit onderwerp en zorgt voor meer begrip van de geschiedenis. Ons verleden en de psychologie achter meer willen begrijpen zijn belangrijke stappen voor verandering. Zijn boek is voor iedereen begrijpelijk, laagdrempelig en niet zwaar. Hopelijk bereikt het dus veel mensen. Dat de economie moet groeien, is een mythe.

Dit boek lezen was leerzaam en interessant. Ik sta meer stil bij deze onderwerpen en wil zeker stappen zetten naar verandering. Natuurlijk is niet direct alles verandert en heb ik nog steeds mijn bijdrage aan dit probleem. De term mensje nooit genoeg vind ik leuk en zal zeker blijven hangen.

Voor rupsje nooitgenoeg is de overdaad niet goed, hij wordt misselijk. De welvaart lijkt voor mensje nooit genoeg – terwijl die er steeds meer van wil, net als Rupsje Nooitgenoeg – ook niet goed

Arjan van dam

Eerder schreef hij al ‘De kunst van het falen *’. Toch bleef er iets knagen en uiteindelijk kwam er Gevangen in nooit genoeg. Arjan van Dam is arbeidspsycholoog. Hij heeft zich gespecialiseerd in motivatie en leren ontwikkelen. Wat zorgt ervoor dat mensen doorgaan, of opgeven na tegenslagen? Toen hij zich verder verdiepte in deze vraagstukken leerde hij allerlei dingen die hij graag deelt met anderen. Hieruit ontstonden dan ook zijn boeken. Inmiddels geeft Arjan ook trainingen en dient als adviseur en coach.
Daarnaast is hij nog steeds betrokken bij wetenschappelijk onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam naar de invloed van doeloriëntaties. Hij blinkt uit in zijn kennis en de praktische vertaling daarvan naar het gedrag van mensen op het werk.

Ben je geïnteresseerd in de ontwikkeling van mensen? Dan is de kunst van het falen ook een aanrader. Wellicht dat ik die nog wel eens ga oppakken.

Boekentips passend bij Gevangen in nooit genoeg

Specificaties De nieuwkomer

Auteur: Arjan van Dam | Uitgever: Kokboekencentrum | 2024 | 214 pagina’s | 9789043540995 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, online bij uitgeverij Kokboekencentrum of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.