Bergen aan zee, een psychologische roman van Pauline Slot

Bergen aan zee is een bijzondere roman van schrijfster Pauline Slot. Hoewel ze al meerdere boeken schreef, is Bergen aan zee het eerste boek dat ik van haar hand lees. Een boek over liefde en bergbeklimmen, waarbij het leest alsof het een non-fictie boek is. Een psychologische roman staat op de achterflap en dat is wel een goede beschrijving. Een boek vol liefde, loslaten, angsten aangaan en vrijheid.

Bergen aan zee

De Bergen

In Bergen aan zee wordt Edie verliefd op bergbeklimmer Berend Berlage. Het boek start bij hun prille liefde, en als snel gaat het over bergbeklimmen. Berend is een van de bekendste klimmers uit Nederland en deinst niet terug voor wat uitdagingen. Zijn ambities zijn groot, van de Himalaya tot aan de zeven hoogste toppen bereiken ter wereld. Dat gaat niet zonder slag of stoot. En ook voor het thuisfront is bergbeklimmen een spannende sport. In het begin, zonder mobiele/satelliet telefoons, hoort Edie lange tijd niks, in afwachting van een bericht dat de beklimming weer goed is gegaan.

Pauline Slot

Hoge pieken en diepe dalen

De euforie van de klimtochten van Berend in Bergen aan zee heeft ook een keerzijde. Edie, en later ook hun dochter blijven achter. En niet elke tocht gaat goed, letterlijk met gevaar voor eigen leven gaan de klimmers de berg op. Ook in de tochten van Berend gaat er regelmatig wat mis, en lopen spanningen tussen de klimmers onderling op. Voor Edie speelt de vraag: wat is verantwoord, waar staat zij ten op zichte van deze klim-liefde? Vragen die sowieso spelen in relaties, en in Bergen aan zee in meer extreme en letterlijker zin.

Bergen aan zee is gebaseerd op gebeurtenissen uit de Nederlandse klimgeschiedenis, waardoor het boek leest als non-fictie. Want sommige situaties komen je al lezend bekend voor, zonder dat ik me precies kan herinneren hoe het ook alweer zit. Het boek is een mooi liefdesverhaal, leest prettig en vol bewondering voor Edie, maar ook voor Berend als bergbeklimmer heb ik het boek uitgelezen.

Specificaties Bergen aan zee

Auteur: Pauline Slot | Uitgever: Arbeiderspers | Juni 2022 | 9789029545655 | 264 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Pauline Slot
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.