Prentenboeken over groente en fruit, een themablog

Op scholen wordt er steeds meer actie gevoerd om kinderen meer groente en fruit te laten eten. Dat is blijkbaar nodig want wij ouders geven onze kinderen niet genoeg variatie blijkt. Wij ouders in het algemeen dan want ik weet zeker dat er ook ouders zijn die hun kinderen elke dag 1 a 2 stukken fruit geven en veel variëren met groente zowel koud als warm.  Kinderen zijn dol op prentenboeken dus ik ging op zoek naar prentenboeken over groente en fruit. 

hoofd Prentenboeken over groente en fruit

Prentenboeken over groente en fruit

Het fruitparadijs, de citroen, het ei, olifant en de kist vol appels, broccoli in mijn ijs, het wonder van de appel zijn een paar prentenboeken over groente en fruit en passen in thema eten en drinken. Ja het ei is officieel geen groente of fruit natuurlijk, maar past wel in dit rijtje. Jaarlijks komen er nieuwe boeken bij natuurlijk.

Jij bent mijn tomaatje een kartonboek over groente en fruit

Teddy Tomaat is het liefste kameraadje. Hij zorgt voor iedereen. Maar wie zorgt voor hem? Een teder verhaal vol klinkende klanken op speelse rijm. Over hoe groente en fruit vrienden er altijd voor elkaar zijn.

Leer in dit boekje, samen met je maatje, 10 fruitige woordjes. Een boek voor kinderen vanaf 2 jaar.

Bram Debaere | Uitgeverij Hongry | 9789464519068  | 24 augustus 2023  | 24 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link*

Erwtjes in de ruimte

Pipa wil niet slapen want dat vindt ze maar saai. Ze wil liever, als een echte ontdekkingsreiziger, de ruimte in trekken. Stap aan boord van de peulraket en vlieg mee op het avontuur van je leven. Een dolkosmisch verhaal over een klein erwtje met een grote droom. Onderweg komt ze verschillende groente en fruit tegen!

Uitgever: Höngry Bunch | 9789464519075 | 15 september 2023 | 40 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link*

Het fruitparadijs

Het fruitparadijs

Het fruitparadijs is een prachtig leerzaam boek. Citrus Sinensis, malus domestica, rubus fruticosus, fragaria en ga zo maar door. Weet jij wat het zijn? Onder andere een aardbei, sinasappel en een appel. De laatste mag je opzoeken!

Varkentje houdt van fruit. Hij gaat op zoek naar vruchten, plukt raapt en verzamelt. In dit boek vinden we 10 vruchten compleet dus met Latijnse namen. Ze zijn prachtig getekend en ingekleurd met verf.

In het boek staan een hoop moeilijke woorden zoals vruchtbeginsel, stuifmeel, steenvrucht en zaadbeginsel. Gelukkig worden die achter in het boek even uitgelegd.

Leuk detail is dat er ook een hoop kriebelbeestjes in dit boek voorkomen.

Wat vinden wij van dit prentenboek over groente en fruit?

Je kunt het boek op verschillende manieren lezen. Plaatjes kijken en het verhaal voorlezen en je kunt aandacht geven aan de groei en bestuiving van de vrucht. Ook leren we over de levensloop van dieren als de Duitse wesp, admiraalvlinder en de blinde bij.

Specificaties Het fruitparadijs

Auteur: Diana Alvarez | Uitgeverij Clavis | 9789044830484 | juli 2019 | 52 pagina’s | meer informatie vind je hier

De citroen en het ei

De wetenschapsboeken over het ei en de citroen zijn geweldig. Perfect voor kleuters om leuke kleine experimenten in de klas mee te doen. Eerst leer je wat over het citroen en het ei. Wat zit er in? Kunnen we het laten drijven is ook een leuke test voor drijven en zinken.

Waarom zinkt een limoen (groene citroen) en waarom drijft een gele? Waarom drijft een oud ei en zinkt een vers ei? Kunnen we er mee toveren? Schoonmaken? Dansen? En kunnen we er mee koken?

Wat vinden wij van deze twee prentenboeken over groente en fruit

Twee super leuke informatieve boeken waar je je wel even mee kan vermaken!

De wetenschap van het ei:

prentenboek over groente en fruit de wetenschap van het ei

Auteur: Cecile Jugla | Jack Guichard | illustraties Laurent Simon | Uitgeverij Clavis | 9789044838015 | april 2020 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier

De wetenschap van de citroen:

prentenboek over groente en fruit de wetenschap van de citroen

Auteur: Cecile Jugla | Jack Guichard | illustraties Laurent Simon | Uitgeverij Clavis | 9789044838008 | april 2020 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier

prentenboeken over groente en fruit

Bij ons op school hebben ze zelfs een heel groente en fruit traject waarbij kinderen bij de overblijf ook een stuk fruit of groente krijgen. Nu krijgt dochterlief op deze manier wel ietwat veel fruit binnen want ze eet rond 10 uur ook al 1,5 stuk fruit. Maar voor kinderen die niet zo veel fruit eten of misschien altijd hetzelfde vind ik dit wel een heel goed initiatief.

Hoe leuk is het om spelenderwijs meer te leren over groente en fruit. Heel leuk toch. En kinderen zijn dol op voorlezen dat weet iedereen. Ook in de literatuur wordt er beetje bij beetje meer aandacht gegeven aan prentenboeken over groente en fruit.

Het wonder van de appel

prentenboek over groente en fruit

Dit stevige kartonboek vertelt het verhaal over de groei van appels aan de hand van de 4 seizoenen. In de lente barsten de knoppen open en komen er bladeren te voorschijn.

prentenboek over groente en fruit

Andere knoppen groeien uit tot bloesem en de bijen helpen mee met verstuiven. In de zomer komen er kleine vruchten die appels worden. Deze appels kun je in de herfst plukken.

Een hele simpele manier om aan kleine kinderen uit te leggen hoe dingen groeien en bloeien in de natuur. Dankzij het systeem van schuiven, flapjes en pop-up is het een magische manier om kennis te maken met de wondere wereld van de appel.

Wat vinden wij van dit prentenboek over groente en fruit

Prentenboeken over groente en fruit

Een ideaal boek die perfect past bij de serie Prentenboeken over groente en fruit, om tijdens het fruitmoment voor te lezen en stil te staan over hoe een appel groeit.

Het boek heeft dikke kartonnen pagina’s met afgeronde hoeken en is door de kinderen makkelijk zelf te bedienen.

Van dit soort prentenboeken over groente en fruit zouden er meer moeten zijn. Heel leerzaam en leuk voor de jonge kinderen.

Specificaties het wonder van het appel

Auteur:Andreas Német – Hans – Christian Schmidt | Uitgeverij: De Vier Windstreken | 9789051165920 | juni 2017 | 12 pagina’s | meer informatie vind je hier

Broccoli in mijn ijs

prentenboek over groente en fruit

Thijs vindt groente en fruit niet lekker. Hij wil liever heel de dag door taartjes, gebakjes, snoepjes, toetjes, koekjes en roomijs eten.  Zijn familie wil hem graag fruit en groente laten eten en verzinnen van alles om hem te overtuigen. Maar Thijs maakt het niet uit. Hij vindt zichzelf al groot en sterk.

Er is alleen 1 ding dat Thijs vergeet. Zijn hele familie is boer die altijd prijzen winnen met hun groente en fruit. Zo ook opa Jeroen. Die heeft zelfs een tover gieter gewonnen waardoor alles wat hij zaait en plant nog sneller groeit en lekkerder is.

Zijn familie bedenkt een plannetje om Thijs enthousiast te maken en dat schijnt te werken. Thijs wil wel aan de slag met de tover gieter! Samen met opa Jeroen werken ze de hele dag hard in de moestuin om groente en fruit te planten en te plukken.

De volgende dag gaat Thijs echter iets heel anders doen. Hij plant pizza, snoep, ijsjes en vla in de tuin en dat groeit zo goed dat er een enorme ijscoupe een vlavijver en een pizzaplant in de tuin staan.

Prentenboeken over groente en fruit

Maar opa lust helemaal geen ijs wat nu? Als Thijs nou een hapje van de broccoli wil nemen, wil opa wel een hapje ijs proberen. En wat blijkt. Thijs vindt broccoli eigenlijk best wel lekker? En dankzij Thijs maken ze samen de heerlijkste groente ijsjes en toetjes!

Wat vinden wij van dit prentenboek over groente en fruit?

Een super grappig Prentenboekover groente en fruit om uit voor te lezen! Zelf moet ik al keihard lachen om de verbaasde gezichtjes van de kinderen als ze over een vla vijver horen en een pizzaplant. Nou die wil ik ook wel in de tuin zei dochterlief nog haha.

Misschien ook wel leuk om een kleine proeverij van te maken met de kinderen. En misschien durf je het wel aan om courgette chocolade te maken of een beker broccoliroomijs! Worteltaart is immers ook lekker toch!

Van dit soort prentenboeken over groente en fruit zouden er nog meer moeten zijn! Hilarisch!

Specificaties Broccoli in mijn ijs

Auteur:  Emily MacKenzie | Uitgeverij:  van Goor | 9789000353798 | mei 2017 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier

Olifant en de kist vol appels

We zijn in de dierentuin waar een grote kist staan. Geen van de dieren weet hoe die kist daar staat en wat hij er doet.

olifant en de kist vol appels prentenboek over groente en fruit

Er zit geen dier in, want de kist is stil. Ook zit geen ijs in, want er voelt niks kouds. Er zitten appels in de kist! Olifant kwam gelijk in actie want dit moet eerlijk geregeld worden voordat ze ruzie krijgen.

Prentenboeken over groente en fruit

Alle dieren gingen in de kring zitten om na te denken hoe zit de appels eerlijk konden gaan verdelen. Gelukkig had Olifant een goed idee. Alle dieren met een slurf mochten een appel pakken. Daarna mocht het grootste dier, dieren met slagtanden, dier met de grootste oren en ga zo maar door. Olifant at de ene na de andere appel op. Arme andere dieren ze hadden geen enkele appel op!

Prentenboeken over groente en fruit

Gelukkig kwam op dat moment de oppasser aan met ijs! Dat moest eerlijk verdeeld worden anders zouden ze ruzie krijgen. En toen gebeurde er wat geks. Alle dieren die geen olifant zijn mochten een ijsje pakken, en daarna alle dieren die geen slurf hadden, en daarna alle dieren die niet konden trompetteren en ga zo maar door.

Olifant was heel verdrietig. Hij begreep opeens dat hij eigenlijk niet zo aardig was geweest. Hij zei sorry en kreeg gelukkig van de oppasser het aller allerlaatste ijsje.

Wat vonden wij van dit prentenboek over groente en fruit?

Een heel slim geschreven boek over eerlijk delen, normen en waarden, emoties en natuurlijk appels en ijs. Ik zeg hier geregeld als dochterlief in de ochtend al vraagt om wat lekkers dat we eerst fruit gaan eten en dat daarna het lekkers komt. Zo werkt dit bij de dieren in de dierentuin natuurlijk ook.

De kinderen vinden het heel zielig voor Olifant dat hij geen ijsje krijgt. Ze vinden het niet zo erg dat hij alle appels heeft opgegeten dat hij daarom geen ijsje zou mogen krijgen. Mooi om te zien dat kinderen snel dingen vergeten en vergeven!

Wel vinden ze het zielig voor alle andere dieren dat ze geen appels krijgen en dat Olifant alles in zijn eentje opeet. Dat is niet eerlijk! Samen delen samen spelen! Je mag niet alleen eten.. allemaal kreten die door de kinderen (2-6) jaar werden gezegd.

De emoties van de dieren zijn mooi getekend en de kinderen kunnen ze goed herkennen. Een mooi herkenbaar boek dat past in de serie van Prentenboeken over groente en fruit.

Specificaties een kist vol appels

Auteur: Marianne Busser & Ron Schroder | Uitgeverij:  Van Holkema & Warendorf | 9789000353408 | september 2017 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier

Ken jij nog meer leuke prentenboeken over groente en fruit? Laat het mij weten dan kan ik ze toevoegen

Prentenboeken over groente en fruit nieuw

Wij reviewen nog steeds veel boeken en vullen onze themablogs dan ook regelmatig aan met nieuwe en passende reviews. Hieronder nieuwe reviews die passen bij prentenboeken over groente en fruit extra.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.