De pepernoten liggen alweer even in de winkels en we verwarmen ons aan de liters warme chocomelk. De voorstukjes van het Sinterklaas journaal klinken door de kamer. En deze mama is druk bezig met de hele cadeauplanning. Als je met kinderen werkt dan start het zoeken en voorbereiden voor lesmateriaal binnen dit thema. Op de kinderopvang worden de versieringen van de zolder gehaald en afgestoft en ook activiteiten in dit thema erbij gezocht. Kortom: Nederland maakt zich weer op voor de Sinterklaas periode! Boeken zijn een leuke aanvulling in deze periode, voor oud en jong. Hoog tijd voor weer een themablog van ons: kinderboeken thema Sinterklaas.

Kinderboeken thema Sinterklaas prentenboeken sint piet

Kinderboeken thema Sinterklaas

1. Kom van dat dak

Kom van dat dak is een herkenbaar en aansprekend verhaal over Sinterklaas op AVI M3, speciaal voor kinderen in groep 3 die net leren lezen. Niek en Klaas zijn de neven van de Sint en willen graag helpen. Maar Sint ziet dat niet zitten. Zouden Moo en Piet dan wel kunnen helpen? Maar waar is Moo eigenlijk? Door de korte woorden en eenvoudige zinnen kunnen beginnende lezers meteen leeskilometers maken.

hoofd Kom van dat dak

2. De kleren van Sinterklaas

Waar de kleren van Sinterklaas zijn daar is Sinterklaas toch ook? Anouk vindt een koffer met de kleren van Sinterklaas en vertelt aan de klas dat Sinterklaas bij haar logeert. Maar is dat ook echt zo? Niemand gelooft haar. Een echt Paul Biegel klassieker, zoals alleen Paul Biegel het kon schrijven. En mag niet missen in deze kinderboeken thema Sinterklaas lijst!

hoofd de kleren van Sinterklaas

3. Dikkie Dik wacht op Sinterklaas

Dikkie Dik wacht op Sinterklaas is een heerlijk, maar bovenal sfeervol flapjesboek om voor te lezen aan je kind. Het is pakjesavond. Dikkie Dik wil wakker blijven tot Sinterklaas komt. Maar dat valt nog niet mee.. Een leuk flapjesboek in kinderboeken thema Sinterklaas op nummer 3!

hoofd Dikkie Dik wacht op Sinterklaas

4. Het Sinterklaas ABC

Sinterklaas ABC is een grappig rijmboekje met op elke bladzijde een letter met rijmpje! Alle gebeurtenissen rondom Sinterklaas komen in dit kleine boekje voorbij. Heerlijk om voor te lezen of te gebruiken tijdens het aanleren van de letters. Waar zou jij dit boekje voor gebruiken?

sinterklaas abc kinderboeken thema sinterklaas

5. Klaas de Kat en het raadsel van Sinterklaas

Klaas de Kat heeft het ontzettend naar zijn zin bij Mila en Max. Maar op een dag hebben zijn vriendjes helemaal geen aandacht meer voor hem. Wat is er aan de hand? Wat zijn ze aan het doen? Klaas gaat op onderzoek uit! Krijgt hij zijn vriendjes weer terug?

Kinderboeken thema sint klaas de kat

6. Sinterklaas zoekboek

Nog even en dan komt Sinterklaas weer ons land bezoeken. Met het Sinterklaas Zoekboek van Kathleen Amant kom je al helemaal in de Sinterklaas sferen. Kunnen jullie alle voorwerpen vinden die op de achterkant staan? In dit boek zijn er twaalf verschillende platen vol met pieten en soms met Sinterklaas. Eigenlijk komen alle dingen die Sinterklaas mee maakt voor in dit boek!

hoofd Sinterklaas Zoekboek

7. Sinterklaasliedjes

Het Sinterklaasfeest draait natuurlijk om verschillende dingen. Voor de kinderen zijn dat meestal de cadeautjes, maar voor de volwassenen is dat de sfeer van dit mooie feest. Wat zorgt er mede voor die mooie sfeer? Juist ja, de liedjes. Dit boek staat dan ook helemaal in het teken van de mooiste Sinterklaasliedjes.

sinterklaasliedjes kinderboeken thema sinterklaas

8. Sinterklaas gaat naar Sjinka Poenka

Veel mensen zijn op zoek naar sinterklaasboeken waar enkel roetveegpieten in voorkomen, of gewoon helemaal geen pieten. Kathleen Amant bedacht zelfs nog iets beters. Een prentenboek die met de aanpassing van 1 woord voor 2 kinderfeesten een erg leuk boek is! Sinterklaas gaat naar Sjinka Poenka!

Sinterklaas gaat naar Sjinka Poenka!

9. Dag Sinterklaasje in Kinderboeken thema Sinterklaas

Het boek ‘Dag Sinterklaasje’ Is een echte klassieker te noemen. Het bestaat al 40 (!) jaar! Deze hernieuwde editie bevat nieuwe illustraties van Marja Meijer. In het verhaal is iedereen diep in slaap. Het is nacht en bij Lieke schijnt de maan in haar kamer. Ze wordt er wakker van en haar gedachten dwalen af naar Sinterklaas. Morgen komt hij namelijk aan met de stoomboot. Durft ze hem een hand te geven? Er breekt een spannende maar leuke tijd aan. Vol met verlanglijstjes, schoen zetten en heel veel liedjes zingen.

Dag Sinterklaasje

10. Fien & Teun spelen Sinterklaas en Pietje

Lees niet alleen het Sinterklaasverhaal van Fien & Teun, maar bak samen heerlijke speculaasbrokken, maak een Sinterklaas- of Pietenmuts en zing samen een liedje. Fien & Teun spelen Sinterklaas en Pietje is al een Sinterklaascadeautje op zich. Dit boekje bevat één verhaal, maar heeft daarnaast nog een paar extra dingen. Zo leren Fien & Teun hoe je speculaasbrokken kan maken.

hoofd Fien & Teun spelen Sinterklaas en Pietje

11. Supersint in kinderboeken met thema Sinterklaas

Stel je voor je bent dol op Superhelden. Je leest in het park en een meneer komt naast je zitten. Je vertelt die meneer wat je heel graag zou willen van Sinterklaas. Nog meer superhelden boeken, maar in het echt wil je een superheld in het echt ontmoeten. Wat zou jij doen als die meneer dan zegt dat SuperSint ook een superheld is? Onze nummer 1 in kinderboeken thema Sinterklaas.

SuperSint Sinterklaas kinderboeken thema sinterklaas

12. Het verhaal van Sinterklaas

In deze speciale uitgave van uitgeverij Rubinstein is door Sjoerd Kuyper het verhaal van sinterklaas opgeschreven. Een Gouden Boekje tussen de kinderboeken met thema Sinterklaas!

Het verhaal van Sinterklaas

13. Het geheime boek van Sinterklaas in Kinderboeken thema Sinterklaas

De waarheid over de Sint onthuld op nummer 13 in kinderboeken thema Sinterklaas. Wanneer kinderen oud genoeg zijn om de waarheid over Sinterklaas te kennen, is de tijd rijp om in de boeiende achtergrond van de goedheiligman te duiken. Want waar komt die tot de verbeelding sprekende Sint-Nicolaasfiguur eigenlijk vandaan? Hoe wordt hij gezien ten opzichte van buitenlandse tradities zoals de Kerstman of de Italiaanse heks Befana? Wat leert de geschiedenis ons over de pietendiscussie? En waarom zetten we eigenlijk onze schoen voor een man die op een stoomboot arriveert?

Het geheime boek van Sinterklaas in kinderboeken thema sinterklaas

14. Daar is Sinterklaas in kinderboeken thema Sinterklaas

Schrijfster Vivian den Hollander schrijft over allerlei onderwerpen en ook voor diverse leeftijden. Daar is Sinterklaas is gericht op peuters en kleuters en zijn handig om je kind voor te bereiden op de spannende tijd voor het feest van Sinterklaas.

Daar is Sinterklaas

15. Sinterklaas en het geheimzinnige orgeltje

Op de stoffige zolder van het kasteel vindt Muziekpiet een draaiorgeltje. Het lijkt wel een magisch instrument. Maar van wie is dat wonderlijke ding eigenlijk? Wie durft de plek van Muziekpiet in te pikken? Voor even wordt hij Detectivepiet… Tijd voor een muzikaal onderzoek! Sinterklaas en het geheimzinnige orgeltje is een grappig Sinterklaasboek met een aanvullend hoorspel op CD. Voor muzikale luisterpietjes vanaf 5 jaar. Onze nummer 15 in kinderboeken thema Sinterklaas.

Sinterklaas en het geheimzinnige orgeltje

16. Sinterklaasje kom maar binnen in Kinderboeken thema Sinterklaas

Het boek, Sinterklaasje kom maar binnen, met 25 ‘herboren’ Sinterklaasliedjes was meteen voorpaginanieuws toen het in 2014 voor het eerst verscheen. Van een eeuwenoude traditie waren de teksten aangepast aan de tijd waarin we nu leven. Gevolgd door boze acties van mensen die vast wilden houden aan oude tradities. De doelgroep van dit Sinterklaasboek, goedgelovige kinderen, reageerde gelukkig positief. In deze tweede druk is de cover aangepast. Nummer 16 in kinderboeken thema Sinterklaas.

Sinterklaasje kom maar binnen

17. Boer Boris een paard voor Sinterklaas

Boer Boris een paard voor Sinterklaas is zonder twijfel het leukste sinterklaasboek van het jaar. Wie kun je het beste inschakelen als de schimmel van Sinterklaas van de trap is gevallen? Boer Boris natuurlijk! In een brief naar Boer Boris vraagt Sinterklaas of hij Knol een weekje mag lenen. Knol voelt zich vereerd en laat zich het dak op hijsen om zijn draf op de nok te oefenen. Maar dat valt vies tegen, want Knol blijkt hoogtevrees te hebben… Met honderdduizenden verkochte exemplaren blijft de Boer Boris-serie van auteur Ted van Lieshout en illustrator Philip Hopman mateloos populair. Ook dit deel in de serie is weer een schot in de roos. Het is zonder twijfel nu al het leukste sinterklaasboek van het jaar te noemen.

Boer Boris een paard voor Sinterklaas kinderboeken thema sinterklaas

18. Nu ben ik de baas Sinterklaas!

Lotte is boos. Papa had beloofd om met haar naar de intocht van Sinterklaas te gaan. Maar hij is nog steeds niet terug van zijn werk. Was papa maar net zo lief als Sinterklaas, zou de Sint haar papa willen worden? Je leest het in Nu ben ik de baas Sinterklaas! Een ontroerend en spannend verhaal met een verrassend einde.

Nu ben ik de baas Sinterklaas!

19. Sinterklaas voor grote kinderen

In dit boek komt naar voren wie Sinterklaas écht was, welke wonderen hij verrichtte en waarom hij heilig werd verklaard. Daarnaast zorgt het ervoor dat de waarheid geen koude douche wordt, maar een uitermate zachte landing. Een die het kind recht doet. Sinterklaas voor grote kinderen geeft het sinterklaasfeest een onverwachte, extra dimensie en zal het onthullen van het geheim voor veel ouders gemakkelijk maken. Onze nummer 19 in kinderboeken met thema Sinterklaas.

sinterklaas voor grote kinderen

20. De Pinguïnsint in kinderboeken met thema Sinterklaas

Waarom zou Sinterklaas een mens moeten zijn? Edward van de Vendel en Saskia Halfmouw bewijzen met hun verrassende parade Sinterklazen dat het ook heel anders kan. Van de ekstersint die het niet kan laten om zijn cadeautjes terug te stelen, de pinguïnsint die de Hollandse winter te warm vindt tot sinterschildpad die meer dan een eeuw doet over de reis vanuit Spanje: deze en nog veel meer grappige dierensinten stelen de show in deze bundel met grappige en humoristische gedichten.

hoofd De Pinguïnsint

21. Wat zit er in die zak?

Elk jaar verschijnen er weer een hoop leuke nieuwe Sinterklaasboeken. Voorleesboeken, prentenboeken en ook zoekboeken. ‘Wat zit er in die zak?’ is een leren lezen zoekboek, voor de kleuters. Zo komen kinderen al speels in aanraking met letters en woorden.

hoofd Wat zit er in die zak?

22. Zoekboek Rik en de Sint

Rik is blij, want binnenkort komt Sint op bezoek en brengt hij cadeautjes. Ook Riks poes Sam is van de partij. Maar zoals altijd heeft ze zich verstopt en moet jij haar zoeken. Rik maakt een tekening en de pieten zijn aan het trainen in Spanje. Je ziet het verhaal van het begin tot het einde. Erg leuk om voor te lezen. Zeker tijdens de sintperiode. Volg Sint en zijn pieten, én zie hoe Rik het beleefd in Zoekboek Rik en de Sint.

Zoekboek Rik en de Sint

23. Een schip vol sinterklazen

Sinterklaas heeft er geen zin meer, elk jaar zijn verjaardag vieren in een koud land. Als hij voor de spiegel staat krijgt hij een idee. Een grappig en prachtig geïllustreerd boek! Sinterklaas kijkt op de kalender. Nog tweeënveertig nachtjes slapen, dan is het 5 december. Hij slaakt een diepe zucht. Ik vier mijn verjaardag gewoon een keer aan de Costa del Sol, met taart en limonade, besluit hij. Lekker rustig … Die nacht kan Sinterklaas niet slapen. Hij denkt aan alle kinderen die zich verheugen op het heerlijke avondje dat dit jaar niet gaat komen. Als hij de volgende ochtend voor de spiegel staat krijgt hij een geweldig idee … Zal het heerlijke avondje nu wel komen? Onze nummer 23 van kinderboeken thema Sinterklaas.

Een schip vol Sinterklazen kinderboeken thema sinterklaas

24. De Pieto-toets

De Cito-toets kennen we allemaal wel. Maar die Pieto-toets… heb je daar weleens van gehoord? In het boek ‘De Pieto-toets’ leer je alles over wat een goede Piet zou moeten kunnen. En het boek bevat ook een aantal nieuwe Sinterklaasliedjes.

De Pieto-toets kinderboeken thema sinterklaas

25. Bobbi zet zijn schoen in Kinderboeken thema Sinterklaas

De periode waarin Sinterklaas in het land is, is misschien wel de spannendste tijd van het jaar voor veel peuters en kleuters. Ook Bobbi vindt het reuzespannend dat hij zijn schoen mag zetten. Hij maakt een mooie tekening voor Sint en de pieten, en hij doet er een lekke¬re wortel bij voor het paard van Sinterklaas. En dan is het wachten maar…

Bobbi zet zijn schoen

26. Balotje

Sinterklaas komt naar Nederland in ‘Balotje en Sinterklaas’! Balotje mag naar de intocht, ze mag elke avond zingen, en ze mag haar laarsje bij de open haard zetten. Soms krijgt ze een klein cadeautje. En dan, op een avond, komt Sinterklaas langs! Hij is het echt. Ze krijgt een cadeau en mag lang opblijven. De volgende dag hoopt Balotje dat hij weer komt. Maar oom Ben zegt dat hij pas volgend jaar weer komt. Sinterklaas is terug naar Spanje. Zomaar. Zonder zwaaien. Zonder zoen. Wat duurt een jaar toch lang als je op Sinterklaas moet wachten. Gelukkig komt Sinterklaas echt elk jaar weer terug!

Balotje en Sinterklaas

27. Zie de maan schijnt door de bomen

Zie de maan schijnt door de bomen, makkers staakt uw wild geraas. Als je dat hoort, dan komt toch gelijk dat knusse sinterklaasgevoel naar boven? Bijna is het weer zover. Schoen zetten, cadeautjes krijgen, kruidnoten eten en liedjes zingen. De allerleukste sinterklaasliedjes zijn verzameld in dit kartonboekje met sfeervolle illustraties van Mies van Hout. De dieren in het bos willen ook graag Sinterklaas vieren. Zou Sint tijd hebben? Vol verwachting klopt hun hart! Lees en zing mee.

Zie de maan schijnt door de bomen

28. nijntje en sinterklaas in Kinderboeken thema Sinterklaas

Wat een lief klein boekje is nijntje en sinterklaas. Het past perfect in een schoentje. En is een mooie voorbereiding op de spannende Sinterklaastijd. Daarbij zit er ook nog een leuke activiteit toegevoegd in de recensie die perfect past bij de doelgroep en bij het thema van Sinterklaas. Je moet niet bang zijn voor vieze handen… maar kinderen gaan het geweldig vinden. Net zoals dit lieve boekje.

nijntje en sinterklaas

29. De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

Op weg vanuit Spanje komt de boot van Sinterklaas in een zware storm terecht. Het hele schip vergaat! Alle pakjes gaan verloren en de chocoladeletters en het marsepein liggen ook op de bodem van de zee. Gelukkig worden Sinterklaas en Piet gered door een Frans vissersbootje. Maar het sinterklaasfeest kan dit jaar natuurlijk niet doorgaan. Of toch wel? Een boek dat het kinderfeest nog vrolijker maakt. De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar bevat prachtige illustraties van Noëlle Smit.

De heerlijkste 5 december uitgelichte afbeelding

30. Emma en de Sint

Hallo, ik ben Emma en vandaag komt Sinterklaas op bezoek! Ik maak een tekening en zing een liedje met mijn vriendjes. Ook thuis zet ik alles klaar voor de komst van Sinterklaas. Help je mij een handje? Een lief en herkenbaar boekje over het geweldige sinterklaasfeest. Voor kleine beestjes en grote kindjes vanaf 24 maanden, met de wereld rondom het kind als thema.

Emma en de Sint federico van lunter beestenboel voorkant cover kader

31. Sinterklaas van Charlotte Dematons

Jaren geleden schreef ik Sinterklaas en de Pieten een brief met de vraag of ik bij hen langs kon komen. Ze moesten er lang over nadenken, maar toen mocht ik één week logeren op het landgoed in Spanje. Ik tekende het grote huis, de werkplaats, de stoomboot, de Sint-Nicolaasschool en de hofjes van de Thuispieten. Het werd een prentenboek met wel duizend verhalen. Anno 2023 is er veel veranderd en heeft dit boek een herziene editie gekregen.

sinterklaas charlotte dematons

Leuke kinderboeken thema Sinterklaas

Deze blog met kinderboeken in thema Sinterklaas zal ik telkens aanvullen. Elk jaar komen wel nieuwe toffe boeken uit die wij recenseren. Ook zijn er andere boeken waarin de Sint en of Piet even langskomt. Hieronder nog enkele boeken die binnen dit thema passen, met recensie. Klik op de titel of op de foto’s eronder. Die brengen je meteen naar de juiste recensie.

Kinderboeken thema Sinterklaas zonder recensie

Wij lezen veel, heel veel bij StoerLeesVoer, maar we kunnen (nog) niet van alle boeken een recensie hebben. Dus als laatste wil ik nog in deze kinderboeken thema Sinterklaas blog wat boeken toevoegen die we niet gelezen hebben maar die wel tof klinken of eruit zien!

Veel leesplezier, welk boek past bij jullie in deze feestelijke periode?

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Kinderboeken thema Sinterklaas prentenboeken sint piet
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.