Oma, Max en ik – een gruwelijk grappig prentenboek

Wat een toeval! Ik lees Oma, Max en ik met mijn zoon Mees (5 jaar) en het doet ons direct denken aan het boek wat we vorige week lazen. Lina en het huisdierdraakje gaat ook over een puppy wat stiekem geen puppy blijkt te zijn. Een ander genre en een andere doelgroep, allebei een eigen stijl, maar wel met hetzelfde thema. Oma, Max en ik is een vrolijk, grappig prentenboek met een absurdistisch randje. Dat vond ik vooral, Mees vond het vooral heel erg grappig en had geen last van een afgebeten hand van oma.

Oma, max en ik

Oma, Max en ik

Voor mijn vijfde verjaardag kreeg ik van mijn oma een hondje. Ze had hem speciaal voor mij meegenomen uit een warm land, hier ver vandaan. We noemden hem Max. Vanaf dat moment deden Max en ik alles samen. We speelden met elkaar, haalden kattenkwaad uit en gingen op avontuur. Heerlijk! Max groeide alleen zó hard dat papa zich afvroeg of dat wel normaal was, voor een hondje… Maar oma wilde niets van papa’s twijfels weten. Max was gewoon een hond, en daarmee uit. Toch?

Vanuit een ik-figuur

Oma, Max en ik wordt, zoals de titel al doet vermoeden, verteld vanuit ‘ik’. We komen er ook niet achter wat de naam van ‘ik’ is. Een vertelperspectief dat voor prentenboeken niet vaak wordt gekozen. Mees vond het soms een beetje verwarrend. Hij vroeg een paar keer of ik het uit mijzelf vertelde en vroeg om de naam van het meisje. Uiteindelijk wende hij er vlot aan en was het heel passend bij het boek. We hebben er ook over gepraat, hoe het is om een boek vanuit een ‘ik’ te lezen. Hij zei:

Het is wel een beetje gek dat ik nog steeds niet weet hoe het meisje heet. Je kunt toch wel gewoon je naam vertellen? Toch is het ook wel weer leuk hoor, want het lijkt alsof je zelf het meisje bent als we het lezen. Eerst dacht ik dat mama het over haarzelf had haha, maar dat was natuurlijk niet zo. Gelukkig maar, anders had oma een afgebeten hand, dat zou niet zo leuk zijn.

Mees, 5 jaar, over Oma, Max en ik
Oma, Max en ik

Oma, Max en ik is grappig

Wij vonden Oma, Max en ik erg grappig. Het leuke aan het boek is dat we eerst echt niet doorhadden wat er nou precies aan de hand was. Een tikkeltje naief hoor, dat wel. Op een gegeven moment had Mees het door en ik nog niet. Ik lachte het een beetje weg, maar na twee bladzijdes kwam er een groot “zieeeee nou wel”.

Op een gegeven moment vind ik Oma, Max en ik echt een beetje gruwelijk en ‘in your face’ worden. Want hap, dat was de hand van oma. Even later gaat oma het hok van Max in en wordt de ambulance gebeld. Wat er in dat hok is gebeurd laat zich raden. Mees lach volledig in een deuk, ik zei een paar keer “oh, wow” volgens mij. Zo zie je maar weer, kinderen kunnen heus wel tegen een stootje.

Illustraties van Jonna Björnstjerna

De illustraties in Oma, Max en ik zijn van Jonna Björnstjerna. Het zijn vrolijke, kleurrijke illustraties. Met grote vlakken en waar nodig gedetailleerd. Het is een leuke tegenhanger van de gruwelijke kwinkslag die het verhaal heeft. De illustraties spreken mij heel erg aan en ook Mees vond ze erg leuk. Vooral de details van Max die steeds meer duidelijk worden zijn goed gevonden. Ik recenseerde eerder een boek van haar hand, Van aap tot sapiëns.

Oma, Max en ik is geschreven door Mattias Danielsson. Hij is een Zweedse (sport)journalist en auteur. Geboren in Stockholm, maar hij woont nu met zijn vrouw en twee kinderen in Junsele. Dit boek is toch wel een andere tak van sport voor hem!

Specificaties Oma, Max en ik

Auteur: Mattias Danielsson | Illustraties: Jonna Björnstjerna | Vertaald door: Mijke Hadewey van Leersum | Uitgever: Moon | april 2023 | 32 bladzijdes | 9789048868285 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.