BSO aan de slag, een humoristisch kinderboek van Elly Zuiderveld

Als oud BSO medewerker was ik natuurlijk meteen nieuwsgierig naar de leuke avonturen in BSO aan de slag. En wat een super gezellige BSO is BSO de Boei. Een heerlijk (voor)leesboek voor kinderen die zelf ook naar de BSO gaan.

BSO aan de slag

BSO aan de slag

Het sprankelende vervolg op BSO aan de kook!

BSO aan de slag! van Elly Zuiderveld, met illustraties van Emmi Smid, is een humoristisch verhaal over de avonturen op BSO De Boei. Er gebeurt weer van alles op de BSO: de kinderen schilderen met de Vlaamse juf Debbie, starten een moestuin en beginnen een eigen bandje! Fien is de zangeres, Ella Westerveld geeft hun les en de anderen spelen een instrument. En natuurlijk zijn Aart en Tineke Toestand ook weer van de partij. Jan Wachter van Omroep TWIXX organiseert een tv-concert, en de BSO-band mag optreden. Een sprankelend vervolg op BSO aan de kook! Met leuke liedjes van Elly en tips om zelf muziek te maken en liedjes te schrijven.

Gezellige BSO

BSO de Boei klinkt als een gezellige BSO waar je mag zijn wie je bent. Waar je vrienden altijd voor je klaar staan. En waar het nooit saai is.

Het leuke van BSO aan de slag vind ik de manier waarop het geschreven en geïllustreerd is. Het boek is zowel geschreven als geïllustreerd vanuit het perspectief van kinderen. Tijdens het lezen hoor en zie ik hen dan ook echt terug. Ik denk dat het daarom ook zo goed aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Mijn dochter van zes heeft met veel plezier en aandacht geluisterd naar de avonturen van de BSO. Ze kwam mij dan ook regelmatig vragen of ik weer een stukje wilde voorlezen.

“Fien bedacht dat het met muziek net zo was. Een soort schilderen met noten.”

Bladzijde 49 uit BSO aan de slag

Actuele onderwerpen in BSO aan de slag

Ze maken nogal wat mee in BSO aan de slag. Wat mij opviel zijn de actuele onderwerpen die voorbij komen. Denk hierbij aan het leveren van gas vanuit Rusland. Maar ook persoonlijke onderwerpen als verslaving en discriminatie worden luchtig benoemd. Ondanks de serieuze onderwerpen is het vooral gewoon een gezellig boek. De kinderen hebben plezier in hun moestuin, het maken van muziek en vooral in het contact met elkaar.

Nog zoveel meer

En ik kan nog zoveel meer vertellen over BSO aan de slag. Zoals de lekkere recepten die verspreid door het boek staan. De pindakaaskoekjes willen we graag eens proberen. Ook de Vlaamse juf Deb die regelmatig voor spraakverwarring zorgt. En waar wij dan weer veel plezier om hadden is het benoemen waard. Maar ook de informatieve stukjes tekst die even wat meer uitleg geven over bepaalde woorden of onderwerpen zijn erg leuk. Zo leerde we o.a. over dille en hoe je deze kunt verbouwen in je moestuin. Maar ook over waarom de ooievaar baby’s brengt.

BSO aan de slag is een veelzijdig boek vol avonturen over een groep kinderen samengebracht door hun BSO.

Elly Zuiderveld

Elly Zuiderveld is auteur van meerdere boeken en onderdeel van het muzikale duo Elly en Rikkert. Ik herinner mij nog goed het liedje De kauwgomballenboom die ik eindeloos heb geluisterd. Toen ik deze link legde verklaarde dat ook direct de vele mooie songteksten in het boek. En de muzikale verwijzingen.

Eerder schreef Elly Zuiderveld al BSO aan de kook. Het eerste deel uit deze vrolijke serie over BSO de Boei. En nu volgde daar dit muzikale tweede deel BSO aan de slag. Veel van de personages uit deze serie zijn gebaseerd op echte mensen uit het leven van Elly Zuiderveld. In het bijzonder wil ik Bart Gouma benoemen. Als medeschrijver heeft hij veel invloed gehad bij het tot stand komen van deze boeken. Helaas heeft hij het uitkomen van reeks niet mee mogen maken.

Op de site www.desmaaksmullerij.nl kun je meer lezen over alle mensen die hebben meegewerkt aan de boeken over BSO de Boei. Ook staan er liedjes, foto’s, filmpjes en nog meer recepten op.

Elly & Rikkert – Kauwgomballen boom
Pindakaaskoekjes

Emmi Smid

De leuke en veelal grappige illustraties van Emmi Smid maken het verhaal helemaal af. Ze weet de emoties van de kinderen prachtig weer te geven. Door het zien van de tekeningen weet je direct waar het over gaat. Ook humor speelt een grote rol. Wij hebben dan ook meerdere keren moeten lachen om de grappige illustraties. Leuk weetje: Emmi tekende de illustraties met haar linkerhand terwijl ze rechts is. Dit zodat de illustraties er uit zien alsof ze gemaakt zijn door een tienjarige.

De veelzijdige Emmi Smid illustreert, vertaald en schrijft kinderboeken. Hier kun je lezen over Rainbow Village, één van haar bijzondere boeken. Maar bekijk ook De rode hoed van Luna / Luna’s Red Hat. Een prentenboek dat kinderen helpt omgaan met verlies na zelfdoding.

Specificaties van BSO aan de slag

Auteur: Elly Zuiderveld en Bart Gouma | Illustraties: Emmi Smid | Uitgever: Kokboekencentrum | 24 november 2022 | 160 pagina’s | 9789026625886 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

BSO aan de slag
footer 5
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.