Lina en het hikkende draakje – een nieuw deel

Wist je dat draken eerst de hik krijgen voordat ze hun eerste vlam kunnen spuwen? Nee he, ik ook niet! In Lina en het hikkende draakje staat uitgebreid beschreven hoe dit werkt. Eerder stelde ik de nieuwe serie over Lina en haar draakje aan jullie voor. Lina en het huisdierdraakje heet dit deel. Na een paar maanden plofte het tweede deel op mijn deurmat. Met twee nieuwe verhalen, speciaal voor kinderen tussen 7 en 9 jaar oud, om zelf te lezen. In de vakantie misschien?

Lina en het hikkende draakje

Lina en het hikkende draakje

Lina’s allerbeste vriend van de hele wereld is haar huisdier, Pup. Hij ziet eruit als een echte puppy… behalve als hij verandert in een babydraakje.

Lina vindt het leuk om voor de ondeugende Pup te zorgen, maar dan krijgt hij de hik. Lina en het hikkende draakje weten allebei niet wat ze daarmee aan moeten. Ze proberen van alles, maar niets lijkt te helpen. En dat is nogal een probleempje, want ineens blaast Pup paarse vlammen uit zijn neusgaten!

Alsof dat nog niet genoeg is, moeten ze zich ook voorbereiden op de hondenshow. Ze moeten een trucje aanleren en een geschikt kostuum uitzoeken. Maar dan krijgt Pup ineens last van een rare, vervelende kriebel op zijn vleugels. Als dat maar niets ernstigs is.

Twee verhalen

Ook deze keer bevat het boek weer twee grappige verhalen over Lina en Pup. In het eerste verhaal van Lina en het hikkende draakje staat de titel van het boek centraal. Pup krijgt namelijk de hik, als hij een draak is. Maar waar hij eerder heel goed kon schakelen tussen Pup zijn en een draakje zijn, lukt dit nu niet meer zo goed. Dit wordt nog lastiger als hij daadwerkelijk vlammen krijgt. Nani, de oma van Lina, had het al verteld. De hik wijst erop dat draakjes vlammen gaan spuwen. Gelukkig beschermt de armband die in het eerste boek al uitgebreid aan bod kwam Pup….toch?

In het tweede verhaaltje van Lina en het hikkende draakje krijgt Pup er een extra drakenkracht bij. Hij leert vliegen! Maar oeps, dat is nog niet zo gemakkelijk. Vooral niet als je vleugels maar blijven jeuken, je vliegen eigenlijk heel spannend vindt en je ondertussen ook nog de voorbereidingen van de hondenshow moet doen. Maar Pup en Lina slaan zich er doorheen. Met vallen en opstaan. Hoe zal Pup zich verkleden bij de show? Zal hij echt leren vliegen?

Om de verhalen goed te begrijpen is het aan te raden om het eerste boek ook te lezen. Ik kan mij namelijk voorstellen dat het anders wat gek is om te begrijpen dat Pup zomaar kan veranderen in een draakje!

Lina en het hikkende draakje is een aansprekend boek

Ook dit boek in de serie over Lina en Pup is heel passend bij de doelgroep. Lina en het hikkende draakje is geschreven voor kinderen van 7 – 9 jaar. Als je zoon of dochter het technisch lezen onder de knie heeft, ongeveer midden/eind groep 4 niveau, kan hij/zij dit boek zelfstandig lezen. Daar is het mijns inziens ook het meest geschikt voor, zelfstandig lezen. De zinnen zijn kort, het woordgebruik passend en het onderwerp is helemaal passend bij kinderen van deze leeftijd.

Zoals ik ook in de eerdere recensie schreef is het sterke van deze serie dat de verhalen herkenbaar zijn en enorm fantasievol. Hoe een hikkend, vlammenspuwend draakje herkenbaar kan zijn vraag je je af? Nou Lina en het hikkende draakje bevat een context die wel heel herkenbaar is. Zo is Lina bij haar oma aan het logeren, gaat ze mee naar het tuincentrum, irriteert ze zich aan kletsende volwassenen, krijgt ze zakgeld en houdt ze van knuffels. Herkenbaar genoeg toch?

De illustraties in Lina en het hikkende draakje zijn gemaakt door Loretta Schauer. Het boek staat vol met deze tekeningen in grijstinten. Dat maakt de bladspiegel zeer aansprekend voor kinderen. Dit boek zal dan ook zeker door kinderen gepakt worden die graag beelden zien bij wat ze lezen. Het kan de kinderen helpen om nog beter een voorstelling te maken van wat er is beschreven.

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

Lina en het hikkende draakje vind ik heel goed passen bij een meisje uit groep 4. Ze vindt lezen wel leuk, maar er moet ook wat te zien zijn in het boek. Als ik met haar in de bibliotheek ben is ze op zoek naar boeken die gaan over meisjes zoals zij. Zover ik weet heeft dit meisje geen hikkend draakje in huis, maar verder lijkt ze best een beetje op Lina. Een vrolijk meisje, niet bang om contact te maken met anderen en wel in voor een grapje!

Als de bladspiegel te vol met letters is haakt dit meisje af en legt ze het boek terug. Dit is niet het geval bij Lina en het hikkende draakje. Dit boek bevat namelijk veel illustraties en heeft vrij grote letters. Daarnaast is het ingedeeld in hoofdstukken en zijn deze ook niet te lang. Precies goed voor haar. Elke ochtend lezen we op school een half uur. Ze kan in deze tijd mooi een overzichtelijk aantal hoofdstukken uitlezen en ondertussen genieten van de illustraties. Het meisje houdt ook erg van grappige boeken. Regelmatig zie ik haar lachen als ze een boek leest dat bij haar past. Ik weet zeker dat dit ook met dit boek gaat gebeuren!

Leah Mohammed

Specificaties Lina en het hikkende draakje

Auteur: Leah Mohammed | Illustrator: Loretta Schauer | Vertaling: Sandra C. Hessels | Uitgever: Veltman | juni 2023 | 192 pagina’s | 9789048320646 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.