Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen – wonderlijke verhalen

Wat een bijzonder boek viel er op mijn deurmat. Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen is een boek vol wonderlijke verhalen over de overeenkomsten tussen mensen en dieren. Wonderlijk is gelijk ook het goede woord, wat mij betreft, voor de illustratie op de cover. Het zet mij aan het denken. De mieren doen mij denken aan de mierenplaag in onze tuin. Ik ben zeer benieuwd wat de overeenkomsten zijn tussen die kleine kriebelbeesten en wij mensen.

Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen hoofdfoto

Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen

Arjan Postma heeft de gave om de wereld om ons heen nét op een andere manier te bekijken. Hij laat zien dat mensen en dieren meer op elkaar lijken dan we denken en met zijn aanstekelijke manier van vertellen, levert dit unieke verhalen op. Dieren gedragen zich vaak hetzelfde als mensen en hiermee houden ze ons een spiegel voor.

Zo legt hij uit hoe één gekke mier de wereld kan veranderen en neemt hij je mee langs dieren die theater maken, hun eigen potje koken en zelfs complete steden bouwen. Daarnaast komen er grote thema’s voorbij als leiderschap, de overgang, samenwerking en liefde. Achter ieder dier uit deze vrolijke parade zit een verrassend verhaal dat laat zien hoe wij als mens van de natuur kunnen leren.

Als meesterverteller is Arjan Postma een graag geziene gast op radio en televisie. Hij is bekend als presentator van Het zijn net mensen en schuift regelmatig aan als natuurduider in diverse talkshows zoals Jinek en Beau. Daarnaast geeft hij lezingen. Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen is zijn vierde boek. Dit boek kwam tot stand in samenwerking met Koen van Santvoord.

Informatief en luchtig

Als je de cover bekijkt zie je al dat er humor in dit boek ziet. De cover kan trouwens ook wat verwarring veroorzaken, want de eerste druk van dit boek heeft een andere cover. Arjan Postma is al toe aan de vierde druk, die hardcover is uitgegeven. In 2020 verscheen dit boek in paperback. Dit boek, met leeslint, is een luxe uitgave dat zeer prettig leest.

De verhalen van Arjan Postma zijn zeer vermakelijk om te lezen. Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen is één van de vele thema’s die aan bod komen. De combinatie van luchtige thema’s en zwaardere onderwerpen maakt het boek heel afwisselend en prettig om te lezen. Het is kunstig hoe Arjan Postma ook de zwaardere thema’s als homoseksualiteit, oorlog en ouder worden luchtig verpakt zonder af te doen aan de inhoud. Daarbij geeft hij ook heel mooi de rol van kinderogen weer:

“Regelmatig mag ik kinderen uit groep 1 en 2 mee de natuur in nemen voor een excursie. Het vertellen van een lang verhaal werkt meestal niet zo goed op de leeftijd, dus heb ik iets anders bedacht. Ik zoek een gebied met veel variatie en neem een kist mee. Vervolgens geef ik de kinderen een opdracht: zoek allemaal iets uit de natuur en neem het mee terug. Kinderen komen met van alles aanzetten. Een takje, een dennenappel, konijnenkeutels, mos, noem maar op. Ik vertel er dan een kort verhaaltje bij en daarna gaat het de kist in……. Waar kinderen altijd mee aan komen zetten, zijn botjes, een schedeltje of een dood beestje. Dat vinden ze fascinerend. De nieuwsgierigheid wint het van de angst. Ik realiseer me op die momenten altijd weer hoe weinig we in het leven van alledag met de dood bezig zijn. We vinden de dood eng. Zelfs ouder worden vinden we eng.”

Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen – blz. 200

Dit soort onderwerpen worden afgewisseld met puberteit, kleding en kinderopvang:

Niet alleen mensen hebben crèches, dieren ook. Keizerspinguïns hebben een heel bekende kinderopvang, die regelmatig in natuurfilms te bewonderen is. In een grote groep dicht op elkaar staan ze op het Zuidpoolijs te wachten tot hun ouders weer thuiskomen.

Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen – blz. 46

Voor elk wat wils

Ik vind de metaforen die je uit het boek Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen kan halen echt fantastisch. Als ik om mij heen kijk in mijn gezin en in mijn team zie ik van alles gebeuren. Ik zie inderdaad die ene gekke mier die een verandering teweeg wil brengen in mijn schoolteam en ik zie kinderen op school zich ‘vermommen’ als de zweefvlieg, om niet op te vallen.

Het hoofdstuk over leiderschap vond ik zelf erg boeiend. Ik heb in mijn schoolleidersopleiding regelmatig de vergelijking gezien met dieren, maar heb uit dit boek nog weer mooie paralellen mogen halen. De eerste opvallende vond ik het duoleiderschap van de wolf. Dit is heel erg te vergelijken met leiderschap in een gezin. De ouders zijn gezamenlijk leider, waarbij beide wolven een eigen taak hebben. De twee leiderschapsstijlen van de formele en informelere leider van de chimpansees vond ik ook heel mooi om te lezen. Dit is een beetje het ‘good cop, bad cop idee’.

Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen

Een ander heel fascinerend hoofdstuk van Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen vond ik ‘De overgang’. Hierin wordt heel mooi gespiegeld hoe wij in de Westerse wereld tegen de overgang aankijken. Alsof de vrouw geen functie meer heeft, dat haar beste tijd erop zit. Dit zou gek zijn, want gezien de natuur zou de vrouw dan eigenlijk door moeten gaan. De natuur is niet mild, geeft Arjan Postma aan, als je geen functie meer hebt ga je dood. De overgang kost je lichaam zoveel energie, dat zou echt niet zo zijn als het voor ‘niets’ is. Postma vergelijkt dit proces met de omarol bij de olifanten en de orka’s. Het lezen waard!

Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen leest prettig

Door de korte hoofdstukken en de begrijpelijke taal is Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen heel prettig leesbaar. Je kunt het gemakkelijk ’tussendoor’ lezen, je pakt het verhaal zo weer op. De inhoudsopgave is handig als je het boek wilt gebruiken voor specifieke doeleinden, zoals een presentatie over een bepaald onderwerp of als je een tekst nodig hebt bij een thema.

Er staan veel leuke feitjes in het boek, die overigens wel echt van meerwaarde zijn voor het verhaal. Het is niet ‘feitjes om het feitjes strooien’, maar echt een goedlopend geheel. Wist jij bijvoorbeeld:

  • Dat prairiehonden een echte taal hebben?
  • Dat urineplekken paars oplichten in ultraviolet licht en dat de torenvalk daar gebruik van maakt?
  • Dat een kat expres gras eet om misselijk te worden?
  • Dat rode bosmieren de temperatuur in hun nest op 0,1 graad nauwkeurig stabiel weten te houden?
  • Dat kraaien tot de allerslimste dieren ter aarde behoren?
  • Dat honden echt van ons kunnen houden?

Ik wist bovenstaande echt niet en dat heb ik maar mooi geleerd van Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen. En echt nog heel veel meer.

Meer lezen over mieren?

Specificaties Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen

Auteur: Arjan Postma en Koen van Santvoord | Illustraties: Arthur Balitskii | Uitgever: Boekerij | vierde druk: oktober 2022 | 216 pagina’s | 9789022597736 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

1 Response

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.