De moestuin van Mme Zsazsa – een sfeervol en compleet moestuinboek

Sinds onze verhuizing beschikken we over een klein braakliggend stukje grond. Met veel klei en onkruid. Waar we graag een idyllische moestuin van willen maken. Maar helaas niet de beschikking over hele groene vingers, of genoeg tijd. Maar klein beginnen kan altijd. Al langere tijd waren we op zoek naar een compleet moestuinboek. Met fijne tips, graag overzichtelijk en niet te stoffig. En zowaar hebben we het gevonden! De moestuin van Mme Zsazsa is precies wat je voor je ziet als je aan een moestuin denkt. Voor de moestuinmaagd (present!) en doorgewinterde tuinierder. Wat een fijne sfeer in het boek, overzichtelijk en compleet. Met heel veel eerlijke en heerlijke recepten!

hoofd

Het ontstaan van de moestuin van Mme Zsazsa

Madame Zsazsa is de Vlaamse schrijfster Kim Leysen. Met een groot stuk grond tot haar beschikking ontstond het idee om een mooie moestuin te maken. En een compleet naslagwerk te schrijven. Een soort moestuinbijbel. Hulp daarbij kreeg ze van Dorien Knockaert die van alle oogst de heerlijkste recepten klaarmaakte. Samen een jaar zaaien, koken en proeven.

En dat heeft geresulteerd in een prachtig en compleet boek. De filosofie van de moestuin van Mme Zsazsa: slim tuinieren, ongecompliceerd koken en tijd overhouden om in de zon te zitten tussen de courgettes. Een boek over compostfeestjes en koffiedrinken in de serre. Over lief zijn voor de diertjes. De foto’s tonen een romantisch beeld van mooie paden en bedden vol met groenten en bloemen. Een caravan, parasol en houten stoeltjes. Met een overdekte kas. Natuurlijk is het hard werken en zit het wel eens tegen. Maar de boodschap is; hou het simpel. De natuur is heel ingenieus en je kunt van alles gebruiken.

Groentefiches en recepten

Het boek De moestuin van Mme Zsazsa bevat een heel compleet overzicht van allerlei groenten, knollen en kruiden. Van aardappel tot wortel. Hoe je ze het beste kunt zaaien, welk onderhoud ze nodig hebben en welke bemesting. En natuurlijk ook het bewaren en bereiden komen aan bod. In een overzichtelijk ‘groentefiche’ kun je alles terugvinden.

En natuurlijk krijg je ook tips voor het indelen van je moestuin en het maken van een teeltplan. Want daar komt een hoop bij kijken. Er zijn verschillende plantenfamilies met elk hun eigen gevoeligheden en wensen. ‘Zo is het met elke familie wel wat‘. Dus gewasrotatie is belangrijk, en goed weten welke grond en voedingsstoffen nodig zijn. Met enige waanzin, willekeur en compromissen zoals ze toegeven, dat dan weer wel.

De recepten zijn puur en prachtig. Bijvoorbeeld groene salades, groentequiche en chocoladecake. Maar ook geroosterde pompoen en gazpacho. Wat klinkt dat heerlijk! Leuk dat de combinatie van moestuinieren en koken in één boek staat. Want dan kun je direct aan de slag met je oogst. Bijvoorbeeld als je midden in de zomer een enorme oogst hebt van tomaten en courgettes. Dorien Knockaert geeft fijne tips om de lekkerste pastasauzen te maken, of groenten te fermenteren. En ook een aantal simpele kooktips waarvan alles beter wordt:

– Begin met de uien
– Snijden is ook koken, wassen is zelfs koken
– Keukenwekkers zijn slim maar wij zijn slimmer
– Meten is weten, maar proeven is nog beter weten
– Lekkere groenten verdienen lekkere olie

Genieten van je moestuin met tips van Mme Zsazsa

Met je handen in de aarde. Ontspannen en even offline. Zaaien en oogsten. Dat gaat soms gepaard met wat hobbels op de weg, of in de aarde. Dat hoort erbij. Ook dat er iets kan mislukken, en dat het niet altijd perfect is of volgens verwachting. Eigenlijk zoals het hele leven ook is. Dus in de moestuin aan de slag is een mooie les in eenvoud en acceptatie.

De moestuin van Mme Zsazsa is een boek om jarenlang van te genieten. Waar je dus echt wat aan hebt. Geschreven met humor (voorbeeld: te veel citroenmelisse is net of je antimuggenspray eet). Dus gewoon fijn om te lezen. En maar liefst 75 heerlijke en eerlijke recepten. Een boek waarin het gaat om tuinieren en koken op gevoel. Ruiken, voelen en proeven!

Meer fijne tips

  • Mme Zsazsa is ook als leuke website te vinden, met boeken, artikelen voor de moestuin en mooie papierwaren.
  • Ook kok en schrijfster Dorien Knockaert heeft een eigen website, jonge sla. Vol inspiratie en met humor geschreven.
  • Leuke ideeën om je kinderen te betrekken bij de moestuin vind je in het boek Tuinieren is Leuk. Want buiten bezig zijn is gezond, en zeker ook voor kinderen!
  • Optimaal genieten van je tuin? Zie deze blog op MamaScrapelle voor tips en informatie.

Specificaties De moestuin van Mme Zsazsa

Auteurs: Kim Leysen en Dorien Knockaert | Fotografie: Els Menten | Uitgeverij Manteau | 9789022328941 | Eerste druk maart 2014 | 320 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.