Jacht – Cis Meijer, een dropping om nooit te vergeten

Ik had heel veel zin in dit boek Jacht van Cis Meijer. Even een lekker spannend boek voor in bed, terwijl het herfstige weer buiten z’n gang gaat. Ik ben niet bekend met de schrijfster dus dit is een eerste kennismaking. Een young adult boek waarvan ik hoge verwachtingen heb! Dit boek is onderdeel van de ‘Politie niet betreden’ reeks met een tof herkenbaar elastiek van uitgeverij de Fontein.

jacht

Jacht

Kun je wegrennen uit een nachtmerrie? Sam is wanhopig wat betreft haar schoolcijfers. Tegelijk maakt ze er een zooitje van in de klas met haar docent. Ze laat zich opjutten door haar beste vriendin. Als Sam moet nakomen om over haar gedrag te praten ziet ze een kans om haar onvoldoende aan te passen in de computer van haar docent. Niet veel later als Sam al weg is, breekt er brand uit in dat lokaal. Haar lerares is nog niet weg maar ze kan niks doen om haar te redden. Dingen lijken niet te kloppen en al snel gebeuren er vreemde zaken en Sam gaat op jacht naar de waarheid. En dan krijgt ze een dreigbrief…

je kunt niets verliezen, behalve jezelf

Ondertussen gaat het schooluitstapje naar de Duitse bossen gewoon door. Ze verblijven in een oud kasteel waar een dropping en een raar ritueel gaan plaats vinden. Sam voelt zich opgejaagd. Is dit een nachtmerrie of juist een kans om achter alle vragen te komen? Houd haar bedreiger haar in de gaten? Wie maakt jacht op wie?

Schrijfster

Zoals gezegd ben ik niet bekend met Cis Meijer. De afgelopen periode heb ik boeken in dit zelfde genre gelezen van Astrid Boonstoppel, Margje Woodrow en Ashley Elston. Wat me opvalt aan dit boek is dat het heel filmisch geschreven is. Ik zie meteen de omgeving voor me en er zit een lekker tempo in. Ook niet zo gek eigenlijk want Cis Meijer (1970) studeerde film- en televisiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Het verhaal rolt in rap tempo door en de mysteries stapelen zich op. In jacht heb je niet veel tijd om op adem te komen.

Sam en Wolf

Het boek is vanuit 2 oogpunten geschreven. Sam het hoofdpersonage die zich in de nesten werkt met haar oplichting van cijfers, vervolgens haar lerares niet kan redden uit de schoolbrand en dan ook nog eens bedreigd wordt. Ik vind haar personage wat stroef beginnen. Begrijp me niet verkeerd, ze maakt veel mee. Dan is het best logisch dat je wat van slag bent. Ik heb voor dit boek het verhaal van Coraline weer eens gelezen, en die meid is gewoon heel kalm, nadenkend en beheerst in wat ze meemaakt. Dus de stap naar Sam was daardoor even wennen in Jacht.

Maar Cis heeft een toffe twist gemaakt vind ik. Want in de gekte, in de bizarre dropping met ritueel die later in het boek volgen. Ontpopt Sam zich juist als overlever en telkens doet ze toch weer dingen die me verbazen. Juist door die groei voel ik een warme band ontstaan en juich ik haar toe in Jacht.

Wolf is de mysterieuze factor. Een vriend van de lerares die gewond raakte in de brand. Daarnaast een vaag verhaal over zijn verleden. Hij is op de plek in Duitsland waar de dropping gaat plaatsvinden. En hij komt niet heel gezellig over. De afwisseling tussen 2 totaal verschillende personages vind ik heel welkom en leuk altijd. Je weet dat er een punt gaat komen dat de verhalen samenkomen. En hoe is altijd een verrassing.

jacht

Belangrijke thema’s

Ik denk dat dit boek een heerlijk spannend verhaal is. Maar tegelijk snijdt het ook belangrijke thema’s aan. Pesten, overlijden van een ouder, ongeluk, verlies, vriendschap, sexting en afpersing. Tegelijk is er ook een leuke tegenhanger in de vorm van een innerlijke zoektocht wat komt vanuit de volwassenen in het boek. De ietwat zweverige insteek met dingen uit het verleden begraven, totemdieren en tot jezelf komen is een erg leuk contrast. De thema’s die jongeren bezighouden verweven met thema’s voor de wat oudere lezers. Ik vind het een leuke combinatie wat prima samengaat.

Jacht is een spannend boek met een toffe opmaak. Sam haar pagina’s zijn wit en Wolf zijn verhaal is op zwart gedrukt. Daarbij zit er weer een tof ‘Politie niet betreden’ elastiek om het boek heen. Allemaal leuke details die ik kan waarderen in een boek! Dit boek zorgt er zeker voor dat ik meer wil gaan lezen van Cis Meijer.

Ook van Cis Meijer:

Specificaties Jacht

Auteur: Cis Meijer | Uitgever: De Fontein | Augustus 2020 | 13 – 99 jaar | 978902615184 | 244 pagina’s | Meer informatie en bestellen via je lokale boekhandel of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

jacht
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

6 reacties

 1. Hallo,
  Ik had een paar vraagjes over het boek. Wie zijn de belangrijkste personen? In welke tijd speelt het boek? Waar spelen de scènes zich (vooral) af? Wat is de globale verhaallijn? wat gebeurt er en hoe is de ontknoping?

  • Hoi Hidde, wat een leuke en vooral specifieke vragen heb jij… Het doet me ergens aan denken maar daar kom ik misschien zo wel op. Zoals je in de review kan lezen lees je vanuit de beleving van Sam en Wolf. Dus je kan zeggen dat dit belangrijke personen zijn. Het boek is gewoon hedendaags en school en de bossen zijn veel gebruikte locaties. De verhaallijn lees je terug in de review en de ontknoping verklap ik nooit in een review of reactie. Ik ben niet de Grinch in reviewland en niks zo zuur om een ontknoping te lezen voordat het boek opgepakt is. Ah! Ik weet al waar je vragen me aan doen herinneren, mijn schooltijd! Aan een overhoring of verslag van een boek wat ik moest maken. Als dit zo is kan ik je aanraden om dit boek gewoon te gaan lezen, het is geen straf en misschien raak je zelf wel verloren in aangename spannende leesuurtjes. Groetjes, Selena

 2. hallo,
  Ik heb een vraagje. Wanneer speelt het verhaal zich af?
  Ik heb dit nodig voor een boekverslag, maar ik zou niet weten of het bijvoorbeeld 2, 8 of 14 jaar geleden zou kunnen zijn?

 3. Ik heb hem ook zelf gelezen al haha.
  Alleen ik zou het dus niet weten.
  Ik denk zelf ongeveer een paar jaar geleden, omdat er niet hele oude dingen in voorkomen of genoemd worden.

  • Dan kan dat je antwoord toch zijn! “Er worden geen specifieke jaartallen genoemd maar het voelt als het nu aan omdat er geen oude dingen in voorkomen en er gebruik wordt gemaakt van mobiele telefoons. Wel is voor de coronatijd, want mensen dragen geen mondkapjes en de scholen zijn gewoon open en ze mogen op schooltrip naar het buitenland”. Zolang jij een antwoord kan onderbouwen, uitleg geven waarom je dat antwoord geeft, is het vaak goed! Je weet meer dan je denkt. En die coronatoevoeging bedenk ik net haha succes ermee! ~ Selena

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.