De Apollomoorden, een spannende thriller in de ruimte

De Apollomoorden viel mij op door de prachtige cover en de korte tekst die daar op staat. Mijn verwachting was een horror-thriller met als locatie de ruimte. Ik had er niet meer naast kunnen zitten! Ja, het is een thriller met als locatie de ruimte. Maar dit boek is faction en vol met spionage en spanningen tussen de VS en Rusland. Gevuld met technische snufjes en stoere beroepen. Een boek buiten mijn comfortgenre, en daardoor in eerste instantie een beetje teleurstellend. In tweede instantie eigenlijk heel leuk om buiten mijn comfortgenre te lezen. Leuk weetje: auteur Chris Hadfield was de eerste Canadees die een ruimtewandeling maakte! En hij heeft me ook echt meegenomen in dit avontuur honderdduizenden kilometers van huis.

hoofd De Apollomoorden

Synopsis Apollomoorden

1973. NASA staat op het punt om Apollo 18 te lanceren. Hoewel de missie werd aangekondigd als een wetenschappelijke missie, weet vluchtleider Kazimieras ‘Kaz’ Zemeckis dat er een duisterder doel is. De inlichtingendienst heeft namelijk een geheim Sovjet-ruimtestation ontdekt dat Amerika bespioneert, en Apollo 18 is de enige kans om de Russen te stoppen.

Maar wanneer Kaz en zijn NASA-team zich haasten om hun Russische rivalen een stap voor te blijven, onthult een dodelijk ongeval dat niet alle betrokkenen zijn wie ze beweerden te zijn. Het Witte Huis en het Kremlin kunnen alleen maar toekijken hoe hun astronauten op het maanoppervlak met elkaar in botsing komen, ver buiten het bereik van de wet of van de mogelijkheid tot redding. Thriller De Apollo moorden speelt zich op grote hoogte af en zet de spanningen tussen Rusland en Amerika op scherp. Scherper dan ooit…

Drie astronauten in een klein ruimteschip,
honderdduizenden kilometers van huis,
honderdduizenden kilometers verwijderd van hulp…

Muziek uit het boek: Pink Floyd – Dark Side Of The Moon

Spionage en stoerheid

In het begin maakte ik me wat zorgen om De Apollomoorden. Het is een dik boek met meer dan 500 bladzijden en het verhaal bleek totaal anders dan verwacht. De cover komt wat vrouwelijk op me over (als ik daar nog over mag spreken) en ik had dus een een fictief verhaal in het genre horror / thriller verwacht. Al direct duik ik in een gebeurtenis van één van de hoofdkarakters Kaz Zemeckis. Het is vrij technisch en het omschrijft zijn vlucht als testpiloot. Een vlucht die gruwelijk misgaat. De technische termen vliegen nog sneller dan de snelheid van het licht om mijn oren… maar toch weet het verhaal me te pakken! Waar ik eerder de cover wat vrouwelijk noemde, zo mannelijk is het begin. Daarmee bedoel ik actie, technische termen, rangen in het leger, overheid en spionage.

Terwijl ik schrijf voelt het stom om het mannelijk te noemen, tegenwoordig is dat gebied niet meer zo zwart-wit. En ook in De Apollomoorden zijn genoeg vrouwen die een belangrijke rol vervullen op diverse vlakken. Maar toch voelt het voor mij zo duidelijk om uitleg te geven van de innerclash die plaats vond tussen verwachtingen en realiteit.

Auteur Chris Hadfield* was de eerste Canadees die een ruimtewandeling maakte. Sindsdien is hij uitgegroeid tot een van de meest ervaren astronauten ter wereld. Daarnaast zijn van zijn boeken wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht. De Apollomoorden is zijn eerste thriller. De achtergrond van de auteur is echt een toffe aanvulling op dit verhaal. Hij is zeer uitgebreid en technisch compleet waardoor ik me een stuk slimmer voel en echt even mee op reis ben geweest met Apollo 18 naar de maan.

Muziek uit het boek: James Taylor – Fire And Rain

Faction

De Apollomoorden valt voor mij naast thriller ook in het genre faction. Met dit genre heb ik kennisgemaakt dankzij Noëlle haar recensie over Het Neurenberger Mysterie. Het is een samenvoeging van facts en fictie. Dit boek bevat bestaande personages en waargebeurde gebeurtenissen. Maar het is verweven met verzonnen elementen. Zo draait het om de Apollo 18 maanmissie. In het echt is deze missie niet doorgegaan uiteindelijk (al denken complotdenkers hier anders over). In dit boek gaat de missie wel door. Een missie richting de maan en tegelijk een geheime missie om de Russen te saboteren. Achterin het boek staat een handige lijst met punten die waargebeurd zijn. Dat vind ik een toffe toevoeging!

Zoals gezegd is Hadfield vrij uitgebreid in omschrijvingen en technische gebeurtenissen. Het ene moment vind ik dit geweldig en zorgt het ervoor dat ik echt onderdeel van de “crew” ben. Op sommige momenten vind ik het remmend werken met betrekking tot de spanning. Het thrillerelement zit voor mij in de desolate locatie, het onbekende van de ruimte en maan. Het verhaal had wat mij betreft best wat beknopter verteld kunnen worden. Ook vond ik de spanning tussen twee karakters op een uhm bepaalde specifieke locatie (no spoilers) naar het einde toe om te snijden, en heb ik van die stukken intens genoten.

Muziek uit het boek: Rod Stewart – Maggie May

Wat vind ik van De Apollomoorden?

De Apollo moorden was een bumpy ride voor mij. Geheel in stijl met hoe een ruimteschip terug de atmosfeer van de aarde in knalt. Het feit dat Hadfield zelf in de ruimte geweest is en dus gedegen kennis heeft vond ik echt een geweldige toevoeging. Ik voelde me echt onderdeel van de missie. Ondanks de andere verwachtingen die ik had, heb ik wel genoten van een ander genre lezen. Er komen veel karakters, rangen en complexe overheidsdingen in voor maar toch was het prima te volgen en toegankelijk wat mij betreft.

Het viel me wel op dat er veel schrijf/typfoutjes in De Apollomoorden staan. Meestal ben ik niet zo alert hierin maar nu liepen sommige zinnen wat vreemd zoals op bladzijde 486: “Hij voelde hij de hitte van het asfalt komen…” Geen idee waarom dit zoveel gebeurd, misschien zat er haast achter de vertaling? Maar ik heb zeker 5 keer wat zinnen opnieuw moeten lezen omdat ik door een fout in de zin uit mijn leesritme raakte en dus uit het verhaal stapte.

Toch heb ik De Apollomoorden als een lekker leesritje ervaren. Ik was echt even astronaut en heb voet gezet in de ruimte. De complexiteit van een maanmissie is helderder dan ooit voor mij, net zoals de spanningen tussen Rusland en de VS. Op wat voor diverse levels die eeuwige machtsdrang speelt. Ik voel weer de behoefte om een sneer naar de mannelijke wereldleiders te maken en iets over piemels, plassen, territorium en macht te zeggen.. maar dat doe ik niet.

Go Svetlana! Je was een welkome factor in dit boek. Op sommige stukken was het nagelbijtend spannend. Het was een toffe leeservaring en nu ben ik klaar voor weer iets in mijn comfortgenre.

tags De Apollomoorden
Muziek uit het boek: Eli’s Coming by Three Dog Night

Specificaties De Apollomoorden

Auteur: Chris Hadfield | Uitgever: The House of Books | Vertaald uit het Engels door Henk Moerdijk | 9789044363784 | Januari 2022 | 544 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.