Niets is waar – Een wederom originele, huiveringwekkende thriller

Voor iedereen die graag thrillers leest is Lisa Jewell een enorme aanrader! Haar thrillers zijn een enorme hit en de laatste jaren word zij steeds populairder. Toen ik voor het eerst iets van haar las was ik direct gek op haar werk en ben meer gaan lezen. Hopelijk worden al haar boeken vertaald naar Nederlands. Niets is waar is haar nieuwste thriller, die ik natuurlijk graag wilde lezen. Hij stelt zeker niet teleur.

Niets is waar cover

Niets is waar samenvatting

Tijdens haar verjaardag in een pub ontmoet podcastmaker Alix Summers een vrouw die daar aan het eten is, Josie Fair. Toevallig is zij die dag ook jarig en zijn ze precies even oud. Een paar dagen later lopen Alix en Josie elkaar opnieuw tegen het lijf, voor de school van Alix’ kinderen. Josie heeft haar podcast geluisterd en denkt dat ze een interessant verhaal voor Alix heeft. Ze staat, zoals ze zelf zegt, op een belangrijk kruispunt in haar leven.

Alix stelt een proefinterview voor. Josie blijkt een gecompliceerd leven te hebben geleid, en hoewel ze Alix een ongemakkelijk gevoel geeft, kan die het toch niet laten om dieper te graven. Langzaam ontdekt ze dat Josie een aantal duistere geheimen verbergt, en voor ze het weet is Josie haar leven binnengedrongen – evenals haar huis. Pas dan begint ze zich af te vragen: wie is Josie Fair? En wat heeft ze gedaan?

‘O… als je dit nog niet gelezen hebt staat je iets geweldigs te wachten!’ – Jojo Moyes

Schreeuwt erom gelezen te worden

De proloog roept al direct allerlei vragen op die door mijn hoofd spoken. Natuurlijk duurt het vrij lang voor ik hier antwoord op heb. Het boek heeft mij direct in haar greep en heeft me het hele boek niet losgelaten. Precies waarom ik gek ben op Lisa Jewell! Dit had ik namelijk met haar andere boeken die ik las ook. Het is een ervaring waar ik van hou en die ik graag najaag. Ook helpt het dat Lisa Jewell vaak vrij originele verhalen heeft. Hoe verschillend boeken ook zijn, in hetzelfde jasje gaat mij soms gewoon vervelen en dan zoek ik ‘net even wat anders’.

Niets is waar trekt met de cover al aandacht, deze is vaag en half warm half koel qua kleuren. Haar leugens kunnen je doden, staat er. Dat roept bij mij vragen op, ik kan mij er ook geen voorstelling van maken wat dat betekend. Let’s find out! Bij het bladeren door het boek heen zie ik kopjes over een Netflix serie. Dit komt tussen de hoofdstukken door en ook zijn er stukken opgenomen podcasts. Wat is hier gaande?

Wat is waarheid?

Al vrij snel in het boek Niets is waar heb ik grote twijfels aan Josie, de hoofdpersoon. Verhalen worden al snel heftig en gedrag roept alleen maar meer vraagtekens op. Hoe meer ik lees, hoe meer vragen ik krijg. Nieuwsgierigheid trekt aan mij net als Josie haar verhalen trekken aan Alix, die met haar een podcast opneemt over haar leven. Door het boek heen raak ik in stijgende mate betrokken bij Alix en later ook Erin. Toch heb ik ook bij bijna iedereen mijn vraagtekens.

Als lezer word je constant in spanning gelaten en in twijfel gebracht

Ik weet wat er gebeurd is in Niets is waar, maar toch ook niet. Als ik het boek uit heb is het verhaal niet meteen ten einde. Er is geen duidelijk stop punt, alleen het einde van het boek. Ik heb niet het idee dat ik dingen mis, ik word gewoon aan mijn eigen conclusie overgelaten, terwijl het verhaal eigenlijk klaar is en volledig vertelt. Dit is erg mooi gedaan en ik kan nog even na dromen en denken over wat ik gelezen heb en wat ik zelf echt vind.

Boekentips passend bij Niets is waar:

Specificaties bij het boek Onder de magnolia

Titel: Niets is waar | Auteur: Lisa Jewell | Uitgeverij: A.W. Bruna | Vertaling: Ineke de Groot | Uitgave: 2023| Aantal bladzijden: 349 | ISBN 9789400516977 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.