Het Neurenberger Mysterie, een intrigerende mix van geschiedenis en fictie

Toen het persbericht naar buiten kwam waarin bekend werd gemaakt dat Biblion het boek ‘Het Neurenberger mysterie’ van André Buurman niet meer zou uitlenen in de bibliotheken, was ik voor de zoveelste keer zeer verbaasd. Weer een deel van de geschiedenis wat, onder het mom ‘’geen belangstelling’’, weggemoffeld gaat worden. Wat is dat toch, dat tegenwoordig alles wat maar enigszins scheurt, discrimineert, (pijnlijke) emoties of herinneringen oproept verbannen moet worden?
Het is geschiedenis, het is het verhaal over hoe we tot hier gekomen zijn. Iets wat, hoe vreselijk het soms ook geweest is, niet uit te gummen of te negeren is.  Zo ook met de geschiedenis van de Neurenberg wetten. Onlangs nam premier Rutte dit boek nog feestelijk in ontvangst. Mark Rutte is naast premier ook geschiedenis leraar en historicus. Dus waarom moet het boek dan weg uit de collectie? Mijn interesse was inmiddels flink aangewakkerd.

Het Neurenberger Mysterie

Auteur

André Buurman heeft als freelance journalist voor verschillende magazines, dag- en weekbladen gewerkt. In 2008 debuteerde hij als biograaf met het boek ‘1000 paarden en een prins*’. Het levensverhaal van de legendarische paardensportverslaggever, Hans Eysvogel. Hij schreef ook een tragikomedie ‘De Verschoppeling*’ en in 2018 verscheen zijn eerste thriller, ‘Terug naar Arras*’. In deze thriller zijn de Eerste Wereldoorlog en het heden nauw met elkaar verbonden. Eigenlijk net zoals in het boek ‘Het Neurenberger mysterie’. Dit laatste boek valt in het genre faction. Dat is een mix van facts en fiction, feiten en fictie.

Het Neurenberger Mysterie

Synopsis Het Neurenberger Mysterie

Volgens de overlevering worden in de Kroniek van Neurenberg van 1493 tientallen brieven aangetroffen, waarin franciscaan Calixtus de opkomst en ondergang van duizend wereldrijken voorspelt, waaronder Hitler-Duitsland en de verschrikkingen van de Holocaust. In zijn brieven noemt de monnik talloze nazikopstukken met naam en toenaam, maar ook het grote brein achter de ontsnapping van tienduizenden oorlogsmisdadigers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog via de zogenaamde rattenlijn naar Zuid-Amerika. De brieven, beter bekend als het Neurenberg-dossier, duiken in de loop der eeuwen regelmatig op. Voor het laatst op 11 april bij de bevrijding van concentratiekamp Buchenwald. Met name vanwege de politieke gevoelige inhoud wordt decennia lang tevergeefs jacht gemaakt op de brieven. Tot die 11e oktober in 2020…

Het Neurenberger Mysterie is typisch zo een boek met een onderwerp waarvan je de klok hebt horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. Het fijne is dan dat ik kan gaan speuren, op internet maar ook in mijn eigen boekenkasten waar legio boeken over de Tweede Wereldoorlog te vinden zijn; romans, biografieën en geschiedenisboeken. Zo kwam ik erachter dat de Neurenbergwetten ook wel de anti-Joodse rassenwetten worden genoemd. Het zijn wetten die in 1935 door nazi Duitsland werden opgesteld. De wetten waren bedoeld om alle Joden hun rechten en staatsburgerschap te ontnemen. Zo hoopte ze dat de Joden het land zouden verlaten en alleen het Arische volk nog zou overblijven. We kennen allemaal de uiteindelijke verschrikkingen die deze wetten teweeg hebben gebracht.

‘’Wir haben es nicht gewusst.’’

boek

Mening

In zijn boek ‘Het Neurenberger mysterie’ weet André Buurman feilloos fictie met non-fictie te combineren. Zeker voor dit onderwerp zeer ongebruikelijk maar door de zeer goede uitwerking heeft het misschien wel meer impact dan een ‘gewoon’ verteld verhaal. Het is in het begin wel even een brainshock om het verhaal op deze manier verteld te zien worden. Ik zal niet op de details ingaan want dan valt de verassing weg. Maar geloof me, het verhaal neemt een heel andere wending dan de achterflap doet geloven. Briljant gevonden en uitgevoerd.

De schrijfstijl van André Buurman in Het Neurenberger Mysterie is vloeiend en zijn journalistieke ervaring is hier in terug te lezen. Ook de kennis die hij heeft weet hij goed en geloofwaardig in het fictie verhaal te vermengen. Geleidelijk neemt de auteur je door het verhaal mee, naar een logisch en kloppend einde. Een waanzinnig spannend en verrassend verhaal, wat constant wisselt tussen verschillende personages en tijdsperiodes.

Het einde van Het Neurenberger Mysterie komt, naar mijn mening, iets te vroeg. Het boek had, wat informatie en verhaal aangaat, wel wat dikker mogen zijn. Hier en daar is het ook wel wat lastig om te onderscheiden wat nu fictie en wat non-fictie. In mijn beleving laat André Buurman dat een beetje aan de lezer zelf over.

‘’Alles heeft zijn loon of vergelding ook als de mensen allang niet meer onder de levenden gaan’’

Het Neurenberger Mysterie

Faction

Doordat de geschiedenis door middel van een fictie verhaal verteld wordt (genre faction) zou het juist in de bibliotheken verkrijgbaar moeten zijn. Het mengen van verleden en heden zal zeker jongeren erg aantrekken, net als het fenomeen tijdreizen door middel van reïncarnatie. Wellicht is het een aanrader om de achterflap daar iets meer op aan te passen. Zo wordt het aantrekkelijker voor een breder publiek. En wordt het ook duidelijk dat het niet alleen maar een verslag van de geschiedenis is. Een boek uit de collectie halen omdat er te weinig interesse in zou zijn is misschien temeer een reden om het in de spotlights te zetten. Dat verdient dit boek Het Neurenberger Mysterie zeer zeker.

Het Neurenberger Mysterie

Specificaties Het Neurenberger Mysterie

Auteur: André Buurman | Uitgeverij: Davey Jones Publishing | Aantal bladzijden: 206 | November 2022 | 9789464495317 | e-book 9789464495324 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.