De brief van tante Rosy, een erfenis met gevolgen

Als er ooit een foto gemaakt zou kunnen worden van de droom die ik al jaren heb met betrekking tot de voorkant van mijn boekwinkeltje, dan staat deze foto nu op het boek ‘De brief van tante Rosy.
De deur precies in het midden, twee grote etalageramen, de luifel en de kleur blauw als hoofdkleur. Het enige wat nog ontbreekt zijn twee kleine tafeltjes aan beide kanten met wat stoeltjes. Want ik zou buiten het boeken verkopen, heel graag koffie en thee erbij serveren.
Als je dan op de voorkant leest dat het hoofdpersonage Stefanie een boekwinkeltje erft en daar zo snel mogelijk weer van af wil, ben ik hoogst verbaasd en snap ik daar niets van. Maar goed, eerst maar eens lezen wat de reden van afwijzing is.

De brief van tante Rosy, voorkant

Waar gaat ‘De brief van tante Rosy’ over

Als Stefanie hoort dat haar tante Rosy is overleden, weet ze nog niet dat haar leven volledig op z’n kop zal komen te staan. Tante Rosy heeft haar niet alleen haar huis en weiland, met oude paarden, nagelaten maar ook haar boekwinkeltje midden in een, in Stephanies ogen, saai en stoffig dorp. Ze gaat erheen om tot de conclusie te komen dat ze snel mogelijk van haar nieuwe bezittingen af moet. Met de oude en zieke buurman wil ze al helemaal zo min mogelijk te maken hebben. Maar alles verkopen blijkt niet zo eenvoudig, en voorlopig houdt ze de boekwinkel van tante Rosy open.

Ondertussen gebeurt er meer dan Stefanie in het saaie dorp had verwacht. Zo vindt ze oude brieven die een fascinerend liefdesverhaal vertellen en kan ze er toch niet onderuit om de buurman te helpen. Maar dat betekent dat ze ook te maken krijgt met zijn verwende kleinzoon en diens bloedmooie vriendin. En dan duikt er een knappe, Engelssprekende man op, met een vreemd contract uit de Tweede Wereldoorlog. Lees het allemaal in De brief van tante Rosy!

Synopsis, de brief van tante Rosy

Schrijfster Mariëtte Middelkoop schrijft veel en gevarieerd

Mariëtte Middelbeek is in 1983 geboren in Wieringerwerf. Na haar gymnasium, studeerde ze journalistiek in Utrecht. Ze begint haar auteurschap met het schrijven van doktersromans. Sinds 2004 schrijft ze columns voor onder andere de Kek Mama en Vorsten Royale. In 2009 debuteerde ze met haar eerste roman Single & sexy*. Daarna volgden nog meer feelgoodromans, (jeugd)thrillers, historische romans en bundels met waargebeurde verhalen.

Wat velen niet van haar weten, en wat pas in 2022 bekend is gemaakt, is dat Mariëtte Middelbeek de pseudoniemschrijfster is achter de grote vakantiethriller boeken van Linda van Rijn. Inmiddels zijn daar al dertig titels van verschenen. Van de combinatie Middelbeek en van Rijn zijn inmiddels al meer dan miljoenen boek exemplaren verkocht. En dan nu de nieuwe historische feelgoodroman ‘De brief van tante Rosy’.

Auteur Mariëtte Middelbeek

Een feelgoodroman met een onverwachte diepgang

Het begin van het boek ‘De brief van tante Rosy’ kent een langzame opstart waarbij wel gezegd moet worden dat het een kloppend en logisch geheel is. Het hoofdpersonage Stephanie krijgt in Amsterdam het onverwachte telefoontje vanuit Zeeland en vertrekt hals over kop, naar een voor haar, onbekende situatie. Doordat alles tot in de details verteld wordt ga je geheel op in het verhaal. Zo leer je ook de andere personages stuk voor stuk kennen. Ieder met zijn eigen karakter en eigenaardigheden.

Mijn favoriet was tante Rosy, met al haar wijsheden en opmerkingen. Zij doorzag het leven en dat van Stefanie. Het is knap hoe ze Stefanie, door middel van de brief van tante Rosy, na haar dood, weet te leiden door het leven en haar nog steeds de goede kant op weet te manoeuvreren. Eigenlijk zouden we ons allemaal een tante Rosy in het leven wensen.

eerlijkheid...

Toevallige verschijning iets te toevallig

Het verhaal van ‘De brief van tante Rosy’, is goed uitgewerkt en het hoofdpersonages Stefanie groeit in haar nieuwe rol en gaat geen uitdaging uit de weg. De schrijfstijl van Mariëtte Middelbeek is beeldend en emoties worden goed besproken.
Waar ik zelf een beetje moeite mee had was de toevallige verschijning van de ‘knappe’ Engelssprekende man. Die uit het niets ineens een hoofdrol toebedeeld krijgt. Dat vond ik vrij ongeloofwaardig, te gemakkelijk en iets te zoet.

Een schrijfstijl met gevoel voor emotie en humor

De verhaallijn en de opbouw is goed en heeft een logisch verloop. Ondanks de voorspelbaarheid zitten er ook genoeg twists in het verhaal om de lezer geboeid aan het lezen te houden.
Het geschiedenis verhaal is mooi verweven. Onderwerpen als rouw, autisme, geaardheid en dementie gaat Mariëtte Middelbeek niet uit de weg. Dat is meestal wel het geval als het om een feelgoodroman gaat. Maar Mariëtte weet zo te schrijven, met gevoel en met humor, dat het verhaal van ‘De brief van tante Rosy’ toch luchtig blijft. Op het eind komt alles goed bij elkaar en wordt het verhaal duidelijk en met een fijne feelgood-touch beëindigd.

‘De brief van tante Rosy’ is een lief, ontroerend en vermakelijk verhaal wat zeker aan te raden is.

uitvergrote omslag

Specificaties De brief van tante Rosy

Titel: De brief van tante Rosy | Auteur: Mariëtte Middelbeek | Uitgeverij: Marmer | Eerste druk: juli 2023 | Aantal bladzijden: 346 | ISBN 9789460686306 | E-ISBN 9789460687037 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

de brief van tante rosy, voorkant kader middelboek roman feelgood
Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.