De erfenis, een bloederige actiethriller van Bergmoser

Een tijd terug heb ik kennis gemaakt met mijn eerste gore-horrorboek. Denk aan Texas Chainsaw Massacre in boekvorm. Op z’n tijd hou ik wel van die films, al liggen ze vaak op een randje van wat ik aankan. Little did I know dat zulke verhalen in boekvorm mij nog meer weten te beklemmen. En dan specifiek het boek Opgejaagd van Gabriel Bergmoser. Jeetje wat een knaller van een boek was dat. De erfenis is zijn tweede boek en lees ik, even opzoeken, nu precies 3 jaar later. Wauw, het voelt als vorig jaar. Afijn, ik heb erg veel zin in een nieuw boek van deze auteur en ben benieuwd of het mijn hoge verwachtingen kan waarmaken.

De erfenis voorkant kader cover gabriel bergmoser actie thriller gabriel bergmoser

De erfenis samenvatting

In De erfenis houdt een jonge vrouw zich schuil in een slaperig toeristenstadje in Noord-Queensland in een poging haar traumatische jeugd te ontvluchten. Maar wanneer ze op een gevaarlijk drugskartel stuit, kan ze zich niet langer gedeisd houden; waar anderen erover zouden zwijgen, ligt dat niet in Maggies aard.

Ze wordt gedwongen te vluchten en besluit naar Melbourne te vertrekken, waar ze hoopt antwoorden te vinden over haar moeder, haar verleden en de zonden van haar vader. Met een dubieuze agent als haar bondgenoot, de politie op haar hielen en een gevaarlijke motorbende achter zich aan, stapelen de problemen zich op.

Een zinderende actiethriller over een jonge vrouw op de vlucht. De erfenis sluit aan bij Opgejaagd, en is een vervolg op dat boek. Je kan de boeken los lezen maar ik zou wel aanraden om beide in chronologische volgorde te lezen. Jammer dat dit niet vermeld staat op de cover of achterkant, voor onbekende lezers kan dit boek dan niet in z’n volle kracht overkomen door het gemis van de informatie vanuit het eerdere deel.

Een vervolg

Het boek opgejaagd is dus kennelijk al 3 jaar geleden door mij gelezen. Nog steeds staat het verhaal me goed bij, dacht ik. Bij de synopsis van De erfenis staat nergens dat het een vervolg is. En toen ik begon aan dit tweede deel voelde ik herkenning met hoofdkarakter Maggie. Maar toch had ik pas dankzij het nawoord door dat dit een vervolg was. Dit boek vond ik goed maar er waren wat zaken die me irriteerde, gebeurtenissen die niet uitgelegd werden. Gebeurtenissen die dus in het eerste deel hadden plaatsgevonden. En met dat besef wordt dit boek meteen een stuk beter.

Het genre is ietwat verschoven. Opgejaagd was voor mij echt een gore horror met een nare freakclan. De erfenis is meer een bloederige actiethriller. Beide zijn dus wel behoorlijk bloederig. Ik snap nog steeds niet waarom ik Maggie niet herkende. Het voelt als een mild verraad. Ik vond haar geweldig in het eerste deel. En zo ook in dit boek. Maar doordat ik het eerste deel zolang geleden heb gelezen, het genre net wat anders is en het nergens vermeld staat dat dit een vervolg is kwam dat besef pas bij het nawoord.

Er staan wat schrijffoutjes in en voor mijn gevoel rolt de vertaling niet altijd even lekker eruit, of ik moet weer wennen aan de schrijfwijze van Gabriel Bergmoser. Als losstaand boek is het prima, als vervolg is het veel beter.

hoofdstuk 1 bergmoser thriller actie

Thema’s naast zinderende actie

De erfenis is bovenal een zinderend actieverhaal waarbij de scène’s van Maggie die aan het vechten is voor haar leven geweldig zijn. Althans mits je van bloederig houdt. De actie is gruwelijk en gewelddadig, maar wel met een sterke en inventieve vrouw aan kop. Zoals gezegd irriteerde er een aantal zaken waar ik maar geen antwoord op leek te krijgen. Maar die dus gewoon in het eerdere boek staan. Als je deze gewoon netjes chronologisch leest, sluit het haarfijn op elkaar aan en dender je door met Maggie haar overlevingsverhaal. In de Australische outback en steden, wat ik een heerlijke setting vind.

Naast actie gaat De erfenis over afkomst. Hoe groei je op en in hoeverre is je verleden verantwoordelijk voor je heden? Wie kan je vertrouwen en waarom? En wat is de waarde van familie en vriendschap? Ik vind door actie en horror vaak de tegenhangers zo mooi kleuren. De overlevingsdrang als alles wegvalt en je alleen nog vecht voor je leven.

De erfenis zou dus wel met een triggerwarning moeten komen. Het is echt wel gewelddadig en behandelt zaken als: misbruik, huiselijk geweld, machtsvertoon, onderdrukking, verslaving, verwaarlozing en criminaliteit.

De erfenis gabriel bergmoser

Crimineel benauwend

In opgejaagd maakten we kennis met een bizarre freakclan. In De erfenis voeren de politie en een motorbende de boventoon. Corruptie en verraad liggen overal op de loer, en wie te vertrouwen is… geen idee! Heel even kak ik halverwege een beetje in, ik heb niet heel veel met corruptie binnen de politie en motorbendes. Maar al snel voert Gabriel Bergmoser het tempo weer op en kan Maggie op alles behalve soelaas rekenen van Bergmoser. En dat is ook niet nodig, de simpele zin: “Wat heb ik tot mijn beschikking” is alles wat ze nodig heeft om uit de meest benarde posities te komen.

Met de kennis van nu dat dit een vervolg is, kan ik zeker zeggen dat het een goed boek is. Ik had niet de ‘wow’ feeling na het lezen, maar het verrijkt het eerste deel zeker wel. Daarbij vind ik Maggie gewoon tof. In het nawoord geeft Bergmoser ook aan dat dit boek er niet zonder slag of stoot is gekomen. En ik denk dat dat soms voelbaar is voor mij. Toch bevat dat ook een vorm van charme omdat het daardoor geen standaard vervolg is.

Ik vind het jammer dat de geweldige vormgeving niet lekker aansluit op de ruggen van dit boek. Er is zoveel zorg besteed aan de cover, dat deze passend zijn bij elkaar. Maar als de ruggen naast elkaar staan loopt het druipende bloed net niet lekker vloeiend over van beide boeken. Maar dat ben ik, en dat zegt niks over de inhoud van het boek.

De erfenis is een zinderende actiethriller met een sterke vrouw, geweld en corruptie en een gevecht om te overleven. Ik raad zeker aan om eerst Opgejaagd te lezen en dan door te denderen in dit deel.

Specificaties De erfenis van Gabriel Bergmoser

Auteur: Gabriel Bergmoser | Vertaald door Carla Hazewindus | Uitgever LS Amsterdam | April 2022 | 9789024598717 | 272 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, via de site van LS Amsterdam of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.