Uzumaki, een Japanse horror manga over spiralen

Heb je wel eens goed naar een spiraal gekeken? Je zult al snel merken dat dit ‘iets’ met je doet. De vorm laat je lichamelijk en geestelijk draaien. Een vorm die ook in de natuur vaak voorkomt. Vaker dan je misschien bewust van bent. De Japanse Junji Ito raakte ook in de ban van deze vorm en Uzumaki werd geboren. Losse verhalen vanuit het Japanse dorpje Kurouzu-cho met als hoofdkarakters Kirie en Shuichi. In dat dorp draait het allemaal om spiralen. De verhalen zijn gebundeld in een luxe en Engelse editie. Één waarschuwing vooraf… je gaat nooit meer hetzelfde naar spiralen kijken na het lezen van deze gruwelijke horrorverhalen.

Let op: ik deel een trailer van de gelijknamige film in deze recensie en die kan als shocking worden ervaren. Uzumaki is een bloederig kosmisch horrorverhaal

uzumaki junji ito horror spiralen japanse manga voorkant cover kader

Synopsis Uzumaki

Kurozu-cho, een klein in mist gehuld dorpje aan de kust van Japan is vervloekt. Volgens Shuichi Saito, de teruggetrokken vriend van Kirie Goshima, is hun dorp in de ban van een patroon. Namelijk van de uzumaki, een spiraal. Een vorm wat bekend staat in de wereld als een geheimzinnig en hypnotiserende vorm. Eenmaal bewust daarvan, en het is overal. In schelpen, in het water, op je vingertoppen, in je organen, in haar, eten en meer. Het spiraal vormt zich ook in en op bepaalde inwoners van het dorp. Steeds meer mensen raken in de ban van de spiralen en een gekte verspreid zich. De bewoners van Kurozu-cho worden steeds dieper in de diepte getrokken en langzaam aan draait iedereen door…

De Japanse Junji Ito is al sinds 1987 een horror manga artiest. Hij begon met de succesvolle Tomie* serie. Uzumaki is geschreven en getekend van 1998 tot 1999. Er is een verfilming van in Amerika. Uzumaki bestaat uit losse verhalen die nu gebundeld en vertaald in het Engels in een mooie luxe uitvoering komen. Het complete verhaal zit bij elkaar plus een erg leuk nawoord vanuit de auteur. Ito zijn invloeden komen vanuit zijn eigen land maar ook H.P. Lovecraft is een groot voorbeeld voor hem.

Andere recensies van Junji Ito:

Filmtrailer Uzumaki / Spirals (2000) Let op kan spannend zijn

Spiralen horror

Ik heb nog nooit zoiets gelezen als Uzumaki. Ik lees veel horror in diverse subgenres weer. Maar nog nooit was deze geheel gericht op een vorm. Een vorm die ook echt wat doet met het menselijke brein. Ik werd duizelig tijdens het lezen. Je ogen willen direct een spiraal volgen, of je nou wilt of niet. En eenmaal gevangen bekruipt een duizelig gevoelig je. Het was dus een echte belevenis om dit boek te lezen en soms werd het me wat teveel. En dat bedoel ik zeker niet negatief. Het fascineert me juist. De horror die Junji Ito gebruikt kan je stoppen onder: gore, kosmisch en psychologisch. Op sommige momenten zijn het de mensen die gruwelijk enge dingen doen. Dan speelt de band van geliefden, familie en vreemdelingen een grote rol.

Maar veel vaker heeft het de omvang van kosmische horror. Er gebeuren dingen die een mensen brein niet kan bevatten. Er spelen zaken groter dan ons denken en het aardse waar we leven. En dat veroorzaakt kortsluiting en gekte wat zich weer uit in gore. En het genre gore is bloederig… erg bloederig. Geen spoilers maar de scène met vingertoppen in Uzumaki, brrr.

Uzumaki is dus niet voor de gevoelige lezers. Het bevat veel gruwelijkheden, bloed en monsters. Het is mild grof en er komt mild naakt in voor. Volgens mij heb ik tweemaal een scheldwoord gelezen en een enkele keer blote billen gezien. Dus dat is echt mild. De spiralen komen echt in de meest diverse vormen voor dan je ooit voor mogelijk kan houden. Na het lezen van dit boek kijk ik heel anders naar deze hypnotiserende vorm.

Uzumaki junji ito horror manga japans spiralen

Kleur bekennen

Junji ito staat bekend om zijn zwart-wit tekeningen en gebruik van diverse schaduwen en grijstinten. Toch bevat Uzumaki ook wat kleur. De schutbladen en sommige pagina’s zijn ingekleurd. Het is wat mij betreft niet noodzakelijk maar het is een leuk extraatje. Het is wel opvallend wat kleur met me doet. Voor mij zijn de karakters opeens totaal anders nu er een haar- en oogkleur bijvoorbeeld een rol speelt. Gelukkig is het minimaal, ik heb toch de voorkeur voor geen kleurgebruik. En nu is het echt een leuk extraatje en dat kan ik waarderen.

Ik stap in de eerste verhalen van Uzumaki en leer de twee hoofdkarakters kennen. De jonge meid Kirie en haar vriend Shuichi. Beide woonachtig in het vervloekte dorp. De losse verhalen zijn divers van horror. Soms draait het om de gekte van een familielid. Soms is het verhaal een knipoog naar een klassiekers, zoals Medusa. Alles is doordrenkt van gekte, verlies en wanhoop. Tegelijk is er zeker ook ruimte voor liefde, hoop en vriendschap. De eerste verhalen weten me te laten gruwelen en verrassen.

Toch vraag ik me er na een aantal af of dit “het is”. Misschien is het een cultuurverschilding, maar ik zou toch al uit het dorp vertrokken zijn na bepaalde gebeurtenissen. Al vrij snel wordt mijn milde twijfel de kop ingedrukt want er volgt zeker een samenhangende ontknoping, een apotheose waar je u tegen zegt. En dat had ik nodig. Alles komt samen en er is een groots doel. En dat maakt Uzumaki voor mij tot een heerlijk horrormeesterwerkje.

junji ito horror manga japans spiralen

Leeservaring Uzumaki

Uzumaki is Japans en vertaald naar het Engels. Soms rommelt het een beetje qua vertaling maar niet heel heftig. Het heeft ook wel een bepaalde charme. Je leest de boeken van Junji Ito van achter naar voren, van rechts naar links. Ik ben hier inmiddels helemaal aan gewend en ook dit is onderdeel van de belevenis geworden. Junji Ito zijn horror is gruwelijk. Het is echt wel voor de liefhebbers.

En ook Uzumaki is voor mij soms gewoon te vreemd en dan snap ik het even niet. Dit is inmiddels mijn derde boek van Ito en ik weet dat dit gaat komen, en ik kijk er stiekem nu ook wel naar uit. Wat gaat hij nou weer bedenken wat ik zelfs als vreemd ervaar. In dit boek volgt er bijvoorbeeld nog een extra verhaal, geen idee precies hoe ik dit rationeel kan plaatsen in de chronologische volgorde. Maar volgens mij is het gewoon een extra verhaal. De verhalen van Ito moet je eigenlijk vol induiken en je laten meevoeren. Maar pas op dat je niet doordraait, het spiraal kan je neerwaarts en opwaarts volgen. Maar eenmaal erin en wat onder en boven is vervaagd…

Leestips bij Uzumaki

junji ito horror manga boeken serie japans

Specificaties Uzumaki

Auteur en illustraties: Junji Ito | Uitgever: Viz Media | Vertaald door Yuji Oniki | Deluxe English edition 2010 | 9781421561325 | 654 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of comichandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.