De Buitenmeisjes als klassieker in de boekenkast

Op vakantie las ik De Buitenmeisjes van Edna O’Brien. Een beklemmende roman over twee meisjes van het Ierse platteland die hun heil zoeken in de grote stad. Lees hieronder waar De Buitenmeisjes nog meer over gaat en wat ik ervan vindt.

buitenmeisjes

Met De Buitenmeisjes terug in het Ierland van de jaren vijftig

Ontmoet Kate Brady en Baba Brennan. Zij zijn twee jonge meisjes van veertien jaar die wonen in een dorp in het Ierland van de jaren vijftig. Baba is een verwende dochter van een dierenarts. Zij krijgt wat haar hartje begeert. Dat is ze zo gewend. Zelfs als ze moet stelen. Ook van Kathleen, die door iedereen Kate wordt genoemd. Kate is allesbehalve verwend. Ze is een schuchtere boerendochter die zo intelligent is dat ze een beurs krijgt voor haar vervolgopleiding. Ze moet ook dealen met een alcoholische, gewelddadige vader. En een moeder die al aan het begin van het verhaal overlijdt. Dan mag Kate bij Baba logeren. Omdat De Buitenmeisjes vanuit het perspectief van Kate wordt geschreven, zien we haar verwondering, angst en haar naïviteit.

Zoals dat gaat bij meisjes die te groot zijn voor het servet willen ze zo graag aan de tafel met het tafellaken zitten. Alleen een tafellaken brengt risico’s met zich mee, zo weten we. Wij wel. De buitenmeisjes Kate en Baba niet. Zij gaan de grote stad tegemoet. Ze willen voor vol worden aangezien. Baba en Kate ontsnappen van hun nonnenkostschool want ze hopen op avonturen. Ze hopen op liefde, of nee De Liefde, maar die blijkt weerbarstiger te vinden in de praktijk. De grote romantische dromen vol met vrijpartijen blijken uiteindelijk niet uit te komen. Of niet uit zijn gekomen zoals ze hadden verwacht.

Hoe een debuut een klassieker werd

De Buitenmeisjes is de debuutroman van prijswinnend schrijver Edna O’Brien. Vanwege de erotische uitspatingen in het boek werd het, toen het uitkwam in Ierland en Groot-Brittannië, al snel gezien als een succes vanwege het schandaal. Mind you, dit was in het Ierland van 1960. Toen de Katholieke Kerk niets fout kon doen en Ierland nog een straatarm land was. Iedereen die Paddy Clarke Ha Ha Ha heeft gelezen weet wat ik bedoel. Die ophef was groot over De Buitenmeisjes. Edna O’Brien moest ervoor verhuizen van Ierland naar Londen. Dus als je denkt dat 50 Tinten Grijs al heftig was qua ‘iets teweeg brengen’, dan raad ik je aan om je nu schrap te zetten als je de commentaren uit die tijd leest.

De Buitenmeisjes is buitengewoon goed geschrevenklassieker met personages en omstandigheden die reëel zijn en die blijkbaar in die tijd de stem van veel jonge Ierse vrouwen vertolkte. Je kunt niet anders dan sympathie hebben of krijgen voor de meisjes en begrijpen hoe gemankeerd zij zijn door het voorbeeld dat hun ouders hen hebben gegeven over liefde. Of dat nu de adoratie is van de ene vader of het gewelddige alcoholisme van de andere vader. De minachting van de ene moeder en de angst van de andere moeder. Buitenmeisjes Kate en Baba krijgen een vervormd beeld mee van liefde tussen volwassenen. En dat laat zijn sporen na.

De Buitenmeisjes is een coming of age roman van Edna O’Brien. Inmiddels is haar debuutroman een klassieker die niet misstaat in de boekenkast.

Specificaties De Buitenmeisjes

buitenmeisjes

Schrijver: Edna O’Brien | Uitgever: De Bezige Bij | maart 2020 | (6e druk) | 9789403190303 | 560 pagina’s| Kijk hier voor meer informatie

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.