En toen opa? – een geschiedenisboekje voor beginnende lezers

Onze zoon Mees zit in groep 3 en is natuurlijk druk met het leren lezen. En toen, opa? is een ideaal boekje voor beginnende lezers uit groep 3 en 4. Mees houdt namelijk van lezen, maar wil ook altijd graag nieuwe dingen leren. In dit boekje van Ineke Kraijo wordt door middel van het verhaal van opa ook kort iets verteld over de geschiedenis uit ‘opa’s tijd’. Een boekje op AVI-niveau E3.

En toen, opa?

En toen, opa?

De opa van Noor en Joep komt op bezoek. Dat vinden ze fijn, want opa kan leuk vertellen over vroeger. Nu heeft opa een verhaal over de eerste tv en Dappere Dodo. Hij weet nog goed dat de hele klas bij hem kwam kijken.

Om een beeld te krijgen van de schrijfstijl citeer ik hier de tekst op de flap van En toen, opa?

Noor en Joep kijken naar het scherm.
Ze zien een mast.
En een klok en een vlag.
Dan klinkt er een lied.
Baf slaat met zijn staart op de grond.
En opa zingt mee.
Heel hard.

‘Jongens, meisjes, kijk nu goed.
Wat die slimme Dodo doet.
Het is een jongen met veel pit.
Waar geen greintje kwaad in zit.’

Een AVI boekje

En toen, opa? is een AVI boekje van uitgeverij Columbus. Zij geven meer ‘leren lezen’ boekjes uit. Het leesniveau van dit boek is AVI E3 / CLIB niveau 3. Dit betekent dat het geschikt is voor kinderen in groep 3 en 4. Met name in het tweede deel van groep 3 vind ik het een boekje wat goed in te zetten is. Je kunt zien dat het er rekening is gehouden met de strikte eisen van AVI. Soms doet dit af aan de inhoud, dat vind ik altijd wat jammer. Bij Mees heb ik gecheckt of hij het nog wel begreep en dat was gelukkig het geval. Het gaat dan bijvoorbeeld om deze zin en dit woord:

  • Jij kan niet eens een worm van klei, Joep
  • Het gebruik van ‘mam’. Er zijn weinig kinderen die ‘mam’ zeggen in alle zinsconstructies.
  • Het gebruik van ‘net’ in plaats van internet.

Wat wel heel positief is aan dit boekje is dat het ook een inhoudelijke kant heeft. Veel AVI boeken zijn gericht op het leren lezen en de inhoud is daar volledig ondergeschikt aan. Dit is niet het geval bij ‘En toen, opa?’. Opa Koos vertelt over vroeger. Daarbij gaat het voornamelijk over het krijgen van de eerste televisie. Dat dit zwart-wit was, dat je niet zomaar iets kon kijken. Absoluut interessant en leuk om over door te praten met je kind.

Daarnaast zijn de zinnen verschillend van lengte, dat is ook prettig. Bij sommige AVI-boekjes is dit niet het geval, je gaat het dan heel staccato lezen.

Wie o wie gaat dit boek lezen?

Als ik een kinderboek lees heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. Bij En toen, opa? denk ik aan mijn eigen zoon Mees!

En toen, opa?

Mees zit in groep 3. Hij bijt zich vast in het leren lezen en wil dan ook telkens laten zien dat hij weer een nieuwe letter heeft geleerd. En toen, opa? is nog wat lastig, maar ook uitdagend voor hem. Het boek is echt een leren lezen boekje. Als wij thuis Mees voorlezen doen we dat niet uit dit boek, maar dan kiezen we voor een wat rijker verhaal. Maar om leeskilometers te maken is het hartstikke geschikt. Mees moest vaak lachen om de wat meer metaforische begrippen die er in staan. Hij begreep de lol van ‘op iemand zijn’, opa vroeg zich af of hij dan op een ander moest gaan zitten.

Mees houdt er van als het duidelijk is wie wie is. Hij kan hier wel 10x om vragen en is dan ook gek op illustraties. Ideaal aan En toen, opa? is dat er voorin drie paspoorten zijn opgenomen. Van Joep, Noor en opa. Hij vond het erg leuk om te lezen dat Joep van koek houdt en opa echt niet van afwassen. De illustraties van Sam Loman vond hij leuk. “Wel jammer dat ze niet in kleur zijn”, zei hij. Ik begrijp wel dat er voor grijstinten is gekozen. Dat houdt dit boekje betaalbaar en dat is fijn. Ze zijn namelijk vrij vlot uit, de eerste leesboekjes.

Paspoort

Specificaties En toen, opa?

Auteur: Ineke Kraijo | Illustrator: Sam Loman | Uitgever: Columbus | AVI E3 | hardcover | september 2020 | 9789085434498 | 48 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.