De familie Decibel, een muziekboek op rijm

De Familie Decibel gaat over een gezin dat in een cello woont. Het boek is geschreven voor kinderen vanaf 4 jaar. Als je een kind hebt dat geïnteresseerd is in muziek is dit een leuke manier om beter kennis te maken met muziek en wat er komt kijken bij het bespelen van een snaarinstrument.

Volop muziek in de Familie Decibel

de familie decibel

Het boek is rijk geïllustreerd. Meer dan genoeg om naar te kijken met dingen die je als volwassene misschien niet meteen doorhebt, maar een kind meestal wel. Zo is er bijvoorbeeld een beeld van een viool onder de grond, waarbij je dat als volwassene met een eerste blik misschien niet meteen ziet.

de familie decibel

Voor een kind van 4 tot 5 jaar is het boek net iets te lang. Ben je bekend met muziek en de termen die daarbij horen? Dan is het heerlijk om de Familie Decibel (voor) te lezen en te bekijken. Het boek is rijk geïllustreerd. Mijn dochter van 5 reageerde vooral op de illustraties en zag vergelijkingen met een gitaar.

Muzieknoten en bessen

Het beeld van noten op een snaar gaf voldoende informatie om te begrijpen hoe muzieknoten werken en dus de bijbehorende tekst te begrijpen. De associatie met een mol (halve toon lager) als je het hebt over een bes bij het ontbijt is iets te hoog gegrepen voor deze leeftijdsgroep. Maar goed, als je een muziekinstrument speelt of muzikale vorming hebt gehad, begrijp je de grap.

Termen uit de muziek

de familie decibel

De tekst in de Familie Decibel, bestaat uit korte simpele gedichtjes. Simpel, maar wel spitsvondig. Alhoewel dat laatste misschien meer de volwassene aanspreekt. Een tekst als “Heeft mijn oma’s opa haar zien staan. Ze glimlachten … toen was het aan” is voor iemand van een oudere leeftijd wel te begrijpen. Voor een kind misschien wat oubollig.

Het laatste stukje in de epiloog is knap gevonden: “Dat klinkt misschien wel interessant. Maar ’t is niks voor de familie Decibel. Meer iets voor de familie Dissonant’. Een voorbeeld van hoe verschillende termen uit de muziek op een leuke, simpele manier worden gepresenteerd. Wil je je kind kennis laten maken met muziek, dan is dit een heerlijk vrolijk boekje om (samen) te lezen en te bekijken. Het boek eindigt als een sprookje en is misschien eigenlijk het begin, maar wist mij in ieder geval te raken:

“Niemand weet van ons bestaan.

Verborgen achter snaren.

Tussen de golvende muren

Van ebbenhout en vuren.

Niemand weet het. Jij nu wel.

Was getekend,

Jacqueline Decibel”.

Heb je een kind dat muziekles heeft, dan is de Familie Decibel een heel leuk en vrolijk boek!

Specificaties Familie Decibel

Auteur: Micha Wertheim | Uitgeverij: de Harmonie | Oktober 2018 | 9789463360678 | Meer informatie vind je hier

Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.