Hart van staal – een intrigerend en spannend verhaal

Zouden we in de toekomst kunnen samenleven en samenwerken met robots? We krijgen een klein voorproefje in de mogelijkheden van de toekomst in dit super spannende verhaal Hart van Staal. De hoofdpersonen Ravi en Zina wonen op een eiland waar een aantal vreemde dingen gaande zijn. Muziek is er namelijk verboden en zingen zou gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Als ze achter de schokkende reden komen, komen ze in opstand en proberen ze koste wat kost om hun eiland te redden. Een stoer en meeslepend verhaal over de kracht van muziek en vriendschap.

Hart van Staal

Hoofdpersonen Ravi en Zina

De hoofdstukken in Hart van Staal worden afwisselend verteld vanuit het perspectief van Ravi en Zina. De vaart zit er direct al goed in, waarbij we beginnen te lezen over een eiland, een duif met een belangrijke boodschap en een jongen op zijn zweefboard. Hij bevindt zich in een verlaten steegje in een vervallen buurt. Daar is hij op zoek naar een zekere Blinker, want die heeft een kaartje voor een geheim concert.

Wat hij hier komt doen is tenslotte hartstikke verboden. Het mag niet. Het kan niet. Zijn vader en zijn moeder zouden het niet leuk vinden als ze wisten wat hij hier komt kopen. Hij kan nu nog terug. Omkeren en naar huis gaan.

Hart van Staal – het blauwe licht

Live muziek is verboden op het eiland, heeft de gouverneur gezegd. Het zou te gevaarlijk zijn. Protesten op het grote plein hebben tot niets geleid. Maar Ravi is gek op muziek en op zijn rode gitaar. Tot zijn grote verdriet waren zijn ouders het eens met het verbod en als ze zijn concertkaartjes vinden, verscheuren ze deze zonder een spier te vertrekken.

De kracht van muziek

Muziek speelt een belangrijke rol in het verhaal van Hart van Staal. Op school wordt er stiekem nog muziek gemaakt in de klas van meester Lucas. Maar als de directeur daar achter komt, zijn de consequenties groot. Het nieuwe meisje Zina kan het soms niet laten om toch een beetje te neuriën of te zingen. Ravi is door haar geïntrigeerd. En als Ravi een schokkende ontdekking doet, is Zina de enige met wie hij dit deelt. Zijn hun ouders eigenlijk wel wie ze denken?

Zo ontvouwt zich een zoektocht naar de waarheid, waarbij vier jonge kinderen hun krachten bundelen. Hun gezamenlijke liefde voor muziek is hun drijfveer. Maar ze moeten opboksen tegen een ingenieus ontwikkeld systeem. Wie kunnen ze wel en niet vertrouwen? Wie heeft er een hart van staal? Ze volgen hun gevoel en blijven gaan voor hun passie, namelijk muziek maken. En dat blijkt zoveel meer waardevol en krachtiger dan welk systeem dan ook. 

Hart van Staal

Hart van Staal – vriendschap en moed

Hart van Staal is een slim en vlot geschreven verhaal, met verrassende elementen en stoere hoofdpersonen. Het is echt heerlijk spannend en meeslepend. Over een toekomst die heel ver weg of zelfs onmogelijk lijkt, maar als je er goed over nadenkt kun je je afvragen of het meer nabij is dan we denken. Dit verhaal is nog niet klaar en wordt vervolgd. Gelukkig enerzijds want we willen graag een tweede boek! Maar anderzijds ook heel jammer want we wilden zo graag weten hoe het af zou lopen. Wordt iedereen met elkaar herenigd? 

De auteur van Hart van Staal is Simon van der Geest en de zwart-wit illustraties zijn van Martijn van der Linden. Alleen de omslag is al onwijs tof, maar ook in de hoofdstukken zien we kleine illustraties die het verhaal leuk aanvullen. Dit is echt een boek dat een breed publiek kan aanspreken, jongens en meiden vanaf ongeveer 10 jaar. In eigen huis is de 11-jarige ermee begonnen en blij verrast door het onderwerp en de spanning. Een aanrader!

  • Simon van der Geest is Gouden Griffel winnaar met het boek Dissus*
  • Martijn van der Linden is Gouden Penseel winnaar met het boek Tangramkat*
  • Met maatschappelijke thema’s zoals onderdrukking en in opstand komen
  • Maar ook vriendschap, moed, vertrouwen, identiteit en puberteit
  • Fantasievolle, raadselachtige en dystopische elementen
  • Met songteksten en ook heel tof: er is zelfs een Hart van Staal speellijst op Spotify. Bekijk hier:
Hart van Staal

Specificaties Hart van Staal

Auteur: Simon van der Geest | Illustraties: Martin van der Linden | Omslag: Roald Triebels | Uitgeverij: Querido | 9789045128078 | juni 2023 | 368 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.