Nout en ik in de razende ruimte – een kleurrijk boek

Wat een kleurrijk boek is Nout en ik in de razende ruimte! Als ik het boek opensla word ik heel erg vrolijk en kan ik niet wachten om het te gaan (voor)lezen. Ik zie twee kinderen, gele laarzen, een hond en verschillende achtergronden. Dit is ook precies waar het boek over gaat. Een bijzonder, lief, inclusief boek over dromen en verwonderen. Een aanrader om voor te lezen aan kinderen vanaf ongeveer 5 jaar oud. Ook heel goed zelf te lezen voor wat oudere kinderen!

Nout en ik in de razende ruimte

Nout en ik in de razende ruimte

Als jij nou hiervan af springt, dan vlieg ik zo de Razende Ruimte in’ zegt Nout. Hij klopt met zijn vlakke hand op de grote rots waar ik sta.

‘De razende ruimte?’ vraag ik.

‘Ja! De Razende Ruimte!’ roept Nout. Hij spreidt zijn armen uit. ‘Daar kan alles, écht alles!’

Nout en ik bedenken de Razende Ruimte: een spannende plek waar je alleen naartoe kunt als je… Dat weten Nout en ik niet. Samen gaan ze op zoek. Ze hebben vast laarzen nodig in de Razende Ruimte, en een helm. Als ze Kwispel, de hond van de buurman, meenemen op avontuur, ontsnapt hij. Hoe vinden ze hem terug? En hoe komen ze weer thuis?

Ik-figuur

Eén van de meest bijzondere eigenschappen van Nout en ik in de razende ruimte is het gebruik van de ik-figuur. Er is door de auteur Fleur Doornberg-Puglisi namelijk bewust voor gekozen om het geslacht van deze hoofdpersoon niet in te vullen. Dit mag je als lezer doen. Hierdoor lukt het nog makkelijker om je met de personages uit het boek te identificeren. Een erg mooie keuze, die ook goed is doorgetrokken in de illustraties. Het is Aron Dijkstra namelijk goed gelukt om geen typische kenmerken voor een jongen of een meisje in de afbeelding van de ik-figuur te leggen.

In de flaptekst, die hierboven, wordt er niet heel consequent gebruik gemaakt van het ik-perspectief. Dit is gelukkig totaal niet het geval in het verhaal. Ik merkte dat ik er een meisje van maakte, maar gedurende het verhaal switchte dit ook een paar keer. Mijn kinderen kozen alle drie voor hun eigen geslacht. Toch die identificatie dus!

Nout en ik in de razende ruimte

Nout en ik in de razende ruimte is heel divers

Er is sprake van veel inclusiviteit en diversiteit in het verhaal, zonder dat hier enorm de nadruk op gelegd wordt. Dit laatste vind ik heel prettig. Er zijn kinderboeken waarbij diversiteit namelijk een nadrukkelijk thema is, hierbij ligt het soms iets te veel op de voorgrond. Dit is bij Nout en ik in de razende ruimte niet het geval. Beide kinderen hebben een moeder, ze wonen samen in een huis. De kinderen vragen zich af of de moeders verliefd zijn, de moeders zeggen zelf van niet. Daarnaast heeft de buurman een andere culturele achtergrond en is er een buschauffeuse en een man die van theater houdt. Allemaal niet zo schokkend dus, maar heerlijk verfrissend!

De diversiteit in het verhaal zit ook in de verscheidenheid aan contexten. Bij Nout en ik thuis, bij de buurman(nen), in het bos. Eigenlijk overal behalve in de ‘ruimte‘, iets wat ik vooraf eigenlijk wel had gedacht. Mijn verwachting was dat het boek zou gaan over het heelal, een reis naar de maan of naar een andere planeet. Het mooie van Nout en ik in de razende ruimte is dat de Razende Ruimte een droomplek is. Iedereen heeft zo’n droomplek, is de boodschap, daarom kun je ook geen vastomlijnde ingang vinden.

De verwondering van de kinderen, hun liefde voor de natuur en boeken en het omzien naar elkaar spreekt mij erg aan in dit fijne verhaal. Samen beleven ze avonturen, die spannend zijn maar absoluut niet te spannend voor kinderen. Een prettig verhaal om voor te lezen voor het slapengaan.

Illustraties

De illustraties in Nout en ik in de razende ruimte verdienen absoluut veel lof. Want het boek is zo kleurrijk vormgegeven. De illustraties zijn allemaal in kleur en bepalen daarmee absoluut de sfeer waarin je het boek leest. Ook het gebruik van donkere kleuren wordt door Aron Dijkstra niet geschuwd en dat helpt ook bij het verplaatsen in het verhaal. De situering van de illustraties is heel speels. Ze staan overal door het verhaal heen en hebben verschillende groottes. Dit maakt het elke bladzijde weer een kleine verrassing voor kinderen. Ze zijn hierdoor erg betrokken tijdens het voorlezen.

De tekenstijl van Aron Dijkstra (1992) laat zich het best omschrijven als kleurrijk, toegankelijk en sfeervol. In het derde jaar van zijn studie Illustratie aan de Willem de Kooning Academie liep hij stage bij illustrator Philip Hopman. Inmiddels zijn er al verschillende prentenboeken van zijn hand bij meerdere uitgeverijen verschenen, waaronder Het feest Andersom* met tekst van Paul Biegel.

Nout en ik in de razende ruimte is een debuut

Dat Nout en ik in de razende ruimte een debuut is had ik niet verwacht. Het boek is zo rijk van taal, met leuk gevonden taaluitingen, en vlot geschreven. Fleur Doornberg-Puglisi heeft dit echt heel knap gedaan. Ik hoop absoluut dat er een volgende boek van haar hand komt.

Eigenlijk wilde Fleur Doornberg-Puglisi (Curaçao, 1983) theatermaker worden. Of anders boerin. In plaats daarvan werd ze basisschoolleerkracht en reisde ze de wereld rond. Inmiddels woont ze samen met haar man en kind in Zweden. Ze werkt daar als library teacher op de internationale school. Fleur gelooft dat er voor ieder kind een passend boek bestaat. Het moet alleen nog gevonden worden, en daar helpt ze graag bij.

Specificaties Nout en ik in de razende ruimte

Auteur: Fleur Doornberg-Puglisi | Illustrator: Aron Dijkstra | Uitgever: Leopold | 112 pagina’s | April 2023 | 9789025884116 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.