De heks in mij – een thriller van Loes den Hollander

Schuilt er in jou een heks? In het nieuwe boek van Loes den Hollander blijkt er, ieder op een eigen manier, een heks te schuilen in de drie vrouwen. Dit veroorzaakt zoveel dubbele agenda’s, wantrouwen en gemenigheid, dat je tot het laatste moment niet weet wie de grootste heks is in dit verhaal. Een echte Loes den Hollander dit, niet weg te leggen gewoon… zo’n heerlijk boek!

Dit boek is door twee teamleden gelezen: Linda en Anouk! Een dubbele recensie dus.

De heks in mij hoofdfoto

De heks in mij

Wat als er niemand meer veilig voor je is?

Ondertitel De heks in mij

Het moederschap is niet voor iedereen weggelegd of vanzelfsprekend. Kaia, Jill en Wiesje kunnen daarover meepraten. Behalve de diepe wens om moeder te worden hebben ze nog een andere gezamenlijke focus. Als hun leven volkomen onverwacht verandert, krijgen ze alle drie te maken met tegenstrijdige emoties die het beste en tegelijk het slechtste in hen naar boven halen. En waardoor de heks in een van hen te veel ruimte krijgt.

Drie perspectieven

We volgen in De heks in mij drie vrouwen. Kaia, Jill en Wiesje vertellen elk vanuit hun eigen perspectief wat er gaande is in hun leven. Het leven wat erg met elkaar verbonden was en lijkt te blijven.

Het verhaal van Kaia

In het eerste deel volgen we Kaia. De vriendin van Gijs, met als grote wens om moeder te worden van zijn kind en met hem te trouwen. Samen wonen ze in een zeer groot huis en lijkt alles hen voor de wind te gaan. Natuurlijk gaat dit niet lang goed, anders was De heks in mij geen thriller.

Het tweede deel wordt beschreven vanuit Jill. Jill is de beste vriendin van Kaia en is erg betrokken bij haar leven. Jill is alleenstaand moeder, van een jongen van 3 jaar. George is een innemend mannetje en Kaia is gek op hem. Jill probeert het alleenstaand moederschap zo goed en kwaad als het gaat uit te voeren.

Wiesje, ook wel de ex heks genoemd door Jill en Kaia is de ex van Gijs. Samen met Gijs heeft zij een kind gekregen, maar tot groot verdriet van hen beide is Emmy helaas na een paar jaar overleden. Sinds het overlijden van haar dochter is Wiesje veranderd.

In het laatste deel maken we nog indringender kennis met de heks. In elke vrouw uit dit boek schuilt een heks, maar in één een beetje meer. Tot op het laatste moment is het onduidelijk wie dit is.

De heks in mij is een vrouwenthriller

De heks in mij wordt aangekondigd als een vrouwenthriller. Ik heb zelf weinig met dit woord, want wat maakt een boek specifiek voor vrouwen? Toch begrijp ik het in dit geval wel. We gaan zo diep in op de levens van de drie vrouwen, dat dit met name voor andere vrouwen fijn is om te lezen. Ook verwacht ik dat het thema ‘moederschap’ hen het meest zal aanspreken.

Er is sprake van een vleug spanning door het hele boek. Heel fijn dat je het boek gewoon kunt lezen voor het slapengaan, zonder dat je er een enorme nachtmerrie van krijgt. De heks in mij zorgt absoluut wel voor genoeg spanning om door te lezen. Je wilt echt weten hoe het afloopt. De nachtmerries hadden bij mij dan ook geen tijd, het boek was zo uit (en het werd erg laat).

Een goed gevonden thema vind de wijze waarop Loes den Hollander de vrouwen laat spreken met iemand, in gedachten. Zo spreekt Kaia immers in het begin van het boek met haar kindje in haar buik en Jill met haar moeder waar zij geen contact mee heeft. Op deze manier heb ik als lezer een nog indringender beeld van de gedachtes en motieven van elke vrouw.

Herkenbare onderwerpen

Loes den Hollander staat bekend om haar spannende thrillers over herkenbare onderwerpen. Dit maakt dat ik zo graag boeken van haar lees. Ergens heb je het gevoel dat jou het zelf kan overkomen. Al ben ik na het lezen van een echte Loes den Hollander altijd blij dat dit niet daadwerkelijk het geval is. In 2021 won Loes den Hollander de Max Gouden Vleermuis voor haar hele oeuvre.

Ogenschijnlijk moeiteloos lukt het Loes den Hollander om in De heks in mij een aantal herkenbare, maar beladen, onderwerpen te verweven. Zo gaat het in dit boek over een grote kinderwens, het verlies van een kind, rouw in verschillende vormen, het breken met een familielid, het opgroeien in een streng gelovig gezin, homoseksualiteit en overspel. En dat lukt haar zonder dat het ergens een zwaar, beladen verhaal wordt.

Gedicht proloog

Zoals uitgever Crime Compagnie schreef in de brief bij het recensie-exemplaar “Geniet van de nieuwe Loes!”. Ik heb dat zeker gedaan, ga jij het ook lezen?

Leeservaring Anouk

De heks in mij is een fijne thriller van Loes den Hollander. Ze schreef er al meer dan 20, en ook deze neemt je direct mee in het verhaal. De heks is hier geen kruidenvrouw, maar een nare/slechte vrouw. En zijn we dat soms niet allemaal een beetje? In de thriller blijft het lang onduidelijk wie van de twee vriendinnen en de ex-vrouw de ware heks is, want niemand lijkt veilig voor iemand. En is er wel een ware heks, wat is een ware heks? Zoveel boeiende vragen die je mee blijven nemen in het verhaal.

Dat maakt De heks in mij een interessant verhaal. Een verhaal ook over liefde, moederschap en echte vriendschap. Een lekker boek om in te verdwalen. En een boek om te verslinden. Ik sluit me verder aan bij Linda haar ervaring en heb ook genoten van dit spannende boek wat heel lastig weg te leggen was!

hoofd De heks in mij

Specificaties De heks in mij

Auteur: Loes den Hollander | Uitgever: De Crime Compagnie | Oktober 2022 | 300 pagina’s | 9789461096975 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier naar Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.