Mary en Rose: Deel twee van de Aubrey trilogie

Mary en Rose is het tweede deel van de Aubrey trilogie, geschreven door Rebecca West. Net als deel 1 is ook dit deel weer uit de kluiten gewassen: meer dan 400 pagina’s leesplezier! West is een Britse schrijfster met een rijk verleden. Zowel als schrijfster, maar ook in haar privé leven. Ze had een relatie met Charly Chaplin en was een vriendin van Virginia Woolf. Ik weet niet of ze voor deze trilogie put uit haar eigen ervaringen. Maar de boeken spelen zich af in het oude Londen. Dat heeft West met haar geboortejaar 1892 zelf wel meegemaakt. Mary en Rose vindt plaats net voor de Eerste Wereldoorlog.

Rebecca West

De familie Aubrey

Het verhaal van de familie Aubrey staat ook in Mary en Rose centraal. Het boek wordt vooral verteld vanuit het perspectief van 1 van de kinderen: Rose. Zij woont samen met haar moeder, broertje Richard Quin, zus Cordelia en tweelingzus Mary. Haar vader komt meer aan de orde in het eerste boek. De familie Aubrey is een bijzonder gezin. Muzikaal en sjiek, welgesteld. Doordat Mary en Rose zich afspeelt in het begin van de 20e eeuw, wordt een historisch plaatje geschetst van een familie van goede komaf.

De kinderen zijn in Mary en Rose inmiddels opgegroeid tot jong volwassenen en in het boek lees je over deze fase. Wie gaat wel werk doen, wie is er uitverkoren de muzikaliteit van de familie door te zetten? Maar het gaat ook over (de mogelijkheid van) prille liefdes. Rose neemt ons mee naar bijzondere ontmoetingen en vertelt over wat er onderling in het gezin speelt. In deel 1 was dat soms redelijk kinderlijk beschreven, in deel 2 groeien we wat met haar op. Ze vertelt bijvoorbeeld uitgebreid over de ontmoeting met mevrouw Morpurgo. Het gezin Aubrey is op uitnodiging van haar man op bezoek gekomen, maar mevrouw Morpurgo heeft daar helemaal geen behoefte aan. Rose beschrijft nauwkeurig hoe onbeschoft (in haar ogen) mevrouw is.

Mary en Rose

Mary en Rose

Vol plannen komen de kinderen steeds meer onder de vleugels van hun moeder vandaan in Mary en Rose. Maar door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog worden de principes en manieren van het gezin onzeker, en breekt een lastigere tijd aan. Daarmee komt de band van de familie en hun normen en waarden onder druk te staan.

Mary en Rose is een aanrader van mensen die houden van historische romans, en zeker de Britse insteek hiervan waarderen. De beschrijvingen zijn erg gedetailleerd waardoor je het wel voor je ziet. Het maakt het boek alleen ook wel wat traag. Er wordt veel ‘omheen gepraat’, waardoor de context wel geschetst wordt maar ik soms aan het zoeken was of/waarom iets van belang was.

Specificaties Mary en Rose

Auteur: Rebecca West | Vertaald door: Anke ten Doeschate | Uitgever: Signatuur | September 2022 | 9789056726959 | 416 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Rebecca West
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.