Het Kerstvarken – een nieuwe magische wereld van J.K. Rowling

Een kerstverhaal van de succesvolste schrijfster van magische boeken. Dat maakt nieuwsgierig! J.K. Rowling, natuurlijk de schrijfster van de Harry Potter reeks, schreef dit boek Het Kerstvarken. Kerst is natuurlijk ook nog eens de meest magische tijd van het jaar. Waarin bijzondere wensen en dromen kunnen uitkomen. Maar kan een verhaal over een kerstvarken ook magisch zijn? Lees verder als je ook benieuwd bent! Een boek voor iedereen die van avontuur en magie houdt.

Hoe ver wil je gaan om je favoriete knuffel terug te krijgen?

hoofd

Waar gaat het boek over?

Het kerstvarken is een nieuwe knuffel van de jongen Jack. Of eigenlijk is het de irritante vervanger van de lievelingsknuffel van jack: Ut Varken. UV is namelijk zoek! Kerstvarken gaat helpen tijdens de zoektocht. Bij het lezen van de inhoudsopgave van het boek ontstaat al een hooggespannen verwachting. Titels als De vlakte van de Verstotenen en het Eiland van de Dierbaren beloven veel goeds!

Ut Varken heet zo omdat Jack toen hij leerde praten ut varken zei in plaats van het varken. Jack had de knuffel dus al heel lang. Grijs en vaal geworden met een oor stijf van het gesabbel. Na een kleine operatie aan zijn ogen, waarbij de moeder van Jack nieuwe ogen had aangenaaid, werd ut varken gewoon UV genoemd. Naar de afkorting op zijn patiëntenkaart: UV Jansen. Zoals een echte knuffel betaamt was UV regelmatig kwijt. Dat kwam omdat UV van knusse plekjes hield volgens Jack, zoals de keukenla of een bloempot. Samen hadden ze heel veel lol.

Wat er ook met Jack gebeurde, UV was er altijd voor hem, alles begrijpend en alles vergevend. Met die troostende, vertrouwde geur die steevast terugkwam, hoe vaak mama hem ook in de was deed.

Het kerstvarken – een magisch avontuur

Troost heeft Jack hard nodig als zijn vader en moeder plots gaan scheiden. En dan gaat zijn vader ook nog eens in het buitenland werken, en moeten Jack en zijn moeder verhuizen. Wat een veranderingen! Het wordt nog een beetje moeilijker als er een halfzus in huis komt die heel vaak boos is. Tijdens een autorit krijgen ze ruzie en dan gebeurt er iets heel ergs. Halfzus Sanne grist UV uit Jack zijn handen en gooit hem uit het raam op de snelweg. Deze vrij traumatische gebeurtenis, voor Jack en voor de lezer, is het begin van een magisch avontuur. 

Jack is natuurlijk ontroostbaar. En vooral heel heel boos. Van Sanne krijgt Jack op kerstavond nog wel een splinternieuw varken die tot Kerstvarken wordt gedoopt. Maar die kan natuurlijk nooit de plaats innemen van UV. Maar dan begint de Avond van Wonderen. Het is tenslotte Kerstavond!

Wonderen en onmogelijke ondernemingen

Het nieuwe Kerstvarken blijkt wel een heel bijzonder varken. Samen met een oude dinkytoy in Jack zijn kamer komt het varken tot leven. En dan krijgt Jack van hen uitleg over het Land van de Levenden en het Land van Verlies. In het Land van Verlies belanden namelijk alle zielen van de Dingen uit de mensenwereld die kwijt zijn. Van schroevendraaiers, nagelvijlen, sleutels tot gedichten. En allemaal hopen ze nog eens teruggevonden te worden, zodat ze terug kunnen naar het Land van de Levenden.

Omdat Jack zoveel van UV houdt, is hij bereid zijn leven op het spel te zetten en met de Dingen mee te gaan op een spannende reis naar het Land van Verlies. Jack wordt omgetoverd naar speelgoed formaat. Kunnen hij en Kerstvarken UV weer terugvinden?

Het is wonderlijk knap hoe J.K. Rowling je meeneemt in het personage van Jack. Hoe zijn belevingswereld wordt geschetst. Met de mooie en moeilijke kanten. En daar neemt ze in het begin van het boek ook ruim de tijd voor, om het verhaal van Jack te vertellen. En dan duik je ineens de magische wereld in. Waarin je kunt ontsnappen aan al die moeilijkheden van het echte leven. Alhoewel het in de magische wereld ook geen rozengeur en maneschijn is!

De Stad van Verloren Schatten en meer

Jack en het Kerstvarken krijgen gelukkig heel veel hulp bij hun zoektocht. Maar het is wel heel gevaarlijk. Want als levende jongen mag Jack helemaal niet in het land van verlies komen. En als de Grote Verliezer erachter komt, dan mag Jack nooit meer terug. Erger nog, dan wordt zijn ziel uit hem gezogen. Dus ze moeten heel voorzichtig zijn. En er zijn hulpverliezers die als een soort bewakers iedereen in de gaten houden. En zorgen dat alle Dingen op de juiste plek terecht komen in het Land van Verlies. Zo is er de plek van de Ondingen, die niemand ooit meer nodig heeft. Of de Had-ik-je-maar, waar de Dingen verblijven die mensen ooit nog hopen terug te vinden.

Een hartverwarmend verhaal met de sterke hoofdpersoon Jack die je hart steelt. En de sfeervolle illustraties van Jim Field die een glimp geven van die prachtige magische wereld die wordt beschreven. Zoals de Stad van de Verloren Schatten, waar het zo mooi wonen is voor alle bijzondere spullen en vaardigheden die mensen tot hun verdriet zijn kwijtgeraakt. In dit hoofdstuk ook de meest diepzinnige boodschap over de mensheid, en dat is wel echt vooral leesvoer voor volwassenen. Bijvoorbeeld over de dreiging van Macht en het verdriet van geen Hoop meer hebben.

Dat maakt dat het boek wel echt voor kinderen vanaf 10 -12 jaar pas een beetje leesbaar wordt. Maar het is zeker ook een leuke tip om het boek samen te lezen met jongere kinderen, en zo in deze magische wereld te stappen!

Het kerstvarken

Het Kerstvarken: wat vinden we ervan?

Het blijft heel lang spannend of ze UV kunnen terugvinden en of het ooit nog goedkomt met halfzus Sanne in de echte wereld. Als ze ooit nog terugkomen in de echte wereld. J.K. Rowling weet in dit boek de spanning zo knap op te bouwen. En de personages kan zij als geen ander uitdiepen en wonderlijke eigenschappen toedichten. Het maakt wel nieuwsgierig naar de oorspronkelijke Engelse tekst, maar de Nederlandse vertaling is in ieder geval ook knap gevonden.

Ik hoop dat er een film komt van het Kerstvarken. Want het is een bijzondere wereld. En het is grappig en leuk geschreven. Bijvoorbeeld van de Pokémon kaart uit Niemendal die naar Had-ik-je-maar mag verhuizen. Omdat de eigenaar ontdekte dat het een waardevolle kaart is. En de steden in het Land van Verlies zijn net als een sprookje. Het einde is ook heel spannend!

Sam 11 jaar

Hoop, geluk en tevreden zijn

Jack en het Kerstvarken reizen van stad naar stad in de hoop UV terug te vinden. Onder andere geholpen door een pratende broodtrommel met inhalator en door een kompas. En natuurlijk krijgt ook de Kerstman een rol. Maar het meest bijzonder is de hulp van een aantal Verloren Vaardigheden. Zoals hoop en geluk. Sommige mensen zijn die helaas kwijtgeraakt. Maar voor Jack spelen ze een belangrijke rol in de zoektocht.

Een fantasievol verhaal over vriendschap, troost en vertrouwen. Over je angsten overwinnen en dapper zijn. En ook met een mooie onderliggende boodschap dat we best wat zuiniger mogen zijn op onze spullen. Dat het voor kinderen steeds moeilijker wordt om tevreden te zijn doordat ze meer en meer krijgen. Spullen worden afgedankt of weggegeven. Het boek inspireert echt een beetje om tevreden te zijn met wat je hebt. Om knopen weer aan te naaien en kapotte spullen niet meteen weg te gooien. Want die oude geknutselde kerstengel heeft toch veel meer charme dan een nieuwe goedkope?

Specificaties Het Kerstvarken

Auteur: J.K. Rowling | Illustraties: Jim Field | Vertaling: Wiebe Buddingh’ | Omslag: Anne Lammers | Uitgeverij De Harmonie | 9789463361361 | oktober 2021 | 316 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.