Paard en de roddelkippen – een indrukwekkend boek over roddelen

Soms heb je boeken waar je gewoon een beetje stil van wordt…. Dat had ik nu dus bij ‘Paard en de roddelkippen’. Een boek waarin het thema roddelen centraal staat. En dit thema wordt op een hele mooie manier gebracht.  

paard hoofd

Paard en de (gemene) roddelkippen

Paard heeft zijn hele leven hard gewerkt. Na zijn pensioen geniet hij op de boerderij met een heleboel andere dieren van zijn oude dag. Paard is er voor alle dieren: Zwijn komt bij hem uithuilen en Paard past op de lammetjes als schaap moe is. Jaar na jaar staat hij voor iedereen klaar. Dan ontdekt dat hij een bijzonder talent heeft: hij kan prachtige portretten maken! Alle dieren zijn onder de indruk. Maar op een dag is een kip helemaal niet blij met hoe Paard haar schildert. Ze zegt lelijke dingen over paard en gaat roddelen met de andere roddelkippen. De andere dieren horen het aan, maar zeggen er niets over. Niemand spreekt haar tegen. Paard heeft hier heel veel verdriet van en weet niet wat te doen, dus hij besluit uiteindelijk te vertrekken.

Een boek over het effect van geroddel

Meestal ben je van prentenboeken gewend dat ze heel luchtig of humoristisch zijn. Ook als ze een wat zwaarder onderwerp hebben, dan nog is er vaak een grappig einde, met een leuke twist. ‘Paard en de roddelkippen’ heeft op het einde zeker ook een onverwachte twist, maar niet zoals je dat gewend bent bij andere prentenboeken. Dit ga ik natuurlijk niet verklappen, maar het verhaal is echt de moeite waard. Ik werd er echt een beetje stil van….

Niet alleen door zijn verrassende einde, maar ook door het onderwerp van het boek: het effect van roddelen. Vaak zie je bij kleuters dat roddelen nog niet heel erg speelt, maar bij oudere kinderen wel. En dat maakt dit prentenboek ook heel waardevol om in te zetten bij juist wat oudere kinderen, bijvoorbeeld vanaf groep 5 of 6. En omdat het boek dus geen ‘standaard prentenboek’ is, zal dat voor deze leeftijdsgroep ook helemaal niet kinderachtig zijn.  

paard en de roddelkippen

Bijzondere tekeningen

Niet alleen het verhaal is heel bijzonder en indrukwekkend, de tekeningen bij ‘Paard en de roddelkippen’ zijn dat zeker ook! Het boek is echt prachtig geïllustreerd voor Naomi Kerkhove. De tekeningen zijn anders dan in ander prentenboeken, krachtig en met bijzondere vormen en volle, felle kleuren. Echt stuk voor stuk kleine kunstwerkjes.

Specificaties Paard en de roddelkippen

Auteur: Brigitte Minne | Illustraties: Naomi Kerkhove | Uitgever: De Eenhoorn│ 9789462915510│maart 2021│40 pagina’s│meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

kaft
Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.