James’ geheim – een mooie afsluiter van de Ridgewood Hall trilogie

Na al enorm te hebben genoten van de eerste twee delen, was ik erg nieuwsgierig geworden naar de afsluiter van deze trilogie. James kwam in het eerste boek, Edwards keuze, al voor en ik was meteen vanaf dat moment al nieuwsgierig naar James en toen vond ik hem stiekem al de leukste broer. Het heeft door andere recensieboeken even op zich laten wachten, maar begin deze maand kon ik dan eindelijk in James’ geheim beginnen.

James' geheim cover

Flaptekst James’ geheim

1905
James kan de wending die zijn leven heeft genomen amper geloven. Hij vlucht het Londense nachtleven in en onttrekt zich aan zijn nieuwe verantwoordelijkheden. Dan maakt hij een desastreuze fout. Wanneer hij uit onverwachte hoek een aanbod krijgt dat zijn problemen kan oplossen, heeft hij geen andere keuze dan het te accepteren. Ook al betekent dat het opgeven van zijn vrijheid én… een kans op ware liefde.

Ruim 100 jaar later
Iris leeft het snelle leven. Ze heeft een goede baan, veel vrienden en aan mannelijke aandacht geen gebrek. Wanneer er twee achternichten opduiken met een mysterieus verhaal over haar familiegeschiedenis, heeft ze daar dan ook weinig zin in. Als Iris noodgedwongen pas op de plaats moet maken, leert ze dat je soms mag leunen op anderen en dat liefde je simpelweg overkomt, juist als je het niet verwacht.

James' geheim achterkant

James’ geheim

Net als in de eerdere delen wordt het verhaal afwisselend verteld in twee periodes: 1905 en het heden en vanuit verschillende personages. In het verleden lees je over de broer James, die na de dood van zijn vader de erfgenaam wordt van Ridgewood Hall. Hij krijgt alle daarbij behorende rechten, plichten en privileges en verantwoordelijkheden en zal zijn leven moeten veranderen. Maar kan en wil James dan wel? Hij krijgt een oplossing aangeboden die hij wel moet accepteren, maar daarvoor moet hij zijn vrijheid opgeven en zijn kans op geluk in de liefde…

Ruim 100 jaar later gaan Flora en Rose op zoek naar een andere afstammeling van de Bellamy broers: hun achternicht Iris. In Daniels belofte is ze al even kort geïntroduceerd en die werd met een cliffhanger afgesloten. Ze leeft het snelle leven met een veeleisende baan, stapels vrienden en feesten. Veel interesse en tijd voor de familiegeschiedenis die Flora en Rose haar willen vertellen, heeft ze dan in eerste instantie ook niet. Totdat ze noodgedwongen rust moet nemen en erachter komt dat ze mensen om haar heeft die haar steunen.

Over de Ridgewood Hall trilogie

De Ridgewood Hall trilogie gaat over de drie broers Bellamy: Edward, Daniel en James. We volgen de verhalen van de broers, in elk boek lezen we het verhaal van een andere broer. Hun verhalen spelen zich af in het verleden.

In het heden volgen we de drie nazaten van de broers, drie achternichten die elkaar nog nooit hebben ontmoet. Maar door de erfenis van een van hen op elkaars pad komen. Zowel Flora, Rose als Iris worstelen allemaal met hun eigen demonen: eenzaamheid, liefde, het alleenstaande moederschap, carrières die anders lopen dan verwacht… Terwijl ze onverwacht vriendschap bij elkaar vinden, ontrafelen ze ook stukje voor stukje de geheimen van Ridgewood Hall en ontdekken ze wat er meer dan honderd jaar geleden precies is gebeurd…

Volgorde van Ridgewood Hall trilogie boeken

 1. Edwards keuze (paperback juni 2023 en e-book oktober 2022) recensie hier
 2. Daniels belofte (paperback juni 2023 en e-book november 2022) recensie hier
 3. James’ geheim (paperback juni 2023 en e-book december 2022)

Alle drie de boeken hebben een mooie cover, met een stukje van het landhuis erop. Als je de drie delen naast elkaar zet in de kast, lopen de ruggen mooi in elkaar over, wat er extra mooi uit ziet.

alle ruggen van de drie boeken

Mijn leeservaring van James’ geheim

James’ geheim is een mooie afronding van deze serie, de puzzelstukjes van de hele trilogie komen hierin mooi samen. Net als in de eerste twee delen zijn er weer twee verhaallijnen die door elkaar lopen en op een gegeven moment bij elkaar komen. Maar naast het heden vanuit Iris en het verleden vanuit James, lees je bij het verleden ook af en toe een hoofdstuk vanuit Guinevere. Hierdoor weet je ook wat er in haar hoofd omgaat en begrijp je het verhaal beter. De schrijfstijl van Marijke Vos is ook in James’ geheim weer erg fijn. Het is haar gelukt om met elk deel een nog beter verhaal neer te zetten. Het is wel aan te raden om de eerste twee delen ook te lezen, dan krijg je een completer beeld van de geschiedenis in Ridgewood Hall.

Ik vind het wel jammer dat ik deze serie nu uit heb gelezen, maar ik wil hem zeker een keer gaan herlezen, ik heb er zo erg van genoten! Misschien dat ik wat belangrijke dingen heb gemist, dus als ik hem ga herlezen dan ga ik de boeken achter elkaar lezen.

Over Marijke Vos

Marijke Vos (1985) is auteur en schrijfcoach. Na een finaleplek bij de Chicklit schrijfwedstrijd werd ze ontdekt. In haar vrije tijd leest ze graag, Vos is een echte boekenwurm. Ze is zorgelijk schoenverslaafd en een echte wijnfanaat.

Alle boeken van Marijke Vos

Stand-alones

Rainbow Lake

E-books

De weddingplanner (2020)

 1. Peddelen en proosten*
 2. Suikerspinnen en tandenstokers*
 3. Pijpenstelen en modderpoelen*
 4. Slingers en stellages*
 5. Bruidstaarten en slagroomspuiten*
 6. Glitterkanonnen en bridezilla’s*
 7. Picknicks en catwalks*
 8. Bierbrouwers en wijnvaten*
 9. Champagneglazen en tranentrekkers*

Cleo Huizinga, privédetective (2023)

Specificaties James’ geheim

Auteur: Marijke Vos | Uitgeverij: HarperCollins | juni 2023 | 351 pagina’s | 9789402712483 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Cindy
Delen is enorm lief

Via Instagram reviewt Cindy boeken via cindysboeken_official. Ze leest graag verschillende soorten boeken maar feelgood & thrillers zijn favoriet. Naast haar drukke baan leest ze graag ter ontspanning. Niks zo lekker om te verdwalen in een mooi, goed en spannend verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.