Boer Boris en de sneeuwpop – een winters prentenboek

“Weet jij nog een prentenboek met rijke taal voor de winter?” wordt mij de laatste tijd regelmatig gevraagd. Boer Boris en de sneeuwpop raad ik dan zeker aan! Mensen reageren daar soms met verbazing op. Ze denken namelijk dat Boer Boris simpel taalgebruik bevat. Dat is absoluut niet het geval! Ik vertel je heel graag meer over het nieuwste prentenboek over dit leuke boertje. En natuurlijk ook wat dit boek zo rijk maakt.

Boer Boris en de sneeuwpop

Boer Boris en de sneeuwpop

Het bekendste boertje van Nederland viert de feestdagen in ‘Boer Boris en de sneeuwpop’. Al weer het achttiende deel in de razend populaire prentenboekenreeks van Ted van Lieshout en Philip Hopman.

In ‘Boer Boris en de sneeuwpop’ beleven Boer Boris en de rest van de boerderij een onvergetelijk winteravontuur. De hele boerderij is namelijk in de feeststemming wanneer de velden vlak voor kerst bedekt worden met een prachtige witte deken. Het sneeuwt! Boer Boris, Sam en Berend bouwen natuurlijk een sneeuwpop. Ze geven hem ook een neus en dopen hem Bob. Maar helaas, de sneeuw smelt uiteindelijk ook weer, en dat is het trieste vooruitzicht van die arme sneeuwpop Bob. De drie zetten alles op alles om Bob te redden. Maar plotseling worden hun gedurfde plannen verstoord door een vliegende arrenslee…

Rijk taalgebruik

In de basis lijkt Boer Boris en de sneeuwpop een vrij simpel prentenboek. Misschien komt dat ook omdat het op rijm is. Het maken van goede eindrijm doet vaak af aan het woordgebruik. Dit is echt niet het geval bij de boeken uit deze serie. Zo knap van Ted van Lieshout hoe hij steeds weer goede woorden kan vinden die daarbij niets af doen aan de inhoud van het verhaal.

Wat maakt een boek rijk? Ik vind het daarbij belangrijk dat de zinsconstructies complex genoeg zijn, bijvoorbeeld met verwijswoorden erin. Daarnaast mag het woordgebruik van hoog niveau zijn. Het is daarbij ook fijn als er sprake is van uitdrukkingen, metaforisch taalgebruik en/of laagfrequente woorden. Dit laatste zijn woorden die in de dagelijkse spreektaal niet veel voorkomen. Kleuters krijgen deze woorden vaak alleen uit boeken mee.

Voorbeelden van rijk taalgebruik uit Boer Boris en de sneeuwpop zijn dan ook:

  • De dooi viel in met grof geweld.
  • Het is niet goed met hem gesteld.
  • Ze vliegen almaar verder door de lucht en door het donker.
  • Ik kan de mankementen repareren van de slee.

Ted van Lieshout en Philip Hopman maakten Boer Boris en de sneeuwpop

Al sinds 2012 werken Ted van Lieshout en Philip Hopman onvermoeibaar aan hun reeks boeken over Boer Boris, Sam, Berend en de boerderij. De twee vormen een waar topduo: Ted van Lieshout ontving namelijk in 2009 de Theo Thijssenprijs en in 2022 won Philip Hopman de Max Velthuijsprijs, elk voor hun ontzagwekkende oeuvre.

In elk boek uit deze serie gebeuren verrassende dingen. In Boer Boris en de sneeuwpop vind ik Thialf toch wel het meest geniaal gevonden. Ik heb namelijk hardop zitten lachen bij het voorlezen. Dit is echt de kracht van Ted van Lieshout. De combinatie met de illustraties van Philip Hopman, die namelijk zo gedetailleerd en aansprekend zijn gemaakt, maken het tot één geheel.

Andere boeken uit de serie

Inmiddels zijn er al 18 Boer Boris boeken verschenen. Naast ‘en de sneeuwpop’ lazen we er ook nog een aantal bij StoerLeesVoer:

Ted van Lieshout schreef vele boeken, ook naast Boer Boris natuurlijk. Een aantal uit zijn boekenstapel:

Andere winterboekentips:

Specificaties Boer Boris en de sneeuwpop

Auteur: Ted van Lieshout | Illustraties: Philip Hopman | Uitgever: Gottmer | 32 pagina’s | oktober 2023 | 9789025778439 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.