Ruby’s safari – een mooi boek over vogels

Ik ben heel graag buiten met mijn kinderen, maar ik mis echt kennis over vogels. Gelukkig kan ik met
Ruby’s safari in mijn hand antwoord geven op de veelgestelde vraag “Wat is dit voor vogel mama?”. Ruby neemt ons in het boek mee de tuin in en de stad in. Op zoek naar vogels. Met mooie foto ’s en illustraties wordt er veel informatie gegeven.

Ruby's safari

Ruby ’s safari

‘Voor een safari hoef je niet naar de savanne’. Dat is Ruby’s motto. In het park om de hoek zit veel meer wild dan je denkt. En dat laat ze je zien. In Ruby’s safari gaat het vrolijke meisje Ruby Vos op zoek naar de Big Five, de vijf mooiste vogels van de stad.

Onderweg ontdekt ze nog veel meer mooie vogels en dat is haar bijvangst. Van boomklever tot boomkruiper en van roodborst tot blauwborst. Ruby Vos is supernieuwsgierig naar de dieren en de natuur om haar heen. De Vos is los! Ze wil precies uitvogelen waarom de ene vogel gaten boort in een boom, terwijl de ander ze weer dichtmetselt. Dat en nog veel meer ontdek je in Ruby ’s safari!

Ruby Vos

Direct viel mij de naam van Ruby op toen ik Ruby’s safari opensloeg. Ze wordt voorgesteld als Ruby Vos. Zij woont met haar papa, mama en hond Cosmo in Amsterdam. Aangezien de auteur van dit boek Bart Vos heet ga ik er vanuit dat Ruby zijn dochter is. Dit wordt niet expliciet genoemd, maar toevallig zal het niet zijn.

Ruby neemt ons tijdens haar safari in Amsterdam mee naar haar Big Five. Ik was natuurlijk heel nieuwsgierig welke vogels dit zouden zijn. Als je de inhoudsopgave leest zie je direct welke vijf vogels de gelukkige zijn geworden:

  • Boomklever
  • Grote bonte specht
  • Putter
  • IJsvogel
  • Blauwborst

Ruby’s safari – informatief met mooie foto’s

In het boek Ruby’s safari komen verschillende aspecten van vogels spotten naar voren. Gelukkig begint het boek met 6 tips om daadwerkelijk te spotten. Ik kom namelijk niet verder dan een toevallige ontmoeting, wat ervoor zorgt dat ik de Big Five van Ruby nog niet compleet heb. Als je de tips goed gelezen hebt kun je doorgaan naar je safarikit. Er komt namelijk nog wel wat bij kijken om goed voorbereid op pad te gaan.

De safarikit bevat goede, actuele tips. Zo krijg je informatie over een goede zakgids en een fijne gratis app om vogelgeluiden te herkennen. Ook krijg je goede kledingtips. Zo ga je comfortabel en goed gecamoufleerd op pad.

De vijf genoemde vogels komen uitgebreid aan bod in Ruby’s safari. De foto ’s heeft Andy Vos zelf gemaakt, echt een mooie aanvulling. Zo kunnen de meer visueel ingestelde kinderen zich direct een natuurgetrouw beeld vormen. Prettig is dat je ook wat van de omgeving ziet, zoals de boom waarin de vogel is gespot. Dit geeft ook interessante informatie over de natuur.

Naast de Big Five heeft Ruby ook een bijvangst. Zo vindt ze in haar zoektocht naar de boomklever ook een gaai en een boomkruiper. Van deze vogels zijn ook foto’s en weetjes toegevoegd.

Boomklever

Op tuinsafari

Naast de stadssafari gaat Ruby in Ruby’s safari ook op zoek in haar tuin. Dit hoofdstuk gaat in op de winterkoning, staartmees, pimpelmees, spreeuw en koolmees. Ook van deze vogels is een foto toegevoegd en een korte begeleidende tekst over hoe de vogels te herkennen.

Hoeveel wisten Ruby en haar papa en mama eigenlijk van het wild en vooral van de vogels in de stad? Te weinig. Maar gewoon door simpelweg veel te kijken, niet op je telefoon, maar in de boom en om je heen, leerden ze vanzelf alle vogels kennen en herkennen. Ze merkten: ze zitten echt OVERAL. Fluitend in de bosjes, zonnend op een lantaarnpaal, snackend bij de FEBO, poepend op je auto en slapend op het balkon van je boze buurman.

Ruby ’s safari blz. 40

Ruby’s safari in een dun, mooi vormgegeven boekje

Het boekje is 40 bladzijdes dun. Dit maakt natuurlijk dat de informatie zich richt om een beperkt aantal vogels en dat deze informatie ook niet heel verdiepend is. Je kunt het boekje echt gebruiken als kennismaking met de vogels. Daarnaast kun je aan de hand van dit boek specifiek met je kind op zoek gaan naar de vogel en Ruby’s safari in je eigen stad uitvoeren. Zoek je een aansprekend boekje met korte informatietekstjes en mooie foto’s? Dan ben je bij dit boek aan het goede adres.

Uitgever KNNV

KNNV Uitgeverij heeft Ruby’s safari uitgegeven. Zij zijn een uitgeverij die zich richt op natuur en duurzaamheid. We mogen bij Stoerleesvoer de komende tijd meerdere boeken van hen lezen, waaronder Het andere dierenboek en Walvissen in de wind.

Ruby heeft een eigen youtubekanaal met dierenfilmpjes. Een voorbeeld hiervan is deze spreeuw die werkgeluiden nadoet.

Specificaties Ruby’s safari

Tekst en fotografie: Bart Vos | Illustraties: Daniël Willemsen | Uitgever: KNNV Uitgever | 9789050118651 | 2022 | 40 pagina ’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.