Samen zijn we thuis – waar voel jij je thuis?

Waar voel jij je echt thuis? In Samen zijn we thuis gaat het over de ingrediënten van je thuis voelen. Natuurlijk is dat het huis waar je woont, maar het gaat ook over de mensen die er zijn en de routines die je samen hebt. Op deze manier past dit boek dan ook helemaal bij de kinderboekenweek 2023 die binnenkort start. Het thema van die week is Bij mij thuis. Niet alleen over huizen, maar vooral ook over de verschillende levens IN die huizen. Dit boek is gekozen als thematitel van de kinderboekenweek 2023, voor de groepen 1 en 2. Maar wat bij mij betreft ook te gebruiken in groep 3.

Samen zijn we thuis

Samen zijn we thuis

Wat maakt thuis echt thuis? Een voordeur, een raam, een knuffel als je thuiskomt. Thuis voelt alles veilig en fijn. Maar soms moet je je huis achterlaten om een nieuw thuis te maken.

Een prentenboek van Stephanie Parsley. De tekst is vertaald door Jaap Robben en de illustraties zijn van Chris Sasaki.

Eindeloos praten over dit boek

Wauw… die laatste zinnen van Samen zijn we thuis vind ik echt het allermooist. “Ons grote kleed, met lekkers erop en wij samen daar omheen. Samen zijn we thuis”. Dat vat het hele prentenboek wat mij betreft samen. Het gaat namelijk over een meisje dat met haar gezin woont in een huis. Het huis wordt volledig beschreven en mooi weergegeven. Maar plotseling verandert alles, ze gaan verhuizen. Het is knap hoe de auteur het proces van loslaten beschrijft als “thuis is wat je achterliet, tot het nieuwe op je wacht”.

Elke bladzijde van Samen zijn we thuis geeft genoeg stof tot nadenken en praten. Precies wat ik zoek dus in een prentenboek. Met mijn dochter van 8 bekijk ik het en we bespreken de illustraties en de tekst. Wanneer voel je je thuis? Wat zou jij in een verhuisdoos stoppen? Hoe ruikt ons huis en hoe zou je het vinden om te verhuizen? Wat laat je achter als je alles in een verhuisdoos stopt? Waarom koos de auteur voor de woorden ‘de stille omhelzing’? Het is knap hoe de auteur de essentie weet te raken in korte zinnen. Over de woorden, ook in de vertaling, is echt goed nagedacht. In 2021 won dit boek een Vlag en Wimpel.

Illustraties in Samen zijn we thuis

De illustraties in Samen zijn we thuis zijn zeer uitgesproken. Ze spreken mij dan ook heel erg aan. De grove lijnen, de witte accenten die contrasteren en vooral de afwisseling in donker en licht. Geen duistere donkerte, maar een sfeervolle eenheid met de tekst. De diversiteit die zichtbaar is in het boek spreekt mij ook erg aan. Er ligt geen nadruk op in de tekst, maar in de illustraties vind ik dit sterk gedaan. Alleen de schutbladen zijn al geweldig om naar te kijken met kinderen. Wat is een traiteur? Wat breng je naar een stomerij? Waarom zou die meneer naar binnengaan bij dat trappetje? Waar wacht het jongetje op? Genoeg mogelijkheden voor gesprek. Daarom vind ik Samen zijn we thuis zeker een aanrader om te gebruiken in de klas en thuis op de bank!

Verschillende culturen

Naast Samen zijn we thuis kunnen we nog meer prentenboeken aanraden bij dit thema, namelijk:

Specificaties Samen zijn we thuis

Auteur: Stephanie Parsley Ledyard | Illustraties: Chris Sasaki | Vertaling: Jaap Robben | Uitgever: Gottmer | 40 pagina’s | november 2020 | 9789025773427 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.