Voor het donker thuis, een haunted huis uit de keuken van Sager

Ik ging op de rand van haar bed zitten.”Spoken zijn niet echt, Maggie. Als je mij niet gelooft, vraag het dan maar aan je moeder. Zij zal je hetzelfde vertellen. Dat zijn ze wél, hield Maggie vol. Ik zie ze de hele tijd. En een van hen praat met mij. Meneer Schaduw.” Er ging een koude rilling over mijn rug, ”Meneer Schaduw?” Maggie knikte kort en angstig.”En wat zegt Meneer Schaduw? Hij zegt…” Maggie hapte naar adem en probeerde haar tranen te bedwingen.”Hij zegt dat we hier dood zullen gaan.” Een fragment uit Voor het donker thuis van Riley Sager.

hoofd Voor het donker thuis

Voor het donker thuis

Hoe was het om in dat huis te wonen? Maggie Holt is die vraag wel gewend. Vijfentwintig jaar geleden verhuisde ze met haar ouders, Ewan en Jess, naar Baneberry Hall, een negentiende-eeuws landhuis in Vermont. Drie weken later waren ze er halsoverkop uit vertrokken; een traumatische gebeurtenis waarover Ewan later een bestseller zou schrijven.

Tegenwoordig knapt Maggie oude woningen op en ze kan zich de gebeurtenissen van toen nauwelijks herinneren. Ze gelooft ook eigenlijk geen woord van wat er in haar vaders boek staat. Wanneer ze na zijn dood Baneberry Hall erft, gaat ze terug naar de plek waar het allemaal begon. Ze is van plan om het pand een facelift te geven en te verkopen. Haar terugkeer wordt met argusogen bekeken door de inwoners, want het kleine stadje is er niet goed vanaf gekomen in haar vaders boek. Zodra Maggie over de drempel van Baneberry Hall stapt begint ze zich af te vragen of er toch geen waarheid in het boek schuilt. Voor het donker thuis is de razend spannende nieuwe thriller van bestsellerauteur Riley Sager.

Dat is het listige met verdriet: het kan je uren met rust laten, lang genoeg om er fantasieën op na te houden. En dan, wanneer je kwetsbaar genoeg bent, springt het plotseling als een skelet in een spookhuis tevoorschijn en keert alle pijn die je dacht te hebben overwonnen krijsend terug.

Blz 23 Voor het donker thuis

Need for a Sager read

Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik fan ben van Sager zijn boeken en verhalen. Dit boek is geen recensie exemplaar en die moeten vaak even wachten. Recensieboeken gaan voor. Maar ik was in need for a Sager read. Deze auteur weet mijn leeshonger zo aangenaam te vervullen. En ook Voor het donker thuis stelt weer niet teleur. In deze thriller duiken we de kant op van een haunted mansion, een spookhuis. Maar tegelijk zitten er weer zoveel laagjes. Het is ook een boek over familie en rouw. Verlies en overleven. Over aannames en waar je voor kiest om te geloven. Soms bewust en soms onbewust.

Naast die aangename gelaagdheid en rijke aanvullingen bezitten Sager zijn boeken voor mij ook altijd fijne karakters. Niet standaard, niet per se goed of kwaad, maar ze staan op uit de aangename poel des levens die vaker grijs kleurt. Niet al hun acties en handelingen zijn puur goed of kwaad. Ze kunnen irritante eigenschappen bezitten, maar dat verrijkt ze alleen maar meer voor mij. Ook in Voor het donker thuis is de hoofdpersonage een vrouw. Getekend door het leven, maar ook vol levenslust om op die tekeningen sommige lijnen uit te gummen of aan te vullen. Maggie vind ik een heerlijk karakter en ik heb genoten van haar verhaal.

Muziek uit het boek: Sixteen Going on Seventeen from The Sound of Music

Wat geloof jij?

Voor hen die spookverhalen vertellen…
en voor wie ze geloven.

Zo begint Sager Voor het donker thuis. Dat zet voor mij al de toon in dit boek. We gaan een spookverhaal induiken met een haunted mansion. Zo’n mooie klassieke met Victoriaanse elementen en een rijke duistere geschiedenis. Heerlijk die klassieke elementen waar eer aan wordt gedaan. Sager kan heel beeldend schrijven en ik ben tijdens het lezen ook echt in Baneberry Hall. Het stof liet mijn ogen tranen, ik schrok op van de rinkelende belletjes en de krakende deuren van mijn kast behuisde opeens misschien wel meer dan alleen kleren…

En ik schrok niet alleen op van mijn fantasie. Tijdens een gure nacht waarin ik weer niet kon slapen maar wel moe was, zat ik verdiept in een bepaalde scène uit het boek. Ik lag in bed en was helemaal in de grip van een zenuwslopende situatie van Voor het donker thuis. Ik voelde mijn hartslag omhoog gaan en de woorden kon ik niet snel genoeg verslinden. Toen er opeens uit het duister in mijn wereld de woorden klonken met raspende kinderslaapstem:”Mama ik ga plassen…”. Ik kon niks anders, tot groot genoegen van mijn dochter, dan opschrikken met een luide gil. Heerlijk als een auteur zo die angstzenuw weet te grijpen!

Alle boeken Riley Sager

Riley Sager is een pseudoniem van Todd Ritter, die ook onder zijn eigen naam boeken schrijft. Daarnaast publiceert hij werk onder het pseudoniem Alan Finn. Ritter/Sager/Finn woont in Pennsylvania en werkt als schrijver, redacteur en grafisch ontwerper. De laatste meisjes was een overdonderend succes. Hieronder de boeken die van Sager uitgekomen zijn.

riley sager

Heerlijk leesvoer

Sager weet met zijn Voor het donker thuis een spannende thriller neer te zetten met bovennatuurlijke elementen. Tegelijkertijd is het ook een verhaal van familie, rouw en geschiedenis. Door het boek heen speelt de vraag of je het gelooft wat je leest. Tot op het laatste moment weet Sager dat vraagstuk spannend te houden. Ook zit er een soort van tof Droste-effect in dit boek. Want je leest namelijk over een boek in een boek en dat boek is een zeer belangrijk onderdeel ook weer

Wat geloof jij? Of ben jij misschien eerder de verteller?

Specificaties Voor het donker thuis

Auteur: Riley Sager| Uitgever: Ambo|Anthos | Vertaald door: Roelof Posthuma | Maart 2021 | 416 pagina’s | 9789026353062 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

voorkant
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.