List & Leugens, een eerste deel in De Kraaien-duologie

Dit eerste deel van De Kraaien-duologie speelt zich af in De Grishaverse. We reizen in die wereld af naar Kertsj en meer specifiek het plaatsje Ketterdam. Deze grauwe en ruwe stad is losjes gebaseerd op ons Amsterdam. We maken kennis met nieuwe karakters, allemaal buitenbeentjes wiens lot aan elkaar word verbonden. Dit boek kan je prima los lezen zonder de Grisha-trilogie. Er staan subtiele verwijzingen in maar die zijn niet bepalend voor dit verhaal. Wel bepalend zijn de 6 geweldige karakters, een spannende missie vol humor, intriges, liefde en bloedstollende momenten. Je leest het allemaal in deze spoilervrije recensie van List & Leugens.

List en leugens six of crows hoofdfoto cover kader leigh bardugo

Synopsis List & Leugens

In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in zijn eentje. Kaz vertrekt uiteindelijk met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zootje lijkt.

 1. Matthias: een op wraak beluste ex-gevangene
 2. Jesper: een gokverslaafde scherpschutter
 3. Wylan: een van huis weggelopen rijkeluiszoon
 4. Inej: een spion die als bijnaam ‘de Schim’ heeft
 5. Nina: een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken.
 6. En dan is er Kaz zelf nog: een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen.

Tijdens hun reis moeten ze dwars door vijandig Fjerda trekken en worden ze belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is. Maar ook door Grisha worden ze opgejaagd die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. Oh, en tussendoor moeten ze ook proberen om elkaar niet te vermoorden. In List & Leugens wissel je tussen de perspectieven van deze zes personages. Het neemt je mee naar de uithoeken van de Grisha-wereld: de sloppenwijken van Ketterdam en de ijzige vlaktes van Fjerda (waar Grisha worden opgejaagd en opgesloten). Ieder personage heeft zijn eigen verhaal, dat Leigh Bardugo stukje bij beetje ontrafelt en op een fantastische manier door elkaar weeft.

Volgorde Grisha boeken

Even een kleine reminder wat de volgorde is van alle boeken die in de Grishaverse afspelen. Handig om te weten is dat je ook zou kunnen starten met De Kraaien, of de Nikolai-duologie. Of misschien liever met de prequel? De keuze is aan jou hoe jij in deze wereld wil stappen. Ik heb gekozen om de volgorde van uitkomst en schrijven aan te houden. List & Leugens is dus mijn vierde boek dat ik lees.

 1. Schim & Schaduw (2019). Deel 1 De Grisha*
 2. Dreiging & Duisternis* (2019). Deel 2 De Grisha
 3. Val & Verlossing* (2019). Deel 3 De Grisha
 4. Boek der heiligen* (2020). Een boek met alle heiligen uit de Grishaverse
 5. List & Leugens (2021). Deel 1 uit De Kraaien duologie*
 6. Kraai & Koninkrijk*(2021). Deel 2 De Kraaien duologie
 7. De verminkte koning* (2021). Deel 1 Nikolai Lantsov-duologie
 8. Het oordeel van de wolf* (2022). Deel 2 Nikolai Lantsov-duologie
 9. De taal der doornen* (2022). Sprookjesboek geïnspireerd door mythes, sprookjes en legenden uit de Grishaverse
 10. De jongen uit het woud* (2022). Prequel van de Duisterling in graphic novel vorm
List en leugens grisha leig bardugo

De vertaling

De vertaling van Schim en Schaduw, Grisha 1, was in handen van Sandra Hessels. Daarna is het stokje overgegaan naar Merel Leene. Beide zijn bekende vertaalnamen voor mij. De Grisha-trilogie heb ik in het Nederlands gelezen en dat beviel prima. Er komen veel woorden uit die wereld voor die een beetje Oost-Europees klinken. Ik heb geen moment behoefte gehad aan de originele Engelse taal. Dus voor List & Leugens was het logisch om in het Nederlands te blijven.

Tijdens een bezoekje aan een boekenwinkel viel mijn oog op twee prachtige limited editions van De Kraaien in het Engels. Met gekleurd boekenblok, linnen hardcover, gekleurde fan art, auteursbrief en meer. Ik heb beide meegenomen, ik kon ze niet daar achterlaten. Uit naam van een goede complete recensie voor jullie en uit naam van liefde voor Bardugo, deze boekenserie en special editions. Er valt me meteen al iets op. List & Leugens is echt een Nederlandse titel. In het Engels is het Six of Crows. Nu pas zie ik ook dat de Nederlandse titels allemaal een alliteratie zijn!

Een wat? Alliteratie of letterrijm: is het herhaald gebruik van gelijke beginmedeklinkers of beginletters. Denk maar aan alle Suske en Wiske boeken. Daar wordt het ook gebruikt. Dit is echt voor de Nederlandse markt gedaan bij De Grisha-trilogie en bij De Kraaien-Duologie.

Milde twijfel

Tijdens het lezen van List en leugens bekroop me wel een milde twijfel of ik een goede keuze had gemaakt qua taal. Niet omdat Merel Leene geen goede vertaling heeft neergezet. Maar meer omdat dit verhaal te eigen is en voor mij niet helemaal lekker in het Nederlands naar voren komt. Er zitten zoveel eigen termen in die vertaald minder lekker klinken voor mij. Ik denk ook niet dat als deze niet vertaald zouden zijn, dat het dan geklopt zou hebben in het verhaal. Dus het is echt een kwestie van smaak.

De boekennerd in mij is dus ook het boek in het Engels gaan lezen en voor mij komt dit specifieke verhaal wel nog meer tot leven in de originele taal. Ook vind ik de Engelse titel beter passen. Misschien ook omdat List & Leugens een Nederlands tintje heeft qua verhaal en taal, wat beter afsteekt tegen de Engelse taal. Toch is de Nederlandse vertaling echt prima gedaan en je mist niks. Het is gewoon een kwestie van smaak. En ik kan de keuze voor de alliteratie wel waarderen.

boeken grisha kraaien leigh bardugo

Ketterdam

Hoog tijd om in het verhaal te duiken van List & Leugens! En wauw, wauw (en jazeker een derde) wauw. Wat een grandioos boek is dit. Leigh Bardugo heeft voor mij echt een pareltje in magisch zwijmelen geschreven. Een zelf benoemd genre wanneer magie, liefde en avontuur in een bedachte wereld samenkomen. Vaak is het 80% liefde en dan in een voor mij wat voorspelbare en rolbevestigende patronen. Maar niet bij Bardugo! Wat is dit boek heerlijk, spannend, rijk, uniek en gruwelijk zo nu en dan.

De karakters zijn aangenaam divers en eigen. Ik voelde me echt een onderdeel van de 6 buitenbeentjes uit De Ton (The Barrel) . Een rosse buurt uit Ketterdam met veel criminaliteit, bende rivaliteit, gokhuizen, bordelen en meer ellende. Overigens ook met heerlijke koffie en lekker eten mits je de plekken kent. Deze stad kent als inspiratie Amsterdam en er zijn dus veel Nederlandse elementen en termen in verweefd. Bardugo heeft dat heel eigen en op een leuke manier gevormd. Ik voelde de rauw- en viezigheid van de stad. Een boeiende locatie!

List en leugens kraaien duologie leigh bardugo

Meer locaties

Maar List & Leugens brengt ons naar meer locaties. Van de grauwe vieze stad in Kertsj reizen we over zee naar het ijskoude Fjerda. Een desolaat landschap van ijs en bergen waar de wind je tranen in je ogen laat bevriezen. Dit is het thuisland van Matthias. De inwoners van dit land zijn ook stug en ijskoud. Ze grijpen zich vast aan oeroude gewoontes en hechten zeer veel waarde aan hun geloof. Ze haten Grisha en zien het als hun taak om de ‘heksen’ te vangen. Dit doen de mannen overigens, de vrouwen genieten meer een traditionele rol van mond-dicht-en-thuis-blijven.

We reizen van eindeloze vrijheid op de open zee naar zwaarbewaakte gevangenissen (twee stuks!). Van zinderende daken hoog in Ketterdam tot diepe krochten met ijswater gevuld. Van weidse landschappen tot een piepklein geheim eiland. Bardugo neemt ons mee op een epische reis en ik zag alles zeer levendig voor me tijdens het lezen. Grandioos geschreven. Want naast de levendige locaties is er plek voor karakters, verdieping, geschiedenis, liefde, spanning en humor. En ook bepaalde grotere maatschappelijke en sociale thema’s zitten er mooi in. Denk dan aan: afkomst, opgroeien, vertrouwen, religie, eenzaamheid, vriendschap, tradities, verlies, verslaving, doorbreken patronen en voor jezelf denken.

List en leugens

Is List & Leugens spannend?

Ik heb geen nagels meer over! List & Leugens is zo gruwelijk spannend voor mij geweest. Deze reis start direct en eindigt pas na de laatste bladzijde, alhoewel… Het is een duologie die schreeuwt om meteen het tweede deel op te pakken. Wat ik ook zo tof vind aan Bardugo is dat ze echt wel gruwelijke elementen verweeft in haar verhaal, iets wat ik in de tv-serie best wel heb gemist. Juist het gruwelijke zorgt voor een beter contrast. Deze boekenserie is om die reden ook echt wel anders dan de meeste in dit genre. Het is niet zo dat het ondraaglijk naar is, maar Bardugo schuwt geen bloed en martelingen.

Over de tv-serie kan ik inmiddels kort en duidelijk zijn. Ze hebben gewoon alle elementen, geschiedenis, karakters en verhaallijnen losgetrokken, in een zakje gegooid, vervolgens eruit geschud en dit zijn ze opnieuw bij elkaar proberen te leggen. In plaats van een nieuw woord met de hoogste letterwaarde eruit te maken zijn ze voor minder gegaan. Het vormt wel een woord voor de tv-serie, de basis is immers zeer sterk en goed. Maar als je voor het woord ‘apotheose’ kan gaan en je komt met het woord ‘a, ophoeste’… Zelfde basis, andere lading en bekt echt wel minder lekker.

Dit boek werd geboren in een tochtig oud schoolgebouw waar onafgebroken ‘In a Time Lapse van componist Ludovico Einaudi’ klonk

Explosief

Het vervolg Kraai en koninkrijk van deze duologie schuift vele plekken naar voren. Ik moet gewoon weten hoe het afloopt. Bardugo laat ons anders naar haar Grishaverse kijken door 6 paar verse en diverse ogen. Ze weet haar wereld vol geschiedenis en verhaal aangenaam te verdiepen en nog meer kleur te geven. En kom op, Grisha met krachten die totaal bizar en explosief zijn door een mysterieuze drug… geniaal! Wat een einde ook, ik moet echt even bijkomen van List & Leugens maar tegelijk maakt het me zeer hongerig naar meer. En wil ik niet bijkomen en door.

Ik ga overigens door in het Nederlands met Engels ernaast. Leuk extraatje in de Nederlandse editie is wel de Grisha-woordenlijst achterin.

Lees ook deze recensies:

~ No mourners | No funerals ~
~ Geen rouwklagers | Geen begrafenissen ~
De Kraaien

Specificaties List & Leugens

Auteur: Leigh Bardugo | Uitgever: Blossom Books | Vertaald door Merel Leene | Originele titel: Six of Crows | De Kraaien 1 | Mei 2021 | 9789463492478 | 521 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier* voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.