De bionische vogel – een bijzonder informatief boek

Ik vergeet niet meer die ene dag dat het boek De bionische vogel verscheen in onze appgroep van StoerLeesVoer. In deze groep worden regelmatig boeken gedeeld die net zijn uitgekomen of waarvan de uitgever heeft laten weten dat er een recensie exemplaar beschikbaar is. Bij StoerLeesVoer vragen we alleen aan waar we echt interesse in hebben, dus in eerste instantie liet ik het boek gaan. Toch viel het me op door het kleurgebruik en de ietwat bijzondere titel. Maar nee…geen boek voor mij. Toch? Hij bleef in mijn hoofd en ik reageerde dat ik wellicht interesse had. Na wat aandringen van mijn blogcollega’s waagde ik mij er aan. Dat is namelijk het leuke van boeken recenseren, af en toe eens uit je comfortzone stappen. En wat een goede zet! Dank collega’s…want het is echt een heel tof boek gebleken!

De bionische vogel

De bionische vogel

Ga mee op reis door het rijk van de vogels en ontdek aan de hand van biomimicry hoe deze fascinerende dieren ons kunnen helpen om uitdagingen op een creatieve en duurzame manier aan te vliegen.

Door op een andere manier naar de natuur te kijken, leer je hoe vogels energie besparen, leven zonder afval en zichzelf beschermen tegen hitte en ziektes. En nu komt het: ook mensen kunnen daar hun voordeel mee doen. Want voor de toepassing van al die slimme vogelvondsten, van een eierpleister tot een snotfilter, heb je lang niet altijd vleugels nodig.

De bionische vogel biedt lezers van 12 tot 120 jaar volop inspiratie om altijd vanuit verwondering en vertrouwen te zoeken naar duurzame oplossingen voor een gezondere toekomst. Doe je ook mee?

Biomimicry

Direct bij het openen van het boek De bionische vogel leerde ik een nieuw woord: biomimicry. Dit is het afkijken / leren van de natuur. En dan in het bijzonder hoe we een betere toekomst creëren voor onszelf en de planeet. Precies waar dit boek over gaat dus! Annemarit van Broekhoven, de auteur van De bionische vogel, is biomimicryspecialist (mooi scrabblewoord) en industrieel ontwerper. Dat is echt heel duidelijk als je dit boek leest. Er is een expert aan het woord!

Het liefst zou ik je alle bladzijdes uit De bionische vogel willen laten zien. Het is namelijk zo intrigerend en inspirerend. De inhoud, maar ook de illustraties en de vormgeving. Vormgever en illustrator Margot Westerman maakte deze. Ik herken haar stijl van De Zweetvoetenman. Een fantastisch non-fictieboek voor kinderen, dat prijzen wonnen vanwege de originele insteek.

Oke, dan maar even 2 bladzijdes om mee te beginnen:

De bionische vogel bevat ongelooflijk veel informatie

In bovenstaande afbeeldingen kun je zien hoe een hoofdstuk in De bionische vogel er uit ziet. Gelukkig is er een inhoudsopgave en een fantastisch handig ingedeeld register (ja je leest het…ik ben enthousiast. Dan ga ik smijten met superlatieven). Kleurrijk, grappig, mooie vormgeving en lettertypekeuzes. Maar vooral ongelooflijk informatief. Ik heb echt heel veel geleerd van dit boek, terwijl ik inmiddels al best wat boeken heb mogen lezen voor StoerLeesVoer over dieren.

Wat maakt dit boek dan zo informatief? Ten eerste omdat het geschikt is voor jongeren en volwassenen. Ik lees vaker non-fictie voor kinderen, maar niet vaak voor de net wat oudere doelgroep. Al moet ik hierbij zeggen dat ik het boek ook zeker geschikt vind voor de bovenbouw. Bijvoorbeeld als je inhoudelijk sterke teksten zoekt voor je leesonderwijs (onthoud: dan moet je tekst moeilijk genoeg zijn voor de sterkste lezer van je klas). Maar dat zijpaadje even negerend, de oudere doelgroep maakt dat ik het heel informatief vindt.

Daarnaast kan de auteur van De bionische vogel gewoon echt heel goed uitleggen. In laagdrempelige, begrijpelijke taal weet ze dingen beeldend te maken die ik eerder echt niet begreep. Over vliegen, navigeren zonder routeplanner en verdiepende informatie over de natuurlijke isolatie van vogels. Het omgaan met drukverschillen in de lucht en de snel wijzigende temperaturen bijvoorbeeld.

Afkijken van de natuur

Meerdere delen

De bionische vogel bestaat uit meerdere delen, helder op een rij gezet in de inhoudsopgave. Het boek start met ‘eerst dit’. Hier wordt uitgelegd wat biomimicry betekent en door middel van humoristische, informatieve illustraties wordt de lezer warm gemaakt voor wat er komen gaat. Het is duidelijk dat de mens en het dier dezelfde wensen heeft.

De bionische vogel

Daarna gaan we door naar de gevleugelde uitvinders. Door middel van de verschillende eigenschappen van vogels wordt in De bionische vogel uitgelegd op welke wijze we kunnen leren van deze dieren. Praktische poten, droog blijven in het water, stilhangen in de lucht, weefwonderen. Van alles komt voorbij. Steeds wordt de koppeling gelegd naar de mensenwereld. Van vogel naar brug, van vleugels naar vliegtuigen, van poten naar sneakers. Op deze manier begint mijn brein al een beetje te denken in oplossingen die wij zouden kunnen inzetten. Een leuk proces en ook goed gedaan van de auteur dat deze oplossingen nog niet hapklaar worden gepresenteerd.

Wind weer

Na de informatie wordt in De bionische vogel tips van de natuur gedeeld. Ook hierin wordt de link tussen de ontdekkingen van vogels naar de menselijke toepassingen gelegd. Heel interessant!

De bionische vogel

Wie o wie gaat dit boek lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

Bij De bionische vogel denk ik meteen aan een jongen uit groep 7. Hij houdt van de natuur en van techniek. Hij heeft een grote woordenschat en ontdekt ook graag zelf nieuwe toepassingen bij LEGO of ander constructiemateriaal. Daarnaast vind ik het boek zeer geschikt voor onze bovenbouwgroep 7/8 tijdens een tekstles rondom het thema ‘de aarde’ of ‘uitvindingen en ontdekkingen’.

De bionische vogel is niet bedoeld om helemaal van a tot z in één keer uit te lezen. Het kan natuurlijk, maar het zou ook een (te) grote berg aan informatie opleveren. Het uitzoeken van een bepaalde tekst over een passend onderwerp is dan handiger. Sommige jongeren kunnen dat al goed zelf, anderen hebben daar nog wat begeleiding bij nodig. Maar ik neem het boek dus zeker mee naar de school waar ik werk, ook al is de adviesleeftijd 12+.

En…. ik denk dat mijn schoonvader het ook heel interessant zal vinden! Gek op vogels, gek op techniek. Ik zal het hem ook zeker tippen.

Specificaties De bionische vogel

Auteur: Annemarit van Broekhoven | Illustraties: Margot Westerman | Uitgever: KNNV | hardcover | full color | 9789050118910 | mei 2022 | 192 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.