Tuinieren is leuk! Een praktisch boek vol groene ideeën

De lente is aangebroken en de tuin heeft dringend wat aandacht nodig. De moestuinzaadjes zijn weer volop verkrijgbaar. En na een lange winter van veel binnen zitten, hebben we er ook weer zin in om buiten aan de slag te gaan. Nou heeft niet iedereen groene vingers of een grote tuin. Maar een klein balkonnetje of een vensterbank zijn ook geschikt om wat plantjes neer te zetten. En wat is er leuker dan samen met je kinderen aan de slag te gaan? Om hen te leren over hoe planten groeien en samen te genieten van zelf gekweekte groenten. Als je een boek zoekt om ideeën op te doen voor tuinieren met je kinderen: zoek niet verder. Tuinieren is leuk staat vol met leuke, praktische en milieuvriendelijke tips!

tuinieren is leuk!

De moestuin, dieren in je tuin en de recylcetuin

Het boek is opgedeeld in drie delen: de moestuin, dieren in de tuin en de recycletuin. Met vooral heel veel mooie foto’s met kinderen in de hoofdrol. Stap voor stap wordt alles uitgelegd. Bijvoorbeeld over het kweken van verschillende groenten zoals tomaat, sla en prei. Maar ook vruchten zoals citroenen, blauwe bessen en aardbeien komen aan bod.

En eigenlijk is het een handig boek voor iedereen die een tuin heeft of wil beginnen met een moestuintje. Want het wordt heel eenvoudig beschreven, dus je krijgt er best zin en vertrouwen in om te beginnen. En naast het kweken van groenten en fruit staan er ook veel andere leuke ideeën in. Zoals het maken van een mini-vijver, broeikasje of natuurreservaat in een bak. Leuke buitenactiviteiten om met kinderen mee aan de slag te gaan! En vooral met milieuvriendelijke tips over recyclen en het aantrekken van dieren in je tuin.

Voorbeeld: aardappels kweken

Het boek staat boordevol haalbare ideeën om tuinieren leuk te maken. Bijvoorbeeld het kweken van aardappels in een jute zak. De stappen worden heel duidelijk beschreven, en het is zeker iets waar we zelf mee aan de slag gaan binnenkort!

kweken
  • Zorg dat de pootaardappels in de eierdoos uitlopers krijgen.
  • Plant ze vervolgens in een jutezak bekleed met een vuilniszak en vul met aarde.
  • Naarmate de blaadjes groeien, rol je de zak steeds wat verder uit en bedek je de stengels met aarde. Dat heet aanaarden. Dan komen er meer aardappels aan de stengels.
  • Als de blaadjes geel beginnen te worden, zijn ze klaar om geoogst te worden!

Tuinieren en recyclen is leuk!

In het boek worden veel tips gegeven om materialen te hergebruiken. Een boterkuipje, glazen pot, ijsstokje, eierdoos of danoontjebakje bijvoorbeeld. Zo zien kinderen op een leuke manier wat je ook met afval kunt doen, en dat niet alles in de prullenbak hoeft te verdwijnen. In eigen huis zijn we maar begonnen met een grote bewaarbak voor al deze spullen. Het wordt in het boek echt op een hele leuke manier in beeld gebracht wat je er mee kunt doen.

En vooral niet te vergeten, je bent heel milieuvriendelijk bezig als je zelf groenten en fruit kweekt! Ze hoeven niet verpakt te worden en door vrachtwagens naar de supermarkt gebracht te worden. Ze zijn gezonder omdat ze zonder bestrijdingsmiddelen groeien en ze zijn goedkoper. Alleen maar zon, water en aandacht hebben je zaadjes nodig. Oké, ook wat potgrond en eventueel extra voeding. Maar het is zeker de moeite waard. Vooral voor de smaakbeleving en de voldoening die je eruit haalt!

Tuinieren is leuk – belangrijke planten en dieren

Natuurlijk zijn er een aantal insecten die heel belangrijk zijn voor een gezonde tuin. Ook daar wordt aandacht aan besteed. Dat de bij heel belangrijk is, weten veel kinderen gelukkig. In het boek wordt uitgelegd hoe je een geweldig bijenhotel kunt maken. Zie ook de review van een prentenboek over de bijenkorf, om kinderen meer te leren over het leven van de bij. Om bijen aan te trekken in de tuin heb je natuurlijk bloemen nodig. Handig dat het boek een top 8 geeft van bloemen, bomen en struiken die de ideale basis vormen voor je diervriendelijke tuin. Naast wilde bloemen zijn dat bijvoorbeeld ook siergrassen, klimop, lavendel en een heg. Vogels, rupsen en vlinders hebben natuurlijk ook een belangrijke rol in de tuin. En door verschillende dieren aan te trekken, zorg je voor een natuurlijk evenwicht in de tuin.

30 groene ideeën voor kinderen

Zo zijn er totaal 30 groene ideeën om tuinieren met kinderen leuk te maken. Van zelf tomaten en komkommers kweken tot knutselprojecten, zoals een bijenhotel of een egelhuisje maken. Het boek is oorspronkelijk uitgegeven in Groot-Brittannië in 2019. Het boek is in Nederland uitgegeven door Kluitman en vertaald door Karina van Santen. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen is dit boek interessant. Want bij tuinboeken met veel tekst kan de moed je soms wat in de schoenen zakken. Maar dit is een overzichtelijk, duidelijk en origineel boek! En als we goed voor de aarde willen blijven zorgen, dan moeten we kinderen enthousiast maken voor de natuur. En daar is dit boek zeker een aanrader voor!

inhoud

Specificaties Tuinieren is leuk!

Uitgeverij Kluitman | Vertaling Karina van Santen | 9789020691795 | maart 2021 | 128 pagina’s | Meer informatie vraag je lokale boekhandel, of klik hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.