Het lied van de bultrug, een blik in het leven van deze imposante oceaanreus

De oceaan, ik voel zowel bewondering als angst voor dit overheersende onderdeel van onze planeet. Fascinatie voor het onweerstaanbare, vreeswekkende mysterie. Deze regel is de start in Het lied van de bultrug. Een prachtige regel die voor mij aanspreekt. Ik word regelmatig geroepen door de golven, door de zoete klanken van de branding en het wisselen van eb en vloed. Tegelijk voel en weet ik dat er nog zoveel verstopt ligt in de diepte die de oceaan nog altijd voor de mensheid weet te verstoppen. Dit boek neemt je mee op reis met de bultrug door de oceaan.

hoofd Het lied van de bultrug

Het lied van de bultrug

Een betoverend boek over eenzaamheid en verbinding. Soepel glijdt de pokdalige bultrug door de wateren. Zijn prachtige gezang wordt gehoord, want ergens, in de oneindigheid van de zee, zwemt zijn geliefde. Maar de bultrug weet ook dat de bodem van de oceaan zal blijven trekken, dat op een dag die stille diepte weer naar hem zal lonken. En dat het dan moeilijk zal zijn om koers te houden. Maar er is meer wat het de bultrug lastig maakt om de juiste koers te blijven varen. Laat je meevoeren op deze reis in Het lied van de bultrug.

‘Dit boek licht een tipje van de sluier over hoe we het gejammer, gejuich en gekreun van deze oceaanreus kunnen begrijpen.’

Jan Haelters (walvisexpert)

Kluisterende chemie

Wat een betoverend boek is Het lied voor de bultrug. Het valt niet zo makkelijk in een hokje te plaatsen. En dat hoeft ook niet. Het is een soort van prentenboek voor volwassenen heel simpel gezegd. De prachtige prenten zijn heerlijk om in te verdwalen en geven een prachtig beeld van onze bultrug met wie we mee zwemmen. Elke prent is zo betoverend en heerlijk om in te verdwalen, die mogen gezien worden en passen perfect aan bijvoorbeeld een muur in huis. Prachtig gedaan door Bruno Vergauwen.

Wim Opbrouck is schrijver, acteur, zanger, kunstenaar en tv-presentator. Hij neemt de wonderschone teksten voor zijn rekening in Het lied van de bultrug. Verhalend, dromerig, filosofisch maar niet zo zweverig dat je afdwaalt. Hij weet het verhaal van onze bultrug en de oceaan prachtig te verwoorden. Tussen beeld en woord ontstaat een kluisterende chemie die je zo in de pagina’s trekt om je vervolgens tot het einde mee te voeren. Werkelijk waar prachtig, prikkelend, verrassend en uniek. En zei ik net alleen volwassenen? Mijn dochters zijn ook gefascineerd door dit boek!

Betovering der Zeeën

In 2021 richtte Wim Opbrouck samen met Tania Berkovitch het Instituut voor Onderzoek van de Betovering der Zeeën (IOBZ) op. Dit is een ontmoetingsplaats voor wetenschap, economie en kunst. Het wil zowel de verrukking en blijdschap als het ernstige en acute lijden der zeeën bestuderen. Deze literaire publicatie is de eerste uitgave onder auspiciën van het IOBZ

Ik kan niets anders dan van dit soort initiatieven heel enthousiast en blij worden. De oceaan: onweerstaanbaar en vreeswekkend, maar de laatste tijd vooral in het nieuws vanwege vervuiling en verwoesting. Belangrijk om te bespreken maar er zijn zoveel meer aspecten van deze wereld die prachtige verhalen te vertellen hebben. En ik hou erg van multidisciplinaire samenkomsten. Dit is vaak het recept voor prachtige dingen die tot stand kunnen komen. Zoals dit boek Het lied van de bultrug. Kloppend van begin tot einde. Ik ben erg benieuwd wat het IOBZ nog meer gaat brengen.

You and me baby

Langs de filosofische teksten, door de diversiteit van blauwtinten, zwemmen we langs oude volksliederen maar ook langs een stukje van The Bloodhound Gang. Wil je precies weten waar Wim en Bruno je mee naar toenemen in het verhaal van Het lied van de bultrug? Elk stukje is verrijkt met coördinaten waarmee je op Google maps kan kijken in welk deel van de oceaan we zijn. Om uiteindelijk in Den Hoorn te eindigen. Heel tof dat dit element ook toegevoegd zit in dit bijzondere boek.

Naast het prachtige verhalende element zit er ook echt kloppende informatie over deze oceaangigant. Ik vergeet bijvoorbeeld niet meer dat hij zijn lied zingt van 20 hertz. En de filosofische laag is voor een ieder om dit naar eigen inzicht te interpreteren. Het lied van de bultrug is zeer gelaagd, fascinerend en een prachtige dwaling door woord, beeld en oceaan. Zowel ik als mijn dochters zijn onder de indruk van dit pareltje.

Specificaties Het lied van de bultrug

Auteur: Wim Opbrouck | Illustraties: Bruno Vergauwen | Uitgever: Manteau | Mei 2022 | 9789022338698 | 48 paginas | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.