De mug op de brug – Annie M.G. Schmidt, een klein dichtverhaaltje

Annie M.G. Schmidt, wie is er niet groot mee geworden? Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, noem maar op.  Annie M.G. Schmidt schreef niet alleen boeken, ze schreef ook liedjes en gedichten, zoals Dikkertje Dap en Ja Zuster, Nee Zuster. De Mug op de brug is zo’n gedicht of kort verhaal in dichtvorm. Oorspronkelijke titel is “De brug bij Breukelen”. Met een nieuwe naam en af en toe een wat meer eigentijdse tekst blijft dit versje ook voor de huidige generatie leuk. Met tekeningen van Noëlle Smit, die het versje en Fiep Westendorp eer aan doet.  De Mug op de Brug is een mooi, leuk boekje om aan je (klein)kind voor te lezen en tegelijkertijd zelf te genieten. Al je mooie herinneringen (en die van je ouders) komen weer terug bij het lezen van De mug op de brug.

De mug op de brug Annie M.G. Schmidt week

Lang geleden en toch tijdloos

Ik weet nog dat mijn vriendin Jip en Janneke thuis had. Dat heerlijke dikke boek met al die leuke verhaaltjes en bijzondere tekeningen van Fiep Westendorp. Thuis hadden we dat boek niet, dus las ik Jip en Janneke bij mijn vriendin thuis. Genieten vond ik dat en dat zie ik mijn kinderen ook doen. Lekker ouderwets en toch ook weer tijdloos, die twee ondeugende kinderen. Ze halen kattenkwaad uit. Als kind kan je je hierin inleven en als ouder ook. Na de geboorte van onze kinderen hebben we Jip en Janneke aangeschaft en Pluk van de Petteflet. Iedere avond een verhaaltje. Magisch en tijdloos.

De mug op de brug

De mug op de brug is een vrolijk en komisch kort verhaal met een treurig einde voor de mug. Een verhaal dat ritme heeft en als een dansje over de tong vloeit. Zo komen de woorden uit je mond, zoals misschien ook de pen van Annie M.G. Schmidt dat ooit heeft gedaan. Simpel, maar doeltreffend. Een kort verhaal in dichtvorm over een mug die op de toch al overvolle brug van Breukelen neerstrijkt waardoor de brug in tweeën breekt. Voertuigen, mensen en dieren, ze vallen allemaal in het water. Iedereen overleeft het gelukkig. Behalve… ? De mug uiteraard. Dit alles met mooie en grappige illustraties van Noëlle Smit. Een verhaal geïllustreerd door de ogen van een kind. Prachtig.

Dartelend over het papier

Mooi kort verhaal van Annie M.G. Schmidt, met prachtige illustraties van Noëlle Smit. Een klein, kort boekje. Perfect voor het slapen gaan of mee te nemen op reis, in de auto of op vakantie. In simpele dichtvorm weet Annie M.G. Schmidt ons altijd te raken. De woorden dartelen over het papier, zoals ook de mug op de brug gedanst zal hebben. Uiteindelijk overleeft de mug het niet, maar niet getreurd. Het is een komisch maar serieus verhaaltje in dichtvorm, zoals alleen Annie M.G. Schmidt dat kan.

Specificaties de mug op de brug

De mug op de brug Annie M.G. Schmidt week

Auteur: Annie M.G. Schmidt | Uitgever: Querido │9789045123714 │ september 2019 │ 32 pagina’s | Meer informatie vind je hier of in de lokale boekhandel

Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.