Siepie – een boek van Annie M.G. Scmidt, elf verhalen verzameld

Siepie maakt in deze voorleesverhalen heel wat mee met Jip en Janneke. Ze wordt natgegieterd in de badkamer, wil bij Jip en Janneke in de tent bij de bank spelen en moet gered worden als ze op een veel te hoge kast klimt en daar niet meer af durft. Ook zorgt ze goed voor haar kittens. Voorleesverhalen met een zachte, aaibare Siepie op de omslag.

Elf verhalen verzameld in Siepie

De verhalen en zwart-wit illustraties in ‘Siepie’ komen uit de grote verzamelbundel ‘Jip en Janneke’. Ook zijn ze terug te vinden in de vier losse delen. De illustraties maakte Fiep Westendorp eind jaren zeventig voor het kleuterblad Bobo. In dit boek staan elf korte voorleesverhalen.

siepie wil niet wandelen

Siepie wil niet wandelen

Janneke is aan het wandelen met Siepie en Jip vraagt waar zijn halsband is. Hij komt op het idee om een touwtje om zijn nek te doen. Maar Siepie vindt dat niet leuk en trekt eraan. Daar wordt zijn nekje erg dun van. Gelukkig komt Jannekes moeder op tijd naar buiten en legt de kinderen uit waarom ze dit niet mogen doen.

Poppejans is zoek

Jip en Janneke gaan wandelen met de poppenwagen, maar Janneke kan Poppejans de pop nergens vinden. Hij stelt voor om de poes mee te nemen en ze stoppen haar in de poppenwagen. Janneke als moeder en Jip als vader. Ze vonden de poes een stoute baby, omdat het “kind” snel de kans zag om uit de wagen te rennen en in een boom te klimmen.

Siep op de kast

Jip en Janneke doen ook nog iets goeds voor het arme beestje. Ze willen Siepie van de kast af redden als ze er niet meer vanaf durft. Als Jip op een toren van een tafel, stoel en kruk gaat staan, grijpt hij de poes vast. Die op haar beurt Jip krabt uit angst, maar ze komen beide veilig op hun pootjes terecht.

arme siep

Arme Siepie , Siep is jarig, Jonge poesjes en Kindje van Siep

In Arme Siep wordt “domme” Siepie nat gegieterd in de badkamer als ze uit nieuwsgierigheid bij een badderende Jip en Janneke gaat kijken. Dan is Siepie jarig. Jip en Janneke vinden de vis die ze de poes voor haar verjaardag willen geven, erg stinken. Ze leggen het in de gang en komen er achter dat de stoute, gulzige Siepie haar cadeau al op at voordat ze het gekregen heeft! Daarna kijken Jip en Janneke het liefst de hele dag naar de kittens van Siepie in Jonge poesjes. Jip mag een poesje uitkiezen in Kindje van Siep. Hij vind het moeilijk om een van de drie zwarte te kiezen of toch de grijze. Janneke laat hem met zijn ogen dicht de grijze kiezen.

De tent

In De tent maken Jip en Janneke van een oude deken en twee kussens een tent bij de bank. Als ze er samen in zitten, komt Siepie binnen die denkt dat Jip en Janneke met haar willen spelen. Per ongeluk haalt de gemene poes haar nageltjes over Jips neus. Mama komt met het idee om haar handschoenen aan te trekken, maar Siepie is allang weer weg.

De trein van Jip

trein van jip

In dit verhaal krijgt Jip een sein en een tunnel voor zijn treinbaan van oom Jaap. Maar Jip wil niet meer met zijn trein spelen, omdat die hij die stuk heeft gegooid. Nadat oom Jaap de locomotief van zijn trein gemaakt heeft, spelen Jip en Janneke ermee. Jip is de chef en Janneke de conducteur. De nieuwsgierige Siepie mag de tunnel niet in. Na het eten is de tunnel weg! Siepie is er stiekem toch doorheen gekropen, want daar loopt ze, met de tunnel op haar rug!

Foto maken

Een herkenbaar verhaaltje over een foto maken van kinderen en dieren die niet stil blijven zitten. Als Jip en Janneke stil lijken te zitten, besluit Janneke dat haar pop Poppemans er ook op moet. Ze gaan weer zitten. Tenminste, eerst moet Jip de beer nog pakken. Poes Siepie moet er ook nog bij. Oh en tot slot de hond Takkie nog. Die gaat eerst nog even met de pop aan de haal. Zal de foto toch gelukt zijn?

Pianospelen

Jip en Janneke willen allebei als eerste pianospelen. Mama bedenkt de oplossing dat ze best samen piano kunnen spelen en zet er een krukje naast. Daar heeft mama al gauw spijt van, want het vierhandige concert blijkt een verschrikkelijk lawaai te zijn. Wanneer ook poes Siepie er nog bij komt wordt het alleen maar erger. De poes loopt met alle vier haar pootjes over de toetsen. Jip en Janneke vinden het erg mooi. Jip verrast mama met de mededeling dat ze een echt concert gaan geven als papa thuiskomt. Dan mag de hond Takkie namelijk ook meedoen.

Wat vonden wij van Siepie?

Zelf heb ik niet zoveel met Jip en Janneke. Nooit gehad ook. In de eerste verhalen lees ik veel bijvoeglijke woorden als stoute, gemene en domme. Ik vind dat gewoon niet zulke leuke woorden om te gebruiken over en tegen anderen. En dat had ik als kind ook al hoor. Ik snapte de streken die ze uithalen ook niet echt. Vooral die met dieren… Toch probeerde ik nu de verhalen neutraal aan mijn zoontje voor te lezen. Wie weet is hij wél fan en dat gun ik hem van harte. Maar “Dat mag toch helemaal niet?” hoorde ik hem al gauw een paar keer zeggen. Haha, zoals ik zelf als kind dus de Jip en Janneke streken ervoer. Zijn reactie maakte het voorlezen voor mij wel grappig. De laatste drie verhalen vonden we trouwens wél allebei leuk.

Siepie Annie M.G. Schmidt Fiep Westendorp

Wat vind jij van Jip en Janneke?

Specificaties Siepie

Auteur: Annie M.G. Schmidt | Illustraties: Fiep Westendorp | Uitgeverij Querido | 9789045124704 | mei 2020 | 48 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij de lokale boekhandel

Footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.