Sep en Fien naar school en samen spelen – een kleuterboek

Al eerder schreven we over de boekjes van Sep. In die boekjes werd Sep grote broer en was hij jarig. Ingeborg Bijlsma heeft twee nieuwe boekjes op rijm geschreven waarin Sep en Fien nieuwe avonturen beleven. Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen mag ik deze twee boeken van Sep en Fien naar school en samen spelen recenseren.

Sep en Fien spelen samen

Op de eerste plaat zien we Sep buiten op een muurtje zitten. Een verhuiswagen laadt spullen uit en een klein meisje met een hond rennen op de stoep. Het meisje hoort bij de verhuiswagen want ze is heel blij als haar speelgoed uitgeladen wordt.

Sep helpt Fien met haar spullen naar binnen tillen. Zelfs het hondje, Binky, tilt een mandje met spullen. Sep laat trots zijn boomhut zien, Fien vraagt zich eerst even af of hij daar woont. Al gauw hebben ze samen de grootste lol en ook Binky speelt mee. Picknicken in de boomhut, racen met de skelter en samen spelen met het stoepkrijt. Sep en Fien spelen samen heel de dag! Na het buitenspelen gaan ze binnen spelen en verkleden ze zich. Daarna eten ze samen pannenkoeken en spreken weer af voor morgen!

Herkenbaar verhaal

Voor mij is dit een herkenbaar verhaal. Dochterlief speelt zodra het kan ook van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat met haar buurmeisje. Bij elkaar thuis en buiten en het liefst ook nog bij elkaar eten ( en logeren). Dikke pret hebben ze samen. Een leuk boek voor peuters en kleuters die ook zo’n vriendje of vriendinnetje heel dichtbij hebben wonen!

Sep en Fien naar school

sep en fien

Op de koelkast in Sep en Fien spelen samen, hangt een aftelkalender wanneer Sep naar school mag. Dat sluit mooi aan bij het volgende boekje: Sep en Fien naar school.

Nog 2 nachtjes slapen en dan mag Sep naar school. In de winkel mag Sep een tas uitzoeken en een beker en een trommel. Fien is mee en helpt kiezen. Op de grote dag lopen Sep en Fien hand in hand het schoolplein op. Fien zat duidelijk al op school en helpt Sep die heel verlegen is en niks durft te zeggen.

Ze beginnen in de kring, Sep moet bijna huilen, maar hij moet toch wel lachen als Fien blij zegt dat ze hem al kent. Ook op school spelen ze samen. Na de kring gaan ze samen verven en als het tijd is om wat te eten troost Sep zelfs een meisje die naast hem zit en niks lekkers bij zich heeft.

De gymles vindt Sep geweldig op school en daarna is het tijd om te lunchen. Trots laat Sep zijn boterham met letters zien aan Fien. ’s middags spelen ze samen buiten en daarna luisteren ze nog fijn naar een voorleesverhaal. Tijd om naar huis te gaan.

sep en fien

Voorbereiding naar school

Een leuk boekje om voor te bereiden op school. Wat gaat er allemaal gebeuren, zal het wel leuk zijn? Waar eet ik dan brood op school? Je kan nooit genoeg boekjes voor lezen aan kinderen om ze voor te bereiden op die grote stap in hun leven. Zeker voor kinderen die niet naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf zijn geweest en geen flauw idee hebben hoe dat zal zijn.

In dit verhaal is Sep duidelijk niet een keer eerst gaan wennen, iets wat ik als kleuterjuf echter wel heel belangrijk vindt voor kinderen. Tijdens het wennen komen de kinderen een dagdeel op school en kunnen zo langzaam wennen. De eerste keer mag papa of mama er even een half uurtje bij blijven, soms is dat een tweede keer ook nog nodig. Maar er zijn ook kinderen die niet kunnen wachten tot papa of mama weg zijn want ze willen groot en stoer zijn!

Ook voor ouders is dit een goed voorbereidend boekje. We zien namelijk Sep op het klimrek heel hoog klimmen. Ik weet zeker dat er ouders zijn die denken, maar dat is toch gevaarlijk zo hoog en in de speeltuin naar hun kind roepen dat ze niet zo hoog mogen gaan. Op school gaat dat er anders aan toe 😉

Illustraties Sep en Fien

sep en fien

De illustraties van ivan en ilia zijn lieflijk met zachte warme maar heldere kleuren. Kleine wipneusjes, sprekende gezichtsuitdrukkingen en zelfs de knuffels lijken te leven. Het speelgoedriddertje wat ook in de boeken van Sep al te zien was lijkt te leven wat weer een heel ander verhaal zou kunnen zijn.

Specificaties Sep en Fien

Auteur: Ingeborg Bijlsma | Uitgeverij: Kluitman | Illustrators : Ivan & Ilia

Samen spelen: 9789020676631 | november 2019 | 32 pagina’s

Naar school: 9789020676648 | november 2019 | 32 pagina’s

Lees ook deze blogs

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.