De verminkte koning, een grandioos eerste boek van de Nikolai-duologie

In de lente wist de Netflix tv-serie Shadow and Bones mij in het verhaal te zuigen van De Grishaverse. Na een geweldige start moest ik alleen helaas bekennen dat ik de tv-serie niks vond. Maar toch voelde ik een intrigerend kloppend hart in deze wereld die me aantrok. Na veel twijfelen heb ik het eerste boek opgepakt aan het begin van de zomer. Om nu vervolgens boek 6 dicht te slaan. En hoe! Wow Leigh Bardugo weet haar wereld grandioos te bouwen, te laten groeien en te laten broeien. De verminkte koning is misschien wel mijn favoriete deel tot nu toe. Nou heb ik ook een crush ontwikkelt voor Nikolai. Maar naast hem zijn er ook hoofdrollen voor andere bekenden en niet bekenden in deze duologie. Ik neem je graag mee en probeer dit zoveel mogelijk spoilervrij te doen!

De verminkte koning leigh bardugo magie boekenserie grishaverse liefde de grisha

Synopsis De verminkte koning

Nikolai Lantsov heeft altijd al een talent gehad voor het onmogelijke. Niemand weet precies wat hij heeft meegemaakt tijdens de bloederige burgeroorlog in zijn land – en dat wil hij graag zo houden. Nu zijn vijanden zich verzamelen aan de verzwakte grenzen, moet de jonge koning een manier vinden om Ravka’s geldkist te vullen. Maar ook om nieuwe allianties te vormen en de groeiende dreiging voor het eens zo grote en machtige Grishaleger te stoppen.

Maar elke dag wordt een duistere kracht in hem sterker. Een kracht die alles wat hij heeft opgebouwd dreigt te verwoesten. Met de hulp van een jonge monnik en een legendarische Stormblazer reist Nikolai naar alle uithoeken van Ravka, om de diepste magie op te zoeken en zo de verschrikkelijke erfenis in zijn lichaam te verslaan. Hij zal alles moeten riskeren om zijn land en zichzelf te redden.

Maar we lezen in De verminkte koning ook over Nina. Ze is door Nikolai op een missie gestuurd. Een missie die grootste belangen behartigt, maar ook verweven is met persoonlijke kwesties. Lukt het onze karakters om de strijd met elkaar en zichzelf aan te gaan en als winnaar eruit te komen?

Volgorde Grisha boeken

Even een kleine reminder wat de volgorde is van alle boeken die in de Grishaverse afspelen. Handig om te weten is dat je ook zou kunnen starten met De Kraaien, of de Nikolai-duologie. Of misschien liever met de prequel? De keuze is aan jou hoe jij in deze wereld wil stappen. Ik heb gekozen om de volgorde van uitkomst en schrijven aan te houden. De verminkte koning is dus mijn zesde boek dat ik lees. Maar ik benoem het als zevende boek uit De Grishaverse. Dit omdat het Boek der heiligen er tussen zit. Deze ga ik aan het einde lezen.

  1. Schim & Schaduw (2019). Deel 1 De Grisha*
  2. Dreiging & Duisternis* (2019). Deel 2 De Grisha
  3. Val & Verlossing* (2019). Deel 3 De Grisha
  4. Boek der heiligen* (2020). Een boek met alle heiligen uit de Grishaverse
  5. List & Leugens (2021). Deel 1 uit De Kraaien duologie*
  6. Kraai & Koninkrijk (2021). Deel 2 De Kraaien duologie*
  7. De verminkte koning* (2021). Deel 1 Nikolai Lantsov-duologie*
  8. Het oordeel van de wolf* (2022). Deel 2 Nikolai Lantsov-duologie
  9. De taal der doornen* (2022). Sprookjesboek geïnspireerd door mythes, sprookjes en legenden uit de Grishaverse
  10. De jongen uit het woud* (2022). Prequel van de Duisterling in graphic novel vorm

Recensies op StoerLeesVoer

De Grishaverse

De Grishaverse startte al zeer groots met een rijke geschiedenis, veel cultuur en veel diversiteit in talen. Leigh wist me te verrassen met haar wereld vol magie. Het is fantasie en magie, maar toch ook heel realistisch wat mij betreft. We starten met het verhaal van de Duisterling en de duistere Onzee. Langzaam aan leer je de Grishawereld vanuit diverse perspectieven kennen. Stukjes geschiedenis, gekleurd door stukjes nu kijkend naar een onzekere toekomst. Waar ik eerst begon met de twijfel of ik dit ‘magische zwijmelen’ wel leuk zou vinden.. Zo van mijn sokken geblazen ben ik door De verminkte koning. En eigenlijk was ik dat al door De Kraaien-duologie.

Want wow, wat weet Leigh Bardugo haar wereld telkens aangenaam te verrijken op zoveel vlakken. Ze weet het zoveel meer dimensies van kleur te geven. Waar eerst blauw gewoon blauw was, zo mooi glinstert dit na dit deel vanuit diverse ooghoeken een ander soort blauw. Zelfs de kaart van De Grishaverse is in De verminkte koning zoveel meer completer dan waar we begonnen. Prachtig om die groei te zien en mee te maken. Alleen om die reden al zou ik aanraden om de hoofdboeken in chronologische volgorde te lezen.

Strijd, macht en thema’s

De verminkte koning start met een introductie van Myrthe Spiteri, uitgeefdirecteur van Blossom Books. Ze geeft aan dat Leigh Bardugo zichzelf heeft overtroffen met dit deel. Tja… dat schept wel verwachtingen. Ook balanceert het op een randje van eventuele spoilers door verwachtingen. Maar ik kan jullie vast verklappen dat niks me had kunnen voorbereiden op wat ging komen met dit boek en dat Bardugo zich wat mij betreft zeker heeft weten te overtreffen met dit deel. Want wow.

Het hoofdthema in De verminkte koning is wel strijd en macht. Op diverse vlakken. Onderling in vriendschap en relatie. Want hoever ga je met liegen en iemand gebruiken als er heel veel vanaf hangt? En dat heel veel is vaak zo groots, daar zijn vele en vele levens mee gemoeid. Maar denk ook aan macht krijgen en geven. Want iemand is zo machtig als dat anderen die persoon een bepaalde mate van macht toekennen, toch?

Maar naast macht en strijd is er ook plek voor liefde en vriendschap, demonen en goden, magie en rauwe realiteit. Al is de magie ook onderdeel van de rauwe realiteit. Het is niet per se een tegenhanger in de wereld van Bardugo. Ze weet in mijn ogen de magie zo geniaal en realistisch in haar wereld te verweven. De menselijke kanten en reacties daarop. Maar ook dat de personen met magie net zo menselijk zijn. Of kunnen zijn.

De verminkte koning dima grishaverse leigh bardugo magie

Karakters

De verminkte koning wordt deel 1 van de Nikolai-duologie genoemd. Nikolai is het hoofdkarakter. Maar met hem ook Zoya en Nina. Deze dames kennen we al goed door de Grisha-trilogie en De Kraaien-duologie. Het zijn niet mijn favoriete karakters. Nee, het waren niet mijn favoriete karakters. Nina vond ik te aanwezig en irritant, deels ook gevoed door de tv-serie. En Zoya was gewoon te hard voor mijn smaak en jaloers naar Alina. Naar mijn idee komende vanuit grote onzekerheid en daardoor kinderlijk in die emoties. Ik had deze dames niet fouter in een hokje kunnen plaatsen. Excuses! In dit boek leren we ze echt kennen wat mij betreft en wow wat een boeiende en rijke karakters zijn dit.

Sowieso doet Leigh Bardugo niet aan kenmerkende rolpatronen. Ze zijn er wel maar ze speelt ermee op een andere manier. Zoals de gebruiken in Fjerda waar vrouwen volgzaam moeten zijn en bescheidenheid loont. Bardugo haar karakters, mannen en vrouwen, zijn zo boeiend en eigen. Daardoor krijgt het verhaal zoveel meer kleur en zorgt het voor een grote factor van onvoorspelbaarheid. Jeeh! Ik lees om me laten verrassen en verrijken, en soms is het leuk als je iets kan voorspellen. Maar veel vaker vind ik het leuker om van mijn sokken geblazen te worden. En bij Bardugo ben ik inmiddels veel sokken op die manier kwijt geraakt.

De verminkte koning leigh bardugo grishaverse nikolai duologie

Verliefd op De verminkte koning

Dit boek is in mijn ogen grandioos. Het heeft allemaal connecties met eerdere delen. Toch maken we ook kennis met nieuwe karakters die net zo fijn zijn. Bardugo verrijkt haar wereld nog meer met folklore, cultuur, mensen en kleur. En echt wow (tel je mee hoe vaak ik dit zeg?), ik ben in het verhaal van Nina, Zoya en Nikolai zo vaak flabbergasted achtergelaten op de bladzijde. Wat is Bardugo gegroeid in deze serie. Waar ik vaak met een boekenserie op den duur er wel klaar mee ben, zo hongerig maakt Bardugo mij. Met pijn in mijn hart ligt er nog maar 1 deel klaar voor mij van de hoofdboeken in De Grishaverse.

Nikolai is echt mijn boekencrush van 2023 denk ik. Wat een charmante man is dit toch. Speels, wijs, slim, vindingrijk, humoristisch, trouw en heerlijk met woorden. Maar ook de andere karakters zijn gewoon heerlijk. Het werkt samen, het werkt los, kortom alles klopt voor mij aan dit boek. De verminkte koning is tot nu toe mijn favoriete deel. Ik mis soms wel de stinkende straten van Ketterdam, maar ik verwacht hier nog wel in terecht te komen. Want wow (tel je nog?), er staat toch een apotheose van het jaar te wachten met het vervolg. Ik ben er bijna klaar voor. Nog even mentaal voorbereiden op het slotstuk en dus ook een afscheid.

Vertaling

Merel Leene heeft weer de vertaling op zich genomen van King of Scars en ik heb geen moment aan het Engels gedacht, iets wat ik wel had met de Kraaien-duologie. Maar dit deel is voor mij heerlijk vloeiend vertaald. Alleen de titel vind ik in het Engels sterker. ‘Verminkt’ is in mijn ogen eigenlijk altijd wel negatief terwijl een ‘scar/litteken’ ook een trofee zou kunnen zijn. Maar ach, dat is mijn persoonlijke smaak.

Tip: lees ook het cadeautje van een kort verhaal boven de colofoon. Bardugo ik vind je grandioos!

De verminkte koning oordeel van de wolf leigh bardugo grishaverse

Specificaties De verminkte koning

Auteur: Leigh Bardugo | Uitgever: Blossom Books: Vertaald door Merel Leene | Engelse titel: King of Scars | Juli 2019 | 528 pagina’s | 9789463490856 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier* voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.