Luuk en Lotje het herfstbos! een prentenboek met rijke woordenschat

Als ik Luuk en Lotje het herfstbos in handen heb word ik blij. Niet alleen omdat ik weet dat Ruth Wielockx goede prentenboeken schrijft, maar omdat de herfst eraan komt. En nee ik houd niet van de regenachtige dagen, maar wel van al die bijzondere schatten die we in de natuur kunnen vinden en waar je zo heerlijk met kinderen mee aan de slag kan. En dat een prentenboek daar dan de start van kan zijn.

Luuk en Lotje het herfstbos!

De tweeling Luuk en Lotje wandelen door het mooie herfstbos. De kabouterbordjes wijzen vast de weg naar een kabouterhuisje, of misschien wel naar een echte kabouterschat! Ga je mee op verkenning?
De Luuk en Lotje boekenserie is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Ik heb al heel wat Luuk en Lotje boeken mogen recenseren en elke keer weer ben ik er blij mee. Jarenlang heeft mijn dochter het boek Gewonnen van Ruth Wielockx in de kast gehad als haar lievelingsboek. Deze ging niet over de tweeling, maar gaf al wel goed weer hoe leuk Ruth kan schrijven en illustreren!

Prachtige illustraties in Luuk en Lotje het herfstbos!

Alleen al door het boek vast te houden komen de gesprekken op gang. Wie gaat er wel eens naar het bos in de herfst? Wat zie je dan om je heen? Heb je wel eens wat mee naar huis genomen?
En dan de binnenkant. Een oranje veld vol kastanjes, bolsters en paddenstoelen rood met witte stippen en prachtige herfstbladeren kijken me tegemoet. Eens even kijken wie er synchroon kan tellen!

De illustraties in Luuk en Lotje het herfstbos zijn zoals altijd duidelijk met heldere kleuren. Niet te vol met allemaal kleine details, maar genoeg om kinderen om je heen te laten zien wat er op staat en om vragen te stellen. Wat voor kleur is de paraplu ook al weer? Wat dragen Luuk en Lotje aan hun voeten? Waarom is dat handig in de herfst?

Rijke woordenschat

Ik ben dol op prentenboeken die uit zichzelf vol staan met rijke woordenschat, of die je als voorlezer uitdagen om deze te gebruiken. Niet alles wat op de platen te zien is wordt namelijk genoemd in het verhaal. Maar als je interactief voorleest kun je wel tot die rijke woordenschat komen. Een verboden voor honden uit te laten bord, een mol, een boomhut zijn slechts voorbeelden van 1 pagina.

Dit boek staat vol met dieren die zich verstoppen terwijl Luuk en Lootje in het herfstbos zijn.
Mol, muis, vos, eekhoorn, slak, lieveheersbeestje, pissebed, vogel, specht, eend, spin, worm, en prachtige hertjes. Kun jij ze allemaal vinden?

eekhoorn en vogel

Activiteiten in de herfst

Natuurlijk nodigt dit uit om buiten op avontuur te gaan. Herfstbladeren verzamelen, kijken naar paddenstoelen, kastanjes en eikels verzamelen en misschien wel een paar beukennootjes en daarna knutselen maar!

Kijk hier voor meer boeken in het thema herfst

Andere avonturen van Luuk en Lotje

hoofdfoto

Specificaties Luuk en Lotje het herfstbos!

Auteur: Ruth Wielockx | Uitgeverij Clavis | 9789044852929  | 31 augustus 2023 | 32 pagina’s | Meer informatie vind je bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

2 reacties

  1. We waren op zoek naar een boek met de naam Luuk. Internet bracht de titels met Luuk en Lotje. Maar zijn dat leuke boekjes? Dankzij deze recensie weten wij dat nu. Deze recensie zit goed in elkaar, vooral ook omdat het aangeeft hoe je over bijv. het onderwerp ‘herfst’ kun praten met het boekje in de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.