De schrijfbibliotheek – een boekenserie met handige schrijftips

Zelf schrijf ik al verhaaltjes sinds ik kan schrijven. Natuurlijk was het toen echt nog niet goed, maar ik had er plezier in. En dat was op dat moment het allerbelangrijkste. Tijdens mijn middelbare school tijd heb ik bijna niet geschreven. Dit kwam doordat ik toen gewoonweg geen tijd had. Toen ik eindelijk weer tijd had, liep ik tegen de volgende problemen aan: geen inspiratie, writerblock, onzekerheid… Het lukte mij niet meer. Ik bleef wel pogingen doen, maar zonder resultaat. Ik heb het schrijven uiteindelijk wat meer naast mij neergelegd. En ben alleen gaan schrijven op het moment dat ik weer ideeën had. Ook al betekende dat wel dat ik dus vaak aan weer een nieuw verhaal begon. Kort geleden ben ik door Selena getipt over ‘Tijd’ en ‘Ruimte’ van De schrijfbibliotheek, om te recenseren.

Eerst had ik niet door dat dit schrijfboeken waren. Maar toen zij mij dat vertelde, wilde ik deze uiteraard meteen lezen. Plot heb ik zelf gekocht toen ik erachter kwam dat dat boek ook bij deze serie hoorde. Van deze drie boeken van De schrijfbibliotheek heb ik nu dus een mooie recensie geschreven.

Voorkant.

Waar gaan de boeken van De schrijfbibliotheek over?

De boeken van De schrijfbibliotheek zitten vol met praktische tips die jou meer inzichten geven over en bij het schrijfproces. Deze boeken zijn niet alleen voor beginnende schrijvers geschikt, maar zeker ook voor de wat meer ervaren auteurs. Alle drie de delen die in deze recensie worden besproken bevatten ook schrijfopdrachten en zijn er auteurs geïnterviewd. De schrijfbibliotheek is een reeks met veel meer boeken dan de drie in deze recensie. De overige schrijfbibliotheek boeken van Louis Stiller vind je onderaan deze recensie. Hieronder zal ik per boek toelichten wat er wordt besproken in het betreffende deel.

Plot, bedenk het verhaal achter je verhaal

In dit eerste deel van De schrijfbibliotheek wordt uitgelegd wat het belang van plotten is. Hoe verzin je een verhaal en hoe verrijk je die? Wat gebeurt er waar, wanneer en met wie? Hoe zien je personages eruit en wat zijn hun karakters? Wat zijn de voordelen van het van tevoren uitdenken van een plot? Een plot uitwerken in vier stappen. Hoe leg je je plot vast en hoe gebruik je je plot en outline terwijl je schrijft? Dit deel bevat alle handvatten die je nodig hebt om een goede start te maken met het plotten van je eigen boek.

De schrijfbibliotheek. Achterkant plot

Tijd, hoe gebruik je tijd als instrument bij je verhaal?

In dit tweede deel van De schrijfbibliotheek wordt dieper ingegaan op het onderwerp ’tijd’. Tijd kent in dit geval vele vormen. In welke tijd speelt je verhaal. Bijvoorbeeld ver in het verleden, in het heden of juist wat verder in de toekomst? En hoe schrijf je daarnaar? Binnen welk tijdsbestek speelt je verhaal? Speelt het zich af in een week, maand of in een jaar? Hoe laat je de tijd in je verhaal verstrijken en wanneer kun je stukken overslaan? Hoe laat je zien dat de tijd verstrijkt? Doe je dit bijvoorbeeld door een tikkende tijdklok te gebruiken, waardoor je extra spanning overbrengt op de lezer, of begin je een nieuwe alinea door te benoemen dat er (bijvoorbeeld) een week is verstreken? Je leert ook wanneer je flashbacks en flashforwards gebruikt. En schrijf je in de tegenwoordige tijd of liever in de verleden tijd?

De schrijfbibliotheek. Achterkant tijd

Ruimte, gebruik de locaties om je verhalen te versterken

Ruimte is het derde deel van De schrijfbibliotheek. In dit boek heeft ‘Ruimte’ meerdere betekenissen. In plaats van ruimte, kun je ook bijvoorbeeld het woord setting, plaats of locatie gebruiken. Aan het begin van dit deel wordt eerst uitgelegd waarom de setting belangrijk is voor je verhaal. Hierbij wordt ook een voorbeeld gegeven. Wat voor rol kan ruimte spelen in je verhaal. Hoe gebruik je ruimte als dramatische factor. Ook gaat het in dit deel over onderzoek doen. In hoeverre is onderzoek doen nodig en hoeveel onderzoek moet je doen? Je krijgt ook uitgelegd dat je beschrijvingen echt niet altijd realistisch hoeven te zijn. In fictie-boeken is dat bijvoorbeeld niet altijd nodig. Lezers kunnen er dan zelf nog goed op los fantaseren.

De schrijfbibliotheek. Achterkant ruimte

Mijn leeservaring van De schrijfbibliotheek

Door deze drie boeken van De schrijfbibliotheek te lezen heb ik meer inzicht gekregen hoe een goed verhaal in elkaar steekt. Ik ben altijd gewoon begonnen met schrijven. Ik had wel een globaal idee, maar mijn verhaal en personages nooit van tevoren uitgewerkt. Nooit bedacht waar het verhaal zich eigenlijk precies afspeelt. Misschien dat dat ook een van de redenen is dat ik steeds vastliep tijdens het schrijven. Ik weet nu hoe ik goed kan plotten en mijn idee goed verder uit kan werken. Nu heb ik ook weer motivatie en inspiratie om verder te gaan. Alleen nog ergens de tijd vandaan halen. Ik heb de schrijfopdrachten nog niet gemaakt en ook geen notities gemaakt. Dit heb ik bewust gedaan, omdat ik bij de start van het lezen van deze boeken niet in de schrijf-vibe zat.

Ik ga deze boeken wel zeker nog herlezen en dan wil ik ook notities gaan maken en meedoen met de schrijfopdrachten. Ik zal ze ook blijven bewaren, zodat ik ze er altijd nog bij kan pakken.

Louis Stiller schrijft simpel en vlot. Hierdoor is wat hij uitlegt, makkelijk te begrijpen en je komt makkelijk door het boek heen. Hieronder zal ik wat uitgebreider in gaan wat ik heb geleerd per deel:

Plot, bedenk het verhaal achter je verhaal

In dit eerste deel heb ik geleerd wat plotten is en waarom het zo belangrijk is als bouwsteen voor je verhaal. Je hebt dan ook je verhaal helder en kan je tijdens het schrijven en herschrijven zoveel mogelijk concentreren op het uitwerken van scenes en dialogen. Ik heb ook geleerd hoe ik mijn verhaal kan verdiepen en verrijken. Hoe vind je de climax? Daarnaast heb ik ook geleerd dat er ook verhaaleisen en verhaalstructuren zijn. Wat verwacht je publiek van je verhaal en op welke manier vertel je? In dit eerste deel had ik aan alle hoofdstukken wel wat. Maar hoofdstuk 1, waarin het begrip ‘plot’ werd uitgelegd, vond ik het meest interessant.

De schrijfbibliotheek. Bladzijde plot

Tijd, hoe gebruik je tijd als instrument bij je verhaal?

In dit tweede deel van De Schrijfbibliotheek heb ik geleerd dat ik tijd op verschillende manieren kan gebruiken om mijn verhaal te vertellen. Hoe bepaal ik de structuur van mijn verhaal? Hoe lang duurt mijn verhaal en hoe kan ik de tijd laten verstrijken? En wanneer kan ik tijd ‘overslaan’? Door dit boek van De Schrijfbibliotheek heb ik geleerd dat ik echt wel stukken kan overslaan. Daarnaast heb ik geleerd hoe en wanneer ik flashbacks en flashforwards in kan zetten. En ook hoe ik ervoor kan zorgen dat de lezer weet dat het een flashback of flashforward is, zonder dat specifiek te benoemen. Wat ik van dit deel het meest interessant vond, waren de hoofdstukken 2 en 3. En vooral hoofdstuk 3. Daar bespraken ze waar je je verhaal bijvoorbeeld begint en eindigt, hoe lang je verhaal duurt en hoe en wanneer je tijdsprongen kan maken.

Ruimte, gebruik de locaties om je verhalen te versterken

Ruimte is het derde deel van De Schrijfbibliotheek. Van dit deel heb ik geleerd waarom de setting van mijn verhaal belangrijk is. Welke functies heeft ruimte en hoe ik dat kan gebruiken in mijn verhaal. Ook weet ik hoe ik onderzoek kan doen naar de locatie. Ik weet hoe ik mijn locatie kan beschrijven, zonder te uitgebreid te zijn, maar dat de lezer het toch goed voor zich kan zien. Daarnaast heb ik geleerd hoe realistisch mijn beschrijvingen moeten zijn. Moet alles realistisch zijn, of kan ik ook dingen erbij verzinnen of weglaten? In dit deel heb ik het meest gehad aan hoofdstuk 4. Daar werd besproken hoe realistisch je beschrijvingen moeten zijn en leggen ze ook uit wat je wel en niet kan of hoeft te schrijven. Beschrijf wat je publiek niet kan weten. Ook staan er tien tips om je verhaal geloofwaardig te maken.

Binnenkant ruimte hoofdstuk vier

Louis Stiller

Louis Stiller is geboren in 1959 in Groningen. Stiller is een non-fictie schrijver en digitale avonturier. Hij studeerde literatuurwetenschappen in Groningen en verhuisde midden jaren ’80 naar Amsterdam. Daar werd hij automatiseringsjournalist. Stiller was lange tijd hoofdredacteur van Schrijven Magazine, zette de gelijknamige website (Schrijven Online) op en leidde de Schrijfbibliotheek van uitgeverij Augustus (nu Atlas-Contact). Hij schreef enkele delen in deze bibliotheek en maakte daarnaast tal van andere non-fictie boeken, zoals: Het Amsterdamse Bomenboek, Stillers omgang, Wachtland en Brekend: Geen nieuws vandaag en dus de boeken van De schrijfbibliotheek. Stiller was een van de initiatiefnemers van Leesbaar Amsterdam – een grafische kaart die opgebouwd is uit louter literaire citaten.

In 2016 won hij de Groninger Pers Prijs voor zijn reportage over de Groningse gasbevingen (Vrij Nederland). In voorbereiding zijn o.a. een boek over de spoorlijn naar Roodeschool, een boek over de gevolgen van de gasbevingen en nieuwe Leesbare citatenkaarten. Stiller is oprichter van het Instituut voor de Toekomst van het Verhaal. Ook was hij jarenlang schrijfdocent aan de Schrijversvakscholen van Amsterdam en Groningen. Veel ervaring dus met schrijven en dat is te lezen in zijn serie De schrijfbibliotheek.

Andere boeken van Louis Stiller van de Schrijfbibliotheek

Er zijn vele boeken al verschenen in deze boekenserie van de Schrijfbibliotheek. Hieronder de delen:

Specificaties De schrijfbibliotheek

Plot
Auteur: Louis Stiller | Uitgever: Atlas Contact | juni 2022 | 128 pagina’s | 9789045706221*

Tijd
Auteur: Louis Stiller | Uitgever: Atlas Contact | oktober 2022 | 140 pagina’s | 9789045706184*

Ruimte
Auteur: Louis Stiller | Uitgever: Atlas Contact | oktober 2022 | 126 pagina’s | 9789045706207*

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Cindy
Delen is enorm lief

Via Instagram reviewt Cindy boeken via cindysboeken_official. Ze leest graag verschillende soorten boeken maar feelgood & thrillers zijn favoriet. Naast haar drukke baan leest ze graag ter ontspanning. Niks zo lekker om te verdwalen in een mooi, goed en spannend verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.