De therapie, een bloedstollend spannend thriller debuut van Fitzek

Niet lang geleden ontving ik een boek van ene Sebastian Fitzek. Gekozen op de synopsis, en vrij direct gegrepen door het bloedstollend spannende verhaal. Een verhaal dat soms wat over mijn grenzen ging. Maar tegelijk ook een verhaal wat me liet kennismaken met een auteur die kan schrijven, en hoe! Na de laatste bladzijde wilde ik meer lezen van deze auteur en inmiddels heb ik menig boek van hem klaarliggen. Ik begin met de thriller debuut van deze Duitse bestsellerauteur: De therapie.

hoofd De therapie

De therapie

De 12-jarige Josy verdwijnt onder mysterieuze omstandigheden. Haar vader, psychiater Viktor Larenz, heeft zich, vier jaar na de verdwijning van zijn dochter, teruggetrokken op een afgelegen eiland waar op een dag de mooie Anna opduikt. Ze wil graag bij dr. Larenz in therapie omdat ze last heeft van waanvoorstellingen. Daarin ziet ze steeds een jong meisje dat erg veel weg heeft van Josy. Viktor hoort Anna eerst met tegenzin aan, maar ze beschrijft details die een buitenstaander niet kan weten. In de hoop dat ze hem meer over Josy kan vertellen, stemt dr. Larenz in met de therapie. Gaandeweg lijken de vermoeiende en emotionele sessies meer en meer op een dramatisch verhoor en gebeuren er vreemde en onverklaarbare dingen op het eiland… Lees het in De therapie van Sebastian Fitzek.

Sebastian Fitzek

Sebastian Fitzek (Berlijn, 1971) studeerde Rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor radiostations en tv-zenders. De therapie zorgde in Duitsland voor een ware sensatie. Sindsdien staat het onafgebroken op de bestsellerlijsten en zijn er van Fitzeks psychologische thrillers wereldwijd miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan. Hij heeft meerdere gruwelijk spannende bestsellers op zijn naam staan.

Hieronder een overzicht van alle Sebastian Fitzek boeken in het Nederlands op volgorde van uitgave in het Duits. Er is meer van deze auteur, maar niet alles is (nog) vertaald.

 1. De therapie (2006)
 2. De gijzeling (2007)
 3. In 2008 De wreker
 4. De zielenbreker (2008)
 5. Het experiment (2009)
 6. De ogenverzamelaar (2010)
 7. Wijd open (2011)
 8. Afgesneden (2012)
 9. Passagier 23 (2014)
 10. Het joshuaprofiel (2015)
 11. Het pakket (2016)
 12. Stoel 7A (2017)
 13. De patiënt (2018)
 14. Het geschenk (2019)
 15. De weg naar huis (2021)
De weg naar huis

Bloedstollend debuut

De therapie maakt alle verwachtingen waar voor mij. Ik had gehoopt op weer een heerlijk leesboek, vol spanning, plot twists, rauwheid en verrassingen en dat heb ik gekregen. Waar De weg naar huis voor mij soms over mijn grens heen ging van wat ik aankan aan narigheid, zo redelijk netjes binnen de lijntjes blijft dit boek. Er zit wel een vleugje narigheid, een belofte aan wat er in het hoofd van Fitzek allemaal borrelt. Maar bovenal is dit gewoon een bijna klassieke thriller te noemen waarin je wilt weten wat nou de waarheid is.

Fitzek heeft een aangename manier van schrijven. Korte hoofdstukken, een duidelijke basis en startpunt en daarna ga je wat reizen door het heden en verleden. De duidelijke basis is maar van korte duur want algauw komt daar de verwarring. Fitzek weet aangenaam de gekte en dikke vraagtekens uit te gooien tijdens het lezen. Ik had wel wat vermoedens over het verloop van De therapie. En die kwamen deels uit. Maar zijn plottwist zit wederom zo gelaagd en slim in elkaar, je kan niet alles voorspellen. En dat is heel fijn. Vanaf de eerste bladzijde leef je mee met Viktor Larenz en wil je zijn verhaal weten.

Het brein

Bij een therapie duikt een therapeut in het brein van zijn patiënt. In De therapie duiken wij in het brein van ons hoofdkarakter, Viktor Larenz. Een vader, en psychiater, die de vermissing van zijn dochter een plekje probeert te geven. Voor zover dat lukt. Tegelijk start hij tegen zijn zin in de behandeling van een nieuwe patiënt Anna. Hij wilt niet in haar brein duiken, maar moet dit wel doen. Want haar verhaal lijkt verdacht veel overeenkomsten te hebben met de vermissing van zijn dochter Josy…

De therapie is een heerlijk boek wat naast bloedstollend spannend en goed geschreven, ook nog eens aangenaam speelt met ons brein. Het duiken in andermans brein, de gezondheid ervan en ook je eigen brein. Hoe ga je om met tegenslagen, hoe verwerk je het. En hoe behandel je bijvoorbeeld schizofrenie? Allemaal vraagstukken voor ons als lezer en voor ons hoofdkarakter. Ik ga verder niks meer prijsgeven, dat is alleen maar gevaarlijk dicht in de spoilerzone. Ik heb wederom genoten van een boek van deze auteur. Bijzonder om het begin van zijn werk te lezen, en het einde. Het heeft vele overeenkomsten maar ook verschillen. Dit is een auteur om in de gaten te houden en zeker eens iets van te lezen als je van het genre houdt! Ik kijk nu al uit naar een volgend boek van hem die ik op de stapel heb liggen.

Specificaties De therapie

Auteur: Sebastian Fitzek | Uitgever: The House of Books / Overamstel | Vertaald door Jan Smit | 9789044348125 | April 2015 | 264 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.