Weirdo van Zadie Smith. Het leven van een buitenbeentje.

Weirdo, van Zadie Smith, gaat over hoe het voelt om een buitenbeentje te zijn. En hoe dat uiteindelijk toch weer goedkomt. Het begint met een verrassing in een judopak. Daarop volgen vooroordelen, waardoor deze verrassing zich niet gewenst voelt. Tegenwoordig is anders zijn de norm geworden in mijn beleving. Juist als je gemiddeld bent wordt je als een weirdo gezien heb ik het idee. Maar goed. Weirdo van Zadie Smith is een leuk boek over een cavia in een judopak die, uiteraard, een belangrijke les leert. En laten we ook Nick Laird niet vergeten. Echtgenoot van Zadie Smith en co-auteur van het boek.

Weirdo

Keuze voor Weirdo

Begin dit jaar heb ik Weirdo van Zadie Smith al geselecteerd. Dat heb je kunnen lezen in de blog over onze selectie voor het voorjaar 2022. Ik had dit boek gekozen vanwege de omschrijving: “dit boek viert in stilte de kracht van het anders zijn”. Zo zou ik het zelf niet omschrijven, maar het klopt dat in Weirdo de verrassing, oftewel Ruby, weinig zegt. Er is sprake van oordelen en vooroordelen. Ruby, de cavia in judo pak, krijgt weinig kans daar iets op te zeggen. En uiteindelijk verdwijnt ze door een openstaand raam. Wat voor mij nog een extra reden was om dit boek te selecteren is dat Ruby, de cavia, een meisje is én een judo pak draagt. Mijn dochter (9), zit ook op judo. Vandaar.

Weirdo van Zadie Smith

Waar gaat Weirdo over?

Het onderwerp dat Zadie Smith in Weirdo aansnijdt, is dat mensen al snel geneigd zijn om iets dat anders is dan zijzelf zijn of niet kennen, af te wijzen. Dit keer gebeurt dit door dieren, maar het idee is hetzelfde. Rosa is jarig en ontvangt een verrassing. Voor het zover is moet ze eerst naar school. De verrassing slaapt. De andere huisdieren kunnen echter niet wachten en willen weten wat de verrassing is. Die verrassing vinden ze maar raar. Wat is het eigenlijk voor dier? En wat een rare kleding heeft het beest aan. Het blijkt een cavia in een judo pak. Kortom, de Weirdo in het verhaal. Voor mij is Weirdo een ode aan iedereen die afwijkt van de norm.

Een wijze les

Dit soort boeken bevat altijd een wijze les. Zo ook in Weirdo. Uiteindelijk belandt Ruby een paar deuren verderop bij een oudere, zonderlinge mevrouw. Daar leert zij dat ze helemaal prima is zoals ze is. Ze hoeft niet op andere dieren te lijken of in een format te passen. En ze is niet de enige die niet in een bepaald schema past. Dat is ook wel fijn om te weten. Daarop keert Ruby terug bij Rosa. Kan ze alsnog het verjaardagscadeau voor Rosa zijn. En leren de overige huisdieren dat hun vooroordelen onterecht zijn. Of zit ik nu teveel te spoileren? Anyway, een goede aanwinst voor de boeken in de kast van leerkrachten met als thema vooroordelen. Anders gezegd: Wees lekker jezelf en trek je niets aan van wat anderen van je denken.

Specificatie Weirdo

Uitgeverij: Davidsfonds infodok | Auteur: Zadie Smith en Nick Laird | Illustraties: Magenta Fox | vertaald door Riet Wille | 9789002274718 | maart 2022 | 31 pagina’s | Meer informatie via je lokale boekhandel of vind je hier.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Weirdo van Zadie Smith
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.