De vlieger – een krachtige roman over beter onderwijs in India

De Vlieger is een coming-of-age roman van de Franse scenarioschrijfster Laetitia Colombani. Dat belooft een filmisch verhaal! De hoofdpersoon van het boek is de Franse lerares Lena, die na het tragische verlies van haar man François hals over kop naar India is vertrokken. Een impulsieve vlucht van haar verdriet en de pijnlijke herinneringen. Vindt ze in India een nieuw doel in haar leven? Een krachtig verhaal over de maatschappelijke ongelijkheid in India en de kracht van onderwijs.

School. Het woord is een pijl die haar midden in het hart treft, haar van nieuw leven vervult, de smart van het verleden wegvaagt en haar met een ruk terugbrengt in het heden.

De Vlieger – Laetitia Colombani
De vlieger

Het belang van onderwijs en emancipatie

In de proloog van De Vlieger lezen we over de eerste ochtend van Lena in Mahabalipuram, aan de golf van Bengalen. De opgewonden spanning van een nieuw schooljaar, in haar zelfstandig opgezette schooltje. Een project waar zij al haar energie en wilskracht in heeft gestoken. Maar de twijfel is er ook. En haar verdriet om haar man François speelt ook nog een grote rol. Hij is overleden na een traumatische gebeurtenis. Lena wil zijn droom verwezenlijken door naar India te gaan. We lezen over de twee jaren waarin Lena zich heeft vastgebeten en ondergedompeld in haar droom, wat soms een nachtmerrie blijkt.

Als een lotusbloem uit de modder is het schooltje uiteindelijk opgebloeid in een buitenwijk van deze kleine stad – die door sommigen nog altijd een dorp wordt genoemd. Aan de golf van Bengalen, met zijn duizenden inwoners, opeengepakt tussen eeuwenoude tempels en het strand waar koeien, vissers en pelgrims kriskras door elkaar lopen.

De Vlieger – proloog

Na haar aankomst in India blijkt dat haar lichaam en geest op zijn door al het verdriet. Tijdens een zwemtocht in zee raakt Lena in gevaar. Het jonge meisje Lalita dat met haar vlieger op het strand loopt, redt haar. Samen met een aantal vrouwen van de actiegroep de Red Brigade. Lena is geïntrigeerd door het bijzondere meisje Lalita. Ze komt terecht in een wereld van kansarme meisjes die niet naar school mogen omdat ze thuis moeten helpen. Die al op zeer jonge leeftijd uitgehuwelijkt worden en kinderen krijgen. De Red Brigade met hun stoere leidster Preeti probeert hiertegen te vechten – letterlijk en figuurlijk.  

De vlieger – een symbool van onschuld en hoop

Het onderwijshart van Lena raakt gefrustreerd over de ongelijkheid. Ze wil iets veranderen. Ze raakt erg gehecht aan Lalita, die net als zij een groot verdriet draagt. Lalita praat niet, en wordt gedwongen om hard te werken in het restaurant van haar oom en tante. Terwijl ze nog maar 12 jaar oud is. Ze zet alles op alles om dit meisje een betere toekomst te bieden, en het blijkt dat er nog veel meer meisjes als Lalita zijn.

Lena weet ondanks vele tegenslagen haar droom waar te maken om een klein schooltje te beginnen. Maar houdt ze het vol met alle tegenwerking vanuit de cultuur en maatschappij van India? Lukt het haar om tegen alle tradities en gebruiken in te gaan als westerling? De vlieger van Lalita staat symbool voor hoop, voor de onschuld van kinderen en hun recht op een toekomst. En daar houdt Lena aan vast.

Je dromen waarmaken ondanks tegenslag

De Vlieger is een verhaal over armoede, misbruik en verdriet. Maar ook over hoop en doorzettingsvermogen. Over hoe onderwijs aan kansarme meisjes de weg is naar een betere toekomst. De kracht van vrouwen die solidair zijn met elkaar, dat is ook een belangrijk thema in het boek.

De Vlieger laat je onderdompelen in de chaos, wreedheid én charme van de Indiase cultuur. Dat de auteur scenarioschrijver is, toont zich in het verhaal. Het leest vlot en snel. Bepaalde scènes worden mooi en beeldend beschreven, en zie je direct voor je. De strubbelingen van de hoofdpersoon lenen zich prima voor een filmdrama vol avontuur, met een mooie boodschap.

En laten we er ook eens bij stilstaan wat een geluk wij hebben dat alle kinderen vanaf 4 jaar als vanzelfsprekend naar school mogen. Dat ze na de zomervakantie weer in goede handen zijn en kunnen werken aan hun toekomst! 

  • Lees ook De geheimen van Jaipur, voor meer leesvoer over India
  • Beginnelingen van Joke van Leeuwen is een mooi boek over mensen die ondanks tegenslagen in opstand komen tegen onrecht en iets in de maatschappij weten te veranderen. Inspirerend!
De vlieger quotes

Specificaties De Vlieger

Auteur: Laetitia Colombiani | Uitgeverij Ambo Anthos | Omslagillustratie: Mark Owen | 9789026358876 | juni 2022 | 192 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De vlieger
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.