Boy een stripheld, één die alles stom vindt

Als je in onze schoolbibliotheek kijkt zie je best wat boeken van Rian Visser. Toen Boy, een stripheld uitkwam was ik dan ook erg benieuwd naar dit nieuwe boek. De cover ziet er aardig stripachtig uit en de kleuren spatten er vanaf. Ik denk dat dit kinderen zeker aantrekt. Ik vraag me alleen af of ze het boek meenemen als ze het doorbladeren en zien dat het geen stripboek is, maar een verhaal met af en toe een stripje. In onze schoolbibliotheek ga ik in ieder geval proberen ze te overtuigen het boek te lezen, het is namelijk wel een echt leuk verhaal!

Boy Rian Visser voorkant SLV kader

Boy, een stripheld

Ik heet Cas. Mijn ouders zijn gescheiden. Mijn vader woont nu ergens anders. Sindsdien is alles stommer. Ik maak met iedereen ruzie. Niemand begrijpt mijn grapjes.

Ik kan goed tekenen. Daarom maar ik een stripverhaal over een jongen zoals ik. Ik noem hem Boy. Boy heeft een stiefzus en een halfbroer. Cas houdt niet van foe yong jakkes. Hij wil geen slaapkamer delen met een stom meisje. Hij is niet hip, maar wel supergrappig.

De strip van Cas verschijnt in het jongensblad Boy. Cas wordt zó beroemd dat alle meisjes zijn handtekening willen. Is hij nu minder boos?

Alles is al stom genoeg

Boy, een stripheld gaat over Cas. Cas woont samen met zijn moeder, zijn ouders zijn gescheiden. Op woensdagmiddag is hij alleen thuis. Zijn moeder is nog aan het werk en hij gaat dan altijd zelf naar judo. Bij judo is hij de kleinste maar toch wint hij meestal. Behalve van Wendy. En daar moest hij vandaag mee vechten. Omdat hij niet van Wendy kan winnen en iedereen hem uitlacht doet hij iets heel gemeens. En nu mag hij van de judo leraar voorlopig niet meer komen. Maar dat gaat hij echt niet aan zijn moeder vertellen. Alles is al stom genoeg sinds zijn ouders uit gescheiden zijn.

bladspiegel 1/3 tekst hoofdstuk spelen met vuur pagina 12 en 13

Als Cas eenmaal thuis is gaat hij tekenen. Dat kan hij erg goed. En om zijn tekeningen is nog nooit iemand boos geworden. Zo maakt hij meerdere tekeningen van alle stomme dingen die de laatste tijd zijn gebeurd. Het etentje met Tineke dat hij verpestte voor zijn moeder. De hut die in vlammen opging toen hij met Koen speelde dat ze waren verdwaald en bijna bevroren. Genoeg stoms om tekeningen van te maken die jij kan vinden in Boy, een stripheld.

Oom Malik, geen echte oom

Cas’ moeder heeft een nieuwe vriend. Hij noemt hem oom Malik maar Malik is dus geen echte oom. Oom Malik is tof, hij maakt vaak grapjes. Met zijn moeder heeft Cas steeds vaker ruzie. Ook al zo stom. Malik schrijft voor een tijdschrift en hij vindt de verhalen van Cas in zijn tekeningen erg leuk. Het is oom Malik die oppert om een strip te maken van die grappige verhalen. En zo komen de strips van Cas uiteindelijk in het jongensblad Boy. Want Boy is een stripheld.

bladspiegel 2/3 pagina 24 en 25 met de strip die Cas tekende

Niet dat daarmee alles ineens is opgelost en minder stom is natuurlijk. Cas mag voorlopig nog steeds niet naar judo en zijn moeder weet daar niks van. Koen mag ook nog niet met hem spelen sinds de brand in de hut. En zijn vader weet eigenlijk niet zoveel over hem. Tijdens het etentje in het Chinese restaurant is het nogal stil tussen hen. En die foe yong jakkes is ook niet echt te eten vindt Cas. Maar ondertussen wordt alles in Boy een stripheld wel een beetje minder stom. Misschien zelfs wel een beetje beter…

Rian Visser

Eerder is dit boek verschenen in drie losse delen. Nu in gebundelde versie is het een compleet verhaal dat heel fijn leest. En met deze informatie is de sprong van ‘een jaar verder’ in het boek voor mij ook een stuk duidelijker. De verhalen over Cas zijn ontstaan nadat Rian Visser besloot te schrijven over een kind met gescheiden ouders. Door haar eigen ervaring, toen zij acht was en haar ouders gingen scheiden, kon zij de gevoelens makkelijker beschrijven. Voor haarzelf was tekenen en schrijven destijds ook een uitlaatklep voor haar gevoelens, net als voor Cas in Boy, een stripheld. Doordat zij zich kon inleven in Cas ontstond een grappig verhaal met ook de nodige fantasie. Het past tevens ook goed bij het thema van de Kinderboekenweek; Bij mij thuis.

bladspiegel 3/3 Is Koen nog mijn vriend met kort stripje in de tekst

Rian Visser schreef al meer dan 120 boeken en won diverse prijzen zoals een Zilveren Griffel voor Alle wensen van de wereld. Van gedichtenbundels tot avi boeken, van informatieve boeken tot fictie boeken voor middenbouw en bovenbouw. Zelfs voorleesboeken en prentenboeken heeft zij niet overgeslagen. Als grafisch vormgever opgeleid heeft zij veel van haar eigen boeken vormgegeven, niet geïllustreerd dat kunnen anderen beter volgens haarzelf. Bij veel boeken maakt zij lesbrieven en ook gedichten vind je op haar website. Mocht je een spreekbeurt houden over een boek van Rian Visser of extra materiaal willen gebruiken in je klas dan vind je op haar website echt heel veel informatie, ook bij Boy een stripheld.

In deze video leest Rian Visser zelf een stukje voor uit Boy, een stripheld met een stiefzus en een halfbroer

Boy, een stripheld maar geen stripboek

Zoals ik je hierboven al uit de droom hielp; Boy, een stripheld is geen stripboek. Ondanks dat de kleurige cover en de herkenbare letters van de schrijfster je anders doen vermoeden. Dat was even schakelen en ik ben bang dat kinderen dat ook zullen hebben. Voor mij maakt dat niks uit. Ik las het boek met veel plezier en gelukkig staan er wel stripjes in het boek. Hiermee kun je de fanatieke striplezers vast wel een stapje verder krijgen met het lezen van een boek met meer inhoud (en tekst).

Boy, een stripheld wordt aangeraden vanaf 8 à 9 jaar. De belevingswereld sluit hierbij naadloos aan. Een jongen die moeite heeft met zijn gevoelens rondom de scheiding. Maar ook een rijke fantasie heeft en niet altijd de gevolgen overziet. Wie doet dat wel op die leeftijd? Het verhaal over Cas leest heerlijk vlot. Korte hoofdstukken, fijne zinnen en een helder verhaal. Kortom weer een tof boek van Rian Visser.

Specificatie Boy, een stripheld

Auteur: Rian Visser | Illustraties: Ton de Bree | Uitgeverij: books2download | 9789491647284 | augustus 2023 | 136 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar de boeken in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.