Heksenlied – een spannend young adult verhaal vol mysterie

Jeetje ik ben er stil van. Ik heb heel wat boeken gelezen in mijn leven. Maar nog niet eerder zo een als heksenlied. De laatste 100 pagina’s heb ik in 1 ruk uitgelezen. Ik kon het simpelweg niet wegleggen, ik was onderdeel geworden van het verhaal. Het publiek dat kijkt naar een heel goed theaterstuk. Wat tegelijk ook wel iets weg had van een horror film met een vleugje romantiek.

Heksenlied

Tim lijkt goed in de klasgroep te liggen en geen problemen te hebben. Lilith daarentegen is voor de anderen duidelijk een buitenstaander: ze zondert zich af, is graatmager en gaat altijd in het zwart gekleed. Het wantrouwen tegen Lilith neemt nog toe als ze in het schooltoneelstuk de rol van Mexicaanse heks op zich neemt. Zodra zij als ‘la bruja’ op het podium staat, wordt het gespeelde akelig echt en lijkt ze iedereen in zijn rol te betoveren. Buiten het toneel vinden Tim en Lilith elkaar steeds meer. Maar als de verontrustende voorvallen zich tijdens de laatste repetitieweek in een afgelegen berghut opstapelen, slaat de twijfel ook bij Tim toe. Speelt Lilith toch een luguber spel?

heksenlied

Hoogsensitiveit of psychologische problemen?

Als lezer van Heksenlied, vraag ik mij in het begin af of Tim misschien een hoog sensitieve jongen is, die als klein kind iets heftigs heeft meegemaakt. Hij refereert steeds naar de ijstijd. Hij heeft in een klein kamertje alle wanden met lege eierdozen vast gelijmd. Al 9 jaar draagt hij watten in zijn oren en heeft hij heftige dromen. Er is sprake van een zusje, Charlotte. Met een beenprothese en een contrabas. Als lezer vraag je je af of Charlotte wel echt bestaat of niet.. steeds maar weer valt hij terug op de kleine rode winterlaarsjes. Wat is er toch met Tim aan de hand?

Maar ook Lilith heeft een flinke mate van mysterie om haar heen. Altijd gekleed in ruime truien en grote zwarte laarzen. Ze zondert zich af en klimt in bomen. Ze lijkt dingen te weten die Tim nooit met iemand anders deelt. Komt dat omdat ze altijd in de bomen klimt om de wereld te observeren of is er meer aan de hand?

Hoe meer ik lees, hoe meer ik het gevoel heb dat ik word meegetrokken in een psychologische thriller.

cast la bruja

La Bruja

Het verhaal heksenlied gaat over een toneelstuk. La Bruja, de heks. Een paar leerlingen van een middelbare school spelen hierin, en zelfs een 12 jarig meisje doet mee. Een bekende van Tim. Het is overduidelijk dat Clara van Tim houdt, hij ziet haar vooral als klein zusje.
Het verhaal is echt ijzersterk geschreven, en dat zeg ik niet snel van boeken. Ik heb geen fouten ontdekt in het verhaal en ik werd meegezogen in een toneelstuk over de revolutie in Mexico, net zoals de toneelspelers dat deden.
Tim leeft met een groot geheim. Hij noemt zichzelf een moordenaar, wat is er toch gebeurd aan het begin van zijn ijstijd? Leeft zijn zus Charlotte nu wel of niet? Hoe komt het dat Lilith de rol van La Bruja zo goed speelt? Tussendoor klinkt het heksenlied.

Eerste bedrijf

Heksenlied heeft 2 bedrijven. Het eerste deel speelt zich af op school. We leren de andere deelnemers kennen. Waaronder een jongen die alles heeft wat zijn hartje begeerd behalve de liefde van zijn ouders. Een jongen die teveel van de alcohol houdt. Verboden liefdes en buitenstaanders. Lilith en Tim zijn beiden ook buitenstaanders. Al doet Tim met al zijn wilskracht mee in de wereld van de anderen. Lilith lijkt zich juist alleen maar te vervreemden. Ze draagt zwarte kleren veel te groot. Om te verbloemen dat ze een eetstoornis heeft.

Toneelkamp

Het tweede bedrijf is het toneelkamp waar ze een week in een hutje diep in het bos verblijven. Alles lijkt daar mis te gaan. Bloed, verdwenen personen, het lijkt allemaal wel 1 groot experiment in Heksenlied. Is dit het werk van de leraar of is er meer aan de hand. Terwijl de scholieren het toneelstuk oefenen gaan ze helemaal op in het verhaal. Zo erg dat ze regelmatig ontwaken uit een soort roes.
En zo lees je dit geweldige boek ook. Als lezer word je ook helemaal meegezogen in het verhaal. Je constant afvragend of het een experiment is. De macht van groepsdruk en je gezonde verstand verliezen. Het gaat goed mis.. maar of het uiteindelijk ook goed komt?

heksenlied

Heksenlied een aanrader!

Ik hoop heel erg dat er een tweede toneelstuk geschreven gaat worden. Of het net zo’n goed verhaal gaat worden als heksenlied? Dat kan bijna niet… daarmee heeft Antonia Michaelis wel zo’n goed boek neergezet dat het bijna niet valt te overtreffen. Wat een uitdaging, wat een fantasie.. ik ben er echt stil van. Mocht dit boek ooit verfilmd worden weet ik niet of ik het aandurf om te kijken. Niet vanwege de spanning van het verhaal, maar omdat een verhaal als dit zoveel krachtiger is dan ooit te verfilmen is.. juist je eigen fantasie, de beelden voor je zien.. dat maakt het helemaal in balans.

Mocht je het nog even duidelijk willen horen. Dit boek is echt een aanrader! In verband met de heftigheid van het heksenlied raad ik je wel aan om 16 jaar of ouder te zijn.

Antonia Michaelis heeft in India gewoond en was daar werkzaam als docent.  Ze heeft al meerdere kinderboeken en Young Adults geschreven die uitgebracht zijn in het Duits en later vertaald. Met haar boeken heeft zij inmiddels verschillende prijzen gewonnen. 

Specificaties Heksenlied

auteur: Antonia Michaelis | uitgeverij Clavis | 9789044840827 | juni 2021 |  480 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij de lokale boekhandel

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.