Gruwelijk spel, hoe ver ga jij voor een levensgevaarlijke challenge?

Ik heb een zwak voor boeken in een pretpark setting. Ik hou hiervan en krijg er altijd zo’n aangenaam gevoel van in mijn lijf en hoofd. Een hoopvolle onrust, gezonde spanning en blije energie die tot ontlading gaan komen elke keer als je in een attractie bent geweest. En dan ben je of misselijk of je wilt meer. Tegelijk ben ik gek op horrorfilms en -verhalen. Verklede mensen daarentegen is te ver buiten mijn comfort. Zeker als dat ook nog eens jeugdengerd clown It is… Wat dit alles met elkaar te maken heeft? Het boek Gruwelijk spel uit de serie van Kluitman-novelles!

gruwelijk spel

Gruwelijk spel

De ‘Doodskist Dare’ van pretpark Joyride klinkt als een spannend avontuur: 24 uur in een doodskist liggen en tussendoor strijden tegen andere teams in vijf bloedstollende opdrachten. En de hoofdprijs? Maar liefst duizend euro en twee gouden tickets voor een jaar lang gratis toegang! Om over de eeuwige roem maar te zwijgen.. Vol goede moed gaat de zestienjarige Daantje samen met haar vrienden Nora, Aron en die leuke Stan de uitdaging aan in Gruwelijk spel.

Alles lijkt goed te gaan, maar eenmaal omgeven door zombies en horrorclowns, de freaks, krijgt Daantje het idee dat er iets niet klopt. Als haar beste vriendin Nora echt in gevaar lijkt te zijn, begint Daantje te twijfelen: probeert iemand haar team op gruwelijke wijze te saboteren? Wie kan ze vertrouwen? Of hoort het gewoon allemaal bij het spel? Gruwelijk spel is een razendspannende thriller van de succesvolle YA-auteur Mirjam Hildebrand. Bekend van de Voorlopers-serie won ze de Jonge Jury Debuutprijs. Onderaan een trailer van de Voorlopers-serie.

Aangenaam ritje

Het ritje in Gruwelijk spel is aangenaam bloedstollend met in sommige bochten flinke extra spanning. Ik moet heel even inkomen in de schrijfstijl van Hildebrand. Soms is even niet duidelijk wie nou wat zegt, maar dat kan ook een stukje ongeduld zijn vanuit mijn kant. Het duurt maar enkele pagina’s en dan zit ik midden in het verhaal. Mirjam weet de spanning snel op te voeren en tegelijk maakt ze opeens een overstap naar een gevoelig onderwerp: Daantje haar moeder heeft kanker en ze heeft niet lang meer te leven.

Ik vind de balans tussen beide onderwerpen echt heel mooi vervlochten in dit boek. Enerzijds heb je Daantje en haar gruwelijk spannende challenge. Anderzijds heb je haar strijd tegen het verdriet wat ze bij zich draagt over haar moeder. En dan spelen er nog allemaal dingen in de vriendengroep van Daantje. Dit alles weet Mirjam heel gaaf samen te laten komen in 88 pagina’s. Geen tijd voor langdradig gedoe, ready set go! En zo voelt het lezen van Gruwelijk spel ook echt, alsof je in een bloedstollende achtbaan zit.

Lekker lezen

Er komen steeds weer meer verhalen in de media dat het leesenthousiasme drastisch zakt tot een dieptepunt bij jongeren. Dit is zo’n boek waarvan ik zeker weet dat het jongeren aan het lezen zet. Het is spannend en niet zwaar. Tegelijk zit er een mooie boodschap in verweven. De spannende ’twist’ is voor mij als doorgewinterde horror en thriller fan iets wat ik al had verwacht. Maar dat neemt nergens het leesplezier weg. Dat Gruwelijk spel een bloedstollend spannend verhaal is, is een ding wat zeker is. Maar het meeste ben ik onder de indruk van het vervlechten van de verhaallijn over Daantje en haar moeder. Heel mooi gedaan met een toffe ontknoping die ik dan weer niet had verwacht.

Onze kracht en zwakte als mens ligt in de liefde die we voor een ander kunnen hebben. Mooi hoe dat contrast naar voor komt. Tegelijk valt me ook een ander mooi contrast op. En dat is van gezien willen worden, of juist niet. Waar sommigen van alles doen om gezien te worden, zo graag verstoppen anderen zich liever.

Gruwelijk spel is een Kluitman-novelles. Deze serie bevat bloedstollende boeken met diverse verhalen van verschillende auteurs. Wat ze wel met elkaar gemeen hebben is:

  • Niet dik, wel spannend
  • Voor jongeren
  • Boeken van ca 100 pagina’s
  • Leuke prijs

Gruwelijk spel is mijn derde boek uit deze reeks en ik kan niet wachten om er nog meer te lezen.

Andere boeken uit de Kluitman-novelles reeks

Niet dik, niet duur, maar wel heel spannend! Deze mooie gebonden boeken van populaire topauteurs bevatten elk ongeveer 100 pagina’s. Diverse thema’s en allemaal om te sparen. Geschikt vanaf 14+ jaar.

Specificaties Gruwelijk spel

Auteur: Mirjam Hildebrand | Uitgever: Kluitman | juli 2019 | 90 pagina’s | Kluitman-novelles | 13 tot 15 jaar | 9789020654653 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.