Toen de maskers kwamen, een psychologische horror van Jennifer Dugan

Sinds kort maakt uitgeverij Blossom Books voorzichtige uitstapjes naar boeken die in een iets genre vallen dan hun gebruikelijke aanbod. Maar allen hebben in overeenkomst dat actuele maatschappelijke thema’s spelen. Zo ook Toen de maskers kwamen, een psychologische thriller met een gore en horror randje. ‘Gore’ spreek je uit in het Engels, maar het Nederlandse gore dekt ook de lading. Reken op bloederige en beeldende scène’s die je hopelijk alleen in een boek zal ervaren. Toch ligt de nadruk echt op psychologische thriller wat mij betreft. Ik zal jullie uitleggen waarom in mij spoilervrije recensie!

Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan voorkant cover kader thriller horror blossom books spannend mysterie whodunnit samenvatting inkijkexemplaar

Toen de maskers kwamen samenvatting

Die tijd was gewoon wég. Alsof haar hersenen het hadden gewist. Eerst was er angst, daarna niets, en daarna bloed in haar haar.

Sloan en Cherry zijn de enige twee overlevenden van een moordaanslag op het zomerkamp waar ze als begeleider werkten. Ze kenden elkaar pas net, maar door hun gedeelde trauma zijn ze nu onafscheidelijk en ontwikkelen ze op snel tempo een ongezonde relatie.

Omdat Sloan zich niets kan herinneren van het vooral, is ze noodgedwongen op Cherry’s informatie aangewezen. Maar niet alles wat haar vriendin haar vertelt klopt, en wanneer er meer bewijs wordt gevonden, begint Sloan zich af te vragen of Cherry’s verhaal wel waar is.

Hoe meer de gaten in Sloans geheugen worden gevuld en hoe meer ze ontdekt, hoe minder logisch het allemaal lijkt. Wat is er echt gebeurd? Wie spreekt de waarheid? En wie zit er achter het masker? Lees het snel in Toen de maskers kwamen van Jennifer Dugan.

Jennifer Dugan titelblad boek thriller horror blossom books spannend mysterie whodunnit samenvatting inkijkexemplaar

Auteur Jennifer Dugan

Toen de maskers kwamen is mijn kennismaking met auteur Jennifer Dugan. Dugan is een schrijver die in NYC woont met haar familie, hond en katten. Ze is een geek en een romanticus, die ervan houdt van verhalen schrijven over rommelige, gecompliceerde vrouwen en meisjes. Ze schrijft in verschillende categorieën, waaronder: volwassen romantiek, romantiek voor jongvolwassenen, horror voor jongvolwassenen en graphic novels.

Toen de maskers kwamen is het eerste boek van Jennifer dat bij Blossom Books verschijnt. Maar ze heeft al vele diverse boeken geschreven. Neem een kijkje* voor haar kleurrijke aanbod bij Bol.

Belangrijke muziek uit het boek: Come As You Are – Nirvana

Genre Toen de maskers kwamen

Gore: een splatterverhaal (of goreverhaal) is een subgenre binnen de horror, waarin de nadruk ligt op grafisch/beeldend/uitgesproken geweld en bloedvergieten.

Horror: (Latijn voor verschrikking) is een genre waarbij het de bedoeling is om als amusement angst aan te jagen. Dit kan zowel menselijk als bovennatuurlijk zijn, of een mix van beide.

Psychologische thriller & horror: het gevoelsleven van het (hoofd)personage staat centraal. Je kruipt als het ware in het hoofd van die persoon en bekijkt vanuit dat perspectief naar welke keuzes iemand maakt. Het personage verkeert in een situatie waarin hij of zij voor een dilemma (of meerdere) staat. In combinatie met horror ligt de nadruk meer nog op angsten, en angstige situatie waarin een hoofdkarakter verkeert.

Gore psychologische horror

Op de achterkant van de boeken van Blossom Books staat altijd duidelijk uit welke hoofdingrediënten een boek bestaat. Bij Toen de maskers kwamen zijn dat: Psychologische horror, paranoia, onbetrouwbare verteller en gore. Dit is meteen een goede triggerwarning. Want met gore mag en kan je bloederig verwachten. Ik neig overigens meer naar een thriller dan naar horror. Maar de grens is vaag en dun hoor. Voor mij ligt de nadruk op psychologisch na de laatste bladzijde. En dat psychologische is in combinatie met echt wel angstige gebeurtenissen en ontwikkelingen.

Ik vind het dapper dat Blossom Books een boek in dit minder geaccepteerde genre van horror uitbrengt. In het voorwoord lees ik dan ook dat er enige discussie was over het wel of niet uitbrengen van Toen de maskers kwamen. Maar zoals ik in mijn introductie al aangeef, heeft deze uitgeverij thema’s als maatschappij en mentale gezondheid hoog in hun uitgeversvaandel. En die twee zaken vind je zeker (plus meer) terug in dit boek. Een queer liefde tussen twee meiden, adoptie, mentale gezondheid, verwerking, rouw, maatschappij, sociale media, sociale controle, milieu, complotten, actualiteiten, vriendschap en liefde zijn allemaal belangrijke elementen uit dit verhaal. Elementen die ingepakt zijn in een psychologische thriller, met uitstapjes naar horror en soms een flinke gore glijpartij.

jennifer dugan horror thriller boek hoofdstuk hechtingen gore bloedbad complotten geheugenverlies kamp blossom books

Vertaling

Toen de maskers kwamen begint echt ontzettend sterk. Ik vind dit misschien wel één van de beste openingszinnen in een boek: “Zestien hechtingen waren er nodig om de wond in Sloans onderarm dicht te naaien”. Ik zit op het puntje van mijn stoel en schiet direct in een mijn eigen horror. Hechtingen vind ik echt vreselijk en 16 zijn er behoorlijk wat. Jennifer Dugan is een auteur uit New York City. Barbara Lampe heeft dit boek vertaald. Er is gekozen voor een totaal andere titel. Want in het Engels heet dit boek: The Last Girls Standing.

Deze titel gooit direct een associatie bij mij uit naar Riley Sager zijn Final Girls, De laatste meisjes. In de horror zijn de laatste meisjes, final girls een begrip. Dit zijn de personen die een gruwelijke aanval van een seriemoordenaar, of een bloedbad hebben overleefd. Meestal vrouwen/meisjes maar uiteraard is dat geen harde regel. Dat is meer een overblijfsel van de ongelijkheid tussen mannen (sterk, kwaad en moordenaar) en vrouwen (zwak, goed en slachtoffer) vanuit verhalen. Tegenwoordig zit daar gelukkig meer diversiteit in zoals het echte leven.

Toen de maskers kwamen vind ik een geweldige titel overigens en is wat mij betreft passender dan waar de auteur voor gekozen heeft. Nou heeft Dugan een liefde om over complexe vrouwen en meisjes te schrijven, dus vanuit dat oogpunt snap ik haar titel weer. Maar als je niet bekend bent met de auteur is de gekozen titel voor de Nederlandse markt beter. Het refereert naar de gruwelijke gebeurtenis in het kamp, met moordenaars die maskers dragen. Maar het is ook meteen een mooie verdiepende referentie naar mensen die “maskers” dragen op allerlei diverse manieren. Heel goed gedaan!

Muziek uit het boek: Doja Cat – Paint The Town Red

Wat als je je eigen geheugen niet kunt vertrouwen?

Het begin van Toen de maskers kwamen vind ik echt grandioos. De hele kampsetting, geheugen kwijt, bloedbad en mensen met sprekende maskers-vibe is waar ik zin in had. Dugan schrijft to the point, met humor en maakt leuke referenties. Je ontkomt niet aan Jason Voorhees, althans als echte horrorkenner. En daar speelt ze leuk mee. Dus ik ben echt heel enthousiast, in het begin. Daarna valt het verhaal al snel in het psychologische aspect. We lezen, en leven, mee met Sloan en Cherry, de twee meiden die het bloedbad overleefd hebben. De twee meiden hebben een liefdesrelatie, zitten vol in de verwerking van hun heftige ervaring. En dan is er ook nog zoiets als het leven.

Want hoe je zelf om gaat met het verwerken van zoiets is één ding… maar hoe je omgeving daar weer mee omgaat is een tweede iets. De ongezouten shit vanuit social media, reacties van mensen uit je omgevingen die bekend of minder bekend zijn. Het is niet niks. Dat heeft Dugan echt goed gedaan. Toch ben ik een beetje de spanning en het echte doel een beetje kwijt. Sloan is haar geheugen kwijt en dat is een beetje de draad die we volgen, ze wil haar geheugen terug en ze wil weten wat er gebeurd is.

boek jennifer Dugan hoofdstul sloan cover kader thriller horror blossom books spannend mysterie whodunnit samenvatting inkijkexemplaar

Onbetrouwbare verteller

Het ingrediënt paranoia slaat toe in Toen de maskers kwamen en als lezer weet je op den duur ook niet meer wat nou waar is en wat niet. Ik vind het jammer dat ingrediënt ‘onbetrouwbare verteller’ op de achterkant staat. Want is Sloan dus bij voorbaat al onbetrouwbaar? Of slaat dat puur op het feit dat ze haar geheugen kwijt is, maakt haar dat dan meteen onbetrouwbaar? Misschien denk ik teveel door hoor, ‘verteller met (pov) geheugenverlies’ zou ik passender vinden. Dat er niet meteen een waarde gekoppeld wordt, want onbetrouwbaar is in mijn optiek een waarde die iets zegt over iemand.

Na een grandioze start, een kabbelend middenstuk knal ik in een apotheose die me aangrijpt. Ik ken Dugan als auteur niet, dus ik kan niet meteen haar einde goed plaatsen. Ik krijg niet een antwoord op al mijn vragen, denk ik, of mis ik iets. Toen de maskers kwamen is een boek om te laten bezinken. Zoals gezegd speelt mentale gezondheid op diverse vlakken een belangrijke rol. Voor mijn gevoel mis ik wel nog iets, een moment van ‘een-moordenaar-die-gedood-is-en-in-een-laatste-shot-toch-weg-is’. Iets van mysterie wat ik zo heerlijk vind in het horror genre, zodat het verhaal een flinke duw in de perspectief draaimolen krijgt.

Oude lullen rockmuziek

Maar juist het rauwe spreekt me ook aan in Toen de maskers kwamen. Het hele stuk van verwerking is heel geloofwaardig in beeld gebracht. Ook de relatie tussen de meiden onderling, met hun omgeving en familie is een sterk onderdeel uit dit boek. Wat mij betreft meer een psychologische thriller, met gore horror elementen. Mijn nieuwsgierigheid naar deze auteur is gewekt! Blossom Books, blijf vooral doorgaan met de overlap naar dit genre.

En een applausje voor de keuze van heerlijke ‘oude lullen rockmuziek’ in dit boek :).

Belangrijke muziek uit het boek: Nirvana – Smells Like Teen Spirit

Boekentips passend bij Toen de maskers kwamen

Blossom Books staat bekend om het uitgeven van YA boeken. Hun young adult valt in het rijtje van precies de vertaling: jong volwassenen. Het genre YA kent vele verklaringen die allemaal passend zijn. Maar in het geval van Toen de maskers kwamen, en boeken van Blossom Books, spreken we over jong volwassenen, new adult zelfs ook. Dus minimaal vanaf 16 jaar. En in het geval van dit boek zijn de hoofdkarakters 18 jaar. Mijn boekentips hieronder zijn dan ook voor volwassenen en niet voor jeugdige lezers.

  • Psychologische horror / thriller over meiden die een bloedbad overleven: De laatste meisjes
  • Psychologische horror met gruwelijke elementen en vertwijfeling over waarheden: De therapie
  • Scifi over geheugenverlies: Rode mist
  • Psychologische horror thriller waarbij geheugenverlies een grote rol speelt: Kluizenaar
  • Intrigerende YA-roman over geheugenverlies: Uit het niets
  • Horror-thriller van Blossom Books: De laatste zomer
  • Politie thriller geheugenverlies vanuit coma: Zwart kwartier
  • YA roman andere wereld en achterhalen gebeurtenissen: Hell City
Heerlijke oude lullen rockmuziek uit het boek: Soundgarden – Black Hole Sun

Specificaties Toen de maskers kwamen – Jennifer Dugan

Auteur: Jennifer Dugan | Uitgever: Blossom Books | Vertaald door Barbara Lampe | Engelse titel: The Last Girls Standing | Februari 2024 | 304 pagina’s | 9789463495103 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier* voor Bol of bezoek de eigen webshop van Blossom Books waar soms ook B-keuze boeken zijn

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.