In de stad! Het grote voertuigenboek van Beestenboel

Als jij wel eens buiten loopt met een kind dan weet je dat de wereld vol interessante dingen zit, dingen die je als volwassene vaak over het hoofd ziet. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat je duiven nou echt niet meer zo boeiend vindt, niet elke paardenbloem het 10-minuten aanschouwen waard vindt of omdat je haast hebt. Een kind kijkt met hele andere ogen om zich heen en is zich niet bewust van concepten als tijd, haast en een agenda. Federico Van Lunter heeft dit kinderlijke perspectief weer prachtig weten te vangen in misschien wel zijn meest rijke Beestenboel prentenboek tot nu toe. In de stad! Het grote voertuigenboek neemt jonge lezers vanaf 3 jaar mee in de prenten met diverse voertuigen in de stad. Maar er is meer in dit boek. Heel veel meer.

In de stad! beestenboel het grote voertuigenboek federico van lunter prentenboek voorkant cover kader

Waar gaat In de stad! Het grote voertuigenboek over?

Vroem, vroem! Doe je gordel om, zet je schrap en ontdek de stad samen met je vriendjes van Beestenboel. Rijd mee in de bakfiets, maak je droomijsje bij de ijscowagen en vang de chocoladeboef met het politiebusje. Een leerrijk en grappig ontdekkingsboek over de verschillende voertuigen in de stad. Voor beestige bestuurders en nieuwsgierige kinderen vanaf 3 jaar.

In de stad! het grote voertuigenboek is onderdeel van de populaire Beestenboel boekenserie. Dit boek is een prentenboek waarin onze 4 vaste vriendjes de stad gaan ontdekken. Uiteraard door middel van diverse voertuigen, plezier en fantasie. Maar let op, dit boek is zoveel meer extra’s rijker. Dat komt omdat Federico Van Lunter de gave bezit om het kinderlijke perspectief haarfijn op papier weet te vangen met zijn pen en penseel. En zoals jullie weten zien kinderen veel meer en laat zich dat niet vangen in een bepaald hokje. Ja dit boek gaat over voertuigen. Maar ook over dieren, EHBO, eten & drinken, vriendschap en er staan leuke kleine spelletjes in plus zoveel meer!

Rijk aan thema’s

Had ik eerder al gezegd dat de Beestenboel boeken onmisbaar zijn in je huis, klas en opvanggroep? Dit boek In de stad is dat zeker. Het is namelijk multi-inzetbaar bij diverse thema’s. Denk dan aan:

  • Voertuigen
  • De stad
  • Vriendschap
  • Verkeersveiligheid
  • Vervoer
  • reizen
  • Recyclen
  • Eten & drinken
  • Oud & nieuw in voertuigen
  • Post, pakketjes en bestellingen
  • Brandweer, politie en ambulance
  • EHBO
  • Samen spelen
  • Fantasie
  • Dieren
  • Tellen

Dat is best een lijst hè? Alles komt namelijk wel aan bod en soms meer dan eens. Dat maakt dit boek eigenlijk direct tot onze favoriet uit de Beestenboel serie. Maar daarnaast is er nog iets leuk. Er zitten kleine spelletjes in verstopt. Vanuit Van Lunter zelf, maar ook wat mijn dochters bij elk boek uit deze serie doen. Zo zoeken ze bijvoorbeeld naar de illustraties die van Lunter in herhaling in zijn boeken stopt. ze zoeken naar de flamingo, hartjes en regenbogen. Maar in dit boek zit nog meer verstopt en met aanmoediging van Van Lunter zoeken ze nu ook naar Dikkie de duif. Maar ook het knuffelkonijn is overal te vinden. En de kleine dino piept ook hier en daar op. Is dat een nieuw vriendje?

In de stad de 2 vriendjes van beestenboel federico van lunter

Taalgebruik

Dit keer wil ik ook ruimte maken voor het taalgebruik in een Beestenboel boek. In de stad valt me namelijk ook hierin op. Je kan dit boek prima verhalend voorlezen, er zit een lief verhaal in als rode draad. De pagina’s staan vol bezienswaardigheden dus hou er rekening mee dat kindjes veel zien. En dankzij dat veel door je verhaal heen zullen gaan. De teksten lezen prima voor, en aanvullend staan er soms vragen. Dat vind ik een leuke toevoeging. Zo betrek je kinderen nog meer bij een verhaal. En het zijn de eerste stapjes in het ontwikkelen van tekstbegrip. Wat lees ik, waar gaat het over, wat zie ik en wat begrijp ik daarvan? Iets wat heel belangrijk gaat zijn later in het leven. En wat veelvuldig gebruikt gaat worden op school.

Federico Van Lunter komt uit België maar de teksten zijn eigenlijk vrij “Nederlands”. Daarmee wil ik zeggen dat ik zelden een “vreemd” woord bespeur. Vreemd klinkt misschien wat cru maar ik bedoel dan dat de Belgische taal vele woorden rijk is die afwijken weer van onze Nederlandse taal. Vaak prachtig, altijd een verrijking en soms vreemd. In de stad heeft dat echt minimaal en daardoor leest het ook gewoon lekker voor Nederlandse kindjes.

Enkele kleine verschillen Vlaams/Nederlands:

  • Tramsporen / tramrails
  • Postbus / brievenbus
  • Postpakje / pakketje
  • De verkeerskegel / pylon
  • Doorheen de hele stad / door de hele stad heen

Dat was wat ik kon vinden. Het is echt minimaal zoals jullie zien. Daarbij zullen in bepaalde streken in Nederland de woorden weer anders zijn.

Lidwoorden en rijke woorden

Nog iets wat mij positief opvalt is het gebruik van lidwoorden. Bij veel boeken voor jonge kinderen staan vaak alleen enkele woorden als deze iets aanwijzen in een illustratie. Maar onze taal is vele diverse woorden rijk, zo ook lidwoorden. Het zijn er maar drie, maar het kan soms best lastig te leren zijn. Ik juich dus het gebruik van lidwoorden toe in boeken voor jonge lezers. Het is vaak een kwestie van herhaling, lezen en gewoon gebruiken.

Meestal vermijd Van Lunter rijke woorden, ofwel minder frequent gebruikte woorden, ook wel moeilijke woorden. De meningen zijn hierover verdeeld wat nou wenselijk is in kinderboeken. Ik denk dat alles in het juiste verhaal wel gebruikt kan worden. Zo bevat In de stad twee echt wel rijke woorden: verbrandingsmotor en elektromotor. Maar juist doordat die twee woorden opvallen door hun moeilijkheid, aangevuld met de tekst en illustraties, begrijpen mijn dochters vrijwel direct wat ze betekenen. Overigens erg actueel om een laadstation voor elektrische auto’s mee te nemen. Heel tof.

Weetjes Beestenboel boekenserie

Leuk weetje: zie jij net zoals ons ook de kleine dino op het titelblad? Daarbij staat ‘Voor Ferr’. Deze naam is me al eerder opgevallen. Zo hangt er in Olivia gaat naar zee een tekening met als handtekening Ferr. Is dit een nieuw vriendje? Nee dat is het niet. Wat blijkt? Dit is het zoontje van auteur en illustrator Federico Van Lunter. Hij laat zijn kinderen vaak tekeningen maken op zijn tekenscherm en die verstopt hij in zijn boekjes. Ik voel weer een nieuwe zoekmissie opkomen na deze informatie…

Ferr was overigens gek op zijn dino onesie. En Federico Van Lunter zijn dochter was weer gek op haar flamingo onesie… Jullie zien wel waar zijn inspiratie vandaan komt.

In de stad beetsenboel federico van lunter

In de stad is een geweldige mix

In de stad bevat een geweldige mix van oude & nieuwe voertuigen. Van hogesnelheidstrein tot stoomtrein. Van ouderwetse auto met koffers op het dak tot hippe tandem met fietskar erachter waar een hond inzit. De tram is in dit huis zeer geliefd en ook die tingt vrolijk voorbij. Voor de tram is een scooter (“Hey mama een Vespa!”) en ook de bakfiets mag niet ontbreken. En maar liefst tweemaal zit er een blitse cabrio in het verhaal. In de roze vrachtauto zit Emma, heerlijk rolpatroon doorbrekend. Ik hou daarvan. En ook voor de hedendaagse stroom aan pakketjes is aandacht.

In het begin van het verhaal duik je mee in de fantasie van de vriendjes die gaan spelen dat ze de stad gaan ontdekken in voertuigen. Want ook vriendschap en fantasie spelen een grote rol in dit verhaal. Ik vind het echt heel knap gedaan hoe al die diverse onderwerpen zo samenkomen met dit boek. In de stad! is een verhaal die elke keer weer anders zal verlopen. Het roept om voorgelezen te worden en kinderen zullen het heerlijk vinden om in deze wereld meegenomen te worden. Het is een veilige en warme wereld waar iedereen alles kan zijn en alles kan doen. Iedereen is welkom. Het is plezierig en dan ook nog eens leerzaam. Maar dat hebben kinderen niet door en is iets wat vooral volwassenen belangrijk vinden ;).

In de stad! is tot nu toe ons favoriete Beestenboel boek. Wat een heerlijk rijk avontuur was dit.

tram scooter beestenboel federico van lunter

Specificaties In de stad! het grote voertuigenboek

Auteur & Illustraties: Federico Van Lunter | Uitgever: Clavis | Beestenboel boekenserie | Februari 2023 | 9789044848472 | 40 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.