Het nieuwe vriendinnetje – wat als een vriendschap over is?

Soms gaan vriendschappen over. Dat is pijnlijk, maar ook een realiteit die helaas voorkomt. Niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Het prentenboek ‘Het nieuwe vriendinnetje’ gaat over dit onderwerp. En maakt op een hele mooie manier duidelijk, hoe dit voor jonge kinderen is.

Het nieuwe vriendinnetje

En dan is er ineens een ander…. Het nieuwe vriendinnetje

Een meisje beschrijft in dit boek haar herinneringen aan de fijne momenten die ze heeft gedeeld met haar allerbeste vriendin. Ze liepen samen door het bos, plukten bloemen, voelden aan de glinsterstenen in de beek. Ook konden ze samen genieten van de regen en lazen boeken. Maar dan op een dag, heeft haar beste vriendin opeens een andere vriend. En met die vriend, doet ze precies de dingen die ze altijd met haar deed. Het meisje is ontroostbaar. Maar toch lukt het haar de kracht te vinden om door te gaan en op zoek te gaan naar haar nieuwe vriendinnetje.

Over vriendschap die soms over is

Soms houden vriendschappen op. Kinderen krijgen soms ruzie, soms verwatert het en het komt ook voor dat er ineens een nieuwe favoriete vriend of vriendin is. En dat is niet leuk, dat is soms zelfs enorm pijnlijk. Want het kind kan zich dan afvragen wat hij fout heeft gedaan en hier intens verdrietig over zijn. ‘Het nieuwe vriendinnetje’ heeft niet veel tekst, maar is daardoor juist zo treffend. Het maakt dit onderwerp op een hele eenvoudige manier bespreekbaar. Want dit komt natuurlijk voor, maar ik heb er eigenlijk nog nooit een boek over gelezen.

In dit boek wordt ook duidelijk gemaakt dat het verdriet er ook mag zijn, want het is natuurlijk ontzettend pijnlijk en verdrietig als je op een dag ineens aan de kant geschoven wordt. De dingen waarvan je dacht dat ze hoorden bij jullie vriendschap, blijken dan ineens niet zo speciaal te zijn. Het meisje uit dit boek houdt haar hoofd recht en zet zich er toch overheen. Want ze weet: ik kan ook gewoon een nieuw vriendinnetje gaan zoeken!

Fijne tekeningen

Ik vind dit wel echt een mooi en treffend boek. Het raakt me ook wel een beetje, want je voelt gewoon de pijn en het verdriet van de hoofdpersoon. Je voelt je weer even kind, en herinnert je ook weer even dat het soms misschien even niet zo leuk was. Als juf zie ik dit soort ruzietjes soms ook voorkomen. Kinderen hebben ruzie, of groeien gewoon simpelweg uit elkaar. Daar stappen sommige kinderen heel gemakkelijk overheen, maar andere kinderen hebben daar heel veel moeite mee.

En dat mag ook, dat gevoel mag er zeker zijn. Dan is het boek ‘Het nieuwe vriendinnetje’ ook heel goed in te zetten. Want het geeft een fijne, hoopvolle en optimistische boodschap mee. De tekeningen in dit boek zijn mooi en rustig, en het zijn net grote kijkplaten. Je wordt in de wereld van het meisje getrokken en wandelt met haar door de bossen en rent door de velden. Voor mij een mooi boek, over een gevoelig onderwerp.

Specificaties ‘Het nieuwe vriendinnetje’

Auteur: Charlotte Zolotow | Illustraties: Benjamin Chaud | Vertaling: Edward van de Vendel | Uitgeverij: Davidsfonds Infodok | 9789002276057 | augustus 2022 | 42 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven hond humor jezelf zijn kat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld whodunnit zelfbeeld zoekboek

footer 5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly, getrouwd en moeder van twee dochters van 6 en 8 jaar. Ik werk 3 dagen per week als kleuterjuf. Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Natuurlijk ben ik als juf gek op kinderboeken. Als gezin doen we het liefst zoveel mogelijk leuke dingen met elkaar: spelletjes, knutselen, uitstapjes en weekendjes weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.